“Το πιο συγκλονιστικό ατύχημα που μελετήσαμε … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Υπάρχουν πολύ λίγα αεροπορικά ατυχήματα ή ατυχήματα στον πλανήτη κάθε χρόνο, γεγονός που διασφαλίζει ότι τα αεροπλάνα είναι τα ασφαλέστερα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ωστόσο, όταν συμβαίνουν ατυχήματα αεροπλάνων, είναι συνήθως θανατηφόρα και ορισμένα ενθαρρύνονται να διερευνήσουν τέτοια περιστατικά.

Η Κύπρος είναι υπεύθυνη για την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, που ιδρύθηκε το 2003, λίγο πριν ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου δύο χρόνια πριν από το μεγαλύτερο αεροπορικό δυστύχημα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συντριβή του αεροπλάνου “Sun” που σκότωσε 121 άτομα.

Μιλώντας για: ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ:Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ιωάννης Λοΐζου, εξήγησε τα ζητήματα που καλούνται να διερευνήσουν, τον αριθμό των περιπτώσεων που ερευνούνται κάθε χρόνο, καθώς και τις τραγικές στιγμές που βίωσε μετά το δυστύχημα του αεροσκάφους Helios.

“Σκοπός αυτής της επιτροπής είναι να διερευνήσει αεροπορικά ατυχήματα ή περιστατικά σε ολόκληρο το Κυπριακό FIR ή ακόμη και από αεροσκάφη που έχουν εγγραφεί στο Κυπριακό μητρώο, τα οποία ενδέχεται να έχουν συμβάν ή συντριβή στο εξωτερικό.

Δεν ερευνούμε αεροπορικές βλάβες, που είναι δουλειά της αστυνομίας, αλλά είναι δική μας δουλειά να διερευνήσουμε χωρίς να κατηγορούμε κανέναν. Γι ‘αυτό όταν γράφουμε μια αναφορά, δεν γράφουμε ονόματα, αλλά μόνο τίτλους. “

Καταλήγουν ουσιαστικά συμπεράσματα μέσω της έρευνας και, εάν είναι απαραίτητο, διατυπώνουν συστάσεις ασφαλείας, ώστε το ίδιο συμβάν ή περιστατικό να μην ξανασυμβεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τριμελής επιτροπή είναι ανεξάρτητη, ανήκει στον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργασίας, αλλά δεν ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες.

Εκατοντάδες εκδηλώσεις εξετάζονται κάθε χρόνο
Τα αεροπορικά ατυχήματα, τόσο στην Κύπρο όσο και σε όλο τον κόσμο, ενδέχεται να έχουν καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια λόγω της τεχνολογικής προόδου, αλλά η Επιτροπή καλείται να ερευνά εκατοντάδες περιστατικά κάθε χρόνο.

“Εκτός από το τελευταίο που είχαμε στο Cheryum με αλεξίπτωτο με κινητήρα, το οποίο κόστισε τη ζωή του σε έναν νεαρό άνδρα, δεν το έχουμε, αλλά αντιμετωπίζουμε 650-700 εκδηλώσεις ετησίως. Μεταξύ αυτών έχουμε σοβαρά περιστατικά, όπως περιστατικά πολιτικής αεροπορίας, κέντρο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, πύργους ελέγχου, αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, απεργίες πτηνών σε αεροπλάνα, αλλά και χρήση λέιζερ. Επικίνδυνο և Μερικοί έξυπνοι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για αεροπλάνα. Συζητάμε τι ζήτησε ο Υπουργός Μεταφορών, όταν և αν μας ζητήσει να το κάνουμε. “

Ειδικά για περιστατικά λέιζερ, η χρήση των οποίων είναι πολύ επικίνδυνη για τους πιλότους του αεροπλάνου, ο κ. Loizu ανέφερε ότι συνήθως τέτοια περιστατικά συμβαίνουν κυρίως το καλοκαίρι, όταν υπάρχουν πολλές πτήσεις προς το νησί μας και από εκεί.

“Τα λέιζερ κατευθύνονται από διαφορετικά μέρη, κυρίως από τη Λάρνακα σε χωριά, κυρίως στα βουνά, από τα οποία περνούν τα αεροπλάνα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λέιζερ, ο κίνδυνος των οποίων εξαρτάται επίσης από το χρώμα. Μερικά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά. Γι ‘αυτό όταν ένας πιλότος υποφέρει από αυτές τις επιθέσεις, πρέπει να πάει σε έναν οφθαλμίατρο.

Σημειώστε ότι τα άτομα που πραγματοποίησαν αυτήν την επιχείρηση έχουν ταυτοποιηθεί και συλληφθεί στο παρελθόν. Ειδικότερα, όταν ο Πύργος Ελέγχου εντοπίζει τέτοια φαινόμενα, μας ενημερώνει και στη συνέχεια ειδοποιείται η αστυνομία. “Είναι πολύ επικίνδυνο, μπορεί να κοστίσει ζωές.”

Όσον αφορά το υπόλοιπο έργο της Επιτροπής, συμμετέχει σε διάφορα φόρουμ: ENCASIA, η οποία είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ή η ECAC, η οποία είναι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ή ο EASA, ο οποίος είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας, αλλά και σε σεμινάρια συνεχούς εκπαίδευσης.

Ο πιλότος που είδε τις σκηνές του χάους για τον εαυτό του στον Ίλιο
Για αρκετά χρόνια ο κ. Ο Λοΐζου είναι Διευθυντής Πιλότος της Κυπριακής Αεροπορίας και από το 2004 διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στην Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, δημιουργώντας το από την αρχή με τους συναδέλφους του.

Τον πρώτο χρόνο, κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πιο φρικτό «θανατηφόρο ατύχημα» στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συντριβή του αεροπλάνου “Ar”, 14 Αυγούστου 2005

Το πιο σοκαριστικό ήταν το ατύχημα «Ήλιος» που συνέβη στην Ελλάδα, η έρευνα του οποίου ήταν ευθύνη της Ελληνικής Επιτροπής. Εμείς, ως χώρα όπου έχει εγγραφεί το αεροπλάνο, συμμετείχαμε σύμφωνα με τους κανονισμούς και εκπροσωπήσαμε την Κύπρο ως διαπιστευμένους αντιπροσώπους.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε ποιες σκηνές είδαμε. Επιτρέψτε μου να μην περιγράψω… Πυρκαγιές παντού, κάψιμο κρέατος և όλο αυτό μια μέρα և αφού κατάφεραν να μαζέψουν τα πτώματα. Κάποια πράγματα καίγονταν ακόμα, όλα ήταν σπασμένα, με τεράστια ακτίνα. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είναι μια φρικτή εμπειρία.

Θυμάμαι την ελληνική επιτροπή που μας ενημέρωσε ότι το επόμενο πρωί η Επιτροπή πήγε στη σκηνή και συμμετείχε στις προσπάθειες ενώ παρακολουθούσαμε διάφορους εμπειρογνώμονες, όπως η Boeing επί τόπου. «Συνεργαστήκαμε πολύ στενά με όλους εκείνη την εποχή, μέχρι που στην Κύπρο συμφωνήσαμε να πραγματοποιήσουμε διάφορες συνεντεύξεις στο ξενοδοχείο για να βοηθήσουμε στην έρευνα».

Η πτώση του DA42:

Ένα άλλο ατύχημα που τον ντροπιάζει κατά τη διάρκεια της καριέρας του ήταν η συντριβή ενός διπλού κινητήρα αεροσκάφους DA42 το 2014, το οποίο στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων, ενός Λιβάνου Κύπρου.

“Το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα, περίπου 35 ναυτικά μίλια ανατολικά της Λάρνακας. Ήταν ένα πολύ σοκαριστικό ατύχημα. Θυμάμαι ότι υπήρχε μεγάλη δυσκολία στην εύρεση θραυσμάτων ανθρώπων. Κάναμε έρευνα, παρουσιάσαμε την έκθεσή μας, καθώς και κάποιες προτάσεις για το συμβάν. Έμεινε πολύ δυνατό στο μυαλό μου. ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ.

Source