Το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται

Στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, η ανεργία αυξήθηκε κατά 3,8% το 2020. Πέρυσι, αυτός ο λόγος αυξήθηκε από 6,3% σε 10,1%. Οι αρχές δήλωσαν ότι αυτή η αύξηση οφειλόταν στην επιδημία Coronavirus (Covid-19), ενώ πάνω από 20 χιλιάδες εργαζόμενοι που έφυγαν στο εξωτερικό εξαιρούνται από αυτό το ποσοστό.

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Ο Türel Öksüzoğlu, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στατιστικής του Κρατικού Οργανισμού Χωροταξίας, μοιράστηκε τα στοιχεία για το εργατικό δυναμικό των νοικοκυριών το 2020 και ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 6,3% σε 10,1% το 2020, με αύξηση 3,8%. Είναι επίσης γνωστό ότι υπάρχουν περισσότεροι από 20 χιλιάδες εργαζόμενοι που έφυγαν από τη χώρα.

Το 2020, το ποσοστό ανεργίας για τον νεαρό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής ομάδας 15-24 ετών, υπολογίστηκε σε 29,3%, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας ήταν στο Iskele με 16,3% και το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Αμμόχωστο με 8,8%.

Ο YENİDÜZEN μίλησε για το ποσοστό ανεργίας με διαφορετικούς εμπειρογνώμονες. Δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα, οι οργανώσεις εξέφρασαν την επιθυμία τους να δράσουν από κοινού. Οι οργανισμοί υπογράμμισαν επίσης ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να σταματήσει να θεωρείται ως γιος.

Ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Φάιζ Σούκουογλου είπε, “Περισσότεροι από 60 τομείς επηρεάστηκαν από αυτήν την κατάσταση, ένας από αυτούς ήταν άνεργος”


Επικεφαλής του Κρατικού Οργανισμού Σχεδιασμού, Στατιστικό Ινστιτούτο Türel Öksüzoğlu:

“Το φετινό ποσοστό ανεργίας είναι 10,1%”

“Υπήρξε μεγάλη απώλεια φέτος λόγω της στασιμότητας του τομέα του τουρισμού και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της επιδημίας Covid-19”

Η Türel Öksüzoğlu, επικεφαλής του Ινστιτούτου Στατιστικής του Κρατικού Οργανισμού Χωροταξίας (DPÖ), μοιράστηκε τα στοιχεία για το εργατικό δυναμικό του νοικοκυριού στο πρόγραμμα «Headline +», το οποίο συμμετείχε στο BRT, και ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 6,3% σε 10,1%. Ο Öksüzoğlu δήλωσε ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει ετήσιο εισόδημα 601,2 εκατομμυρίων δολαρίων και ο τουρισμός έχει έσοδα 954,5 εκατομμυρίων δολαρίων και είπε ότι υπήρξε μεγάλη απώλεια για φέτος λόγω της στασιμότητας του τομέα του τουρισμού και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της επιδημίας Covid-19, και επεσήμανε ότι όλοι οι τομείς πρόκειται να συρρικνωθούν από αυτό. .

Öksüzoğlu φέτος λόγω του Covid-19 έρευνα για το εργατικό δυναμικό των νοικοκυριών Δήλωσε ότι έπρεπε να το κάνουν μέσω τηλεφώνου και διεξήγαγαν την έρευνα με 4.000 32 άτομα.


Faiz Sucuoğlu:

“Περισσότεροι από 60 τομείς επηρεάστηκαν από αυτήν την κατάσταση, ένας από αυτούς ήταν άνεργος”

«Ο τουρισμός έχει καταρρεύσει λόγω της πανδημίας. Κανένας φοιτητής δεν έρχεται για τριτοβάθμια εκπαίδευση. Περισσότεροι από 60 τομείς επηρεάστηκαν από αυτήν την κατάσταση. Είναι προφανές ότι χιλιάδες άνθρωποι είναι άνεργοι.

Ο Faiz Sucuoğlu, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της προηγούμενης κυβέρνησης, έκανε μια δήλωση στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ, δηλώνοντας ότι περισσότεροι από 60 τομείς επηρεάστηκαν λόγω της επιδημίας και ότι χιλιάδες άνθρωποι ήταν άνεργοι.

Ο Sucuoğlu συνέχισε ως εξής:

«Ο τουρισμός έχει καταρρεύσει λόγω της πανδημίας. Κανένας φοιτητής δεν έρχεται για τριτοβάθμια εκπαίδευση. Περισσότεροι από 60 τομείς στη χώρα έχουν επηρεαστεί από αυτήν την κατάσταση. Είναι προφανές ότι χιλιάδες άνθρωποι είναι άνεργοι… Επισκέφθηκα τους εμπόρους της Arasta πρόσφατα. Τα μισά από τα καταστήματα είναι κλειστά και τα άλλα μισά το απόγευμα. Οι έμποροι σε όλη τη χώρα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Φυσικά, άλλοι τομείς είναι οι ίδιοι. Κατά τη διάρκεια του υπουργείου μου, εργαζόμασταν προσεκτικά σε αυτό το θέμα Πιστεύω ακράδαντα ότι η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης για το θέμα. “


Τι είπαν οι Οικονομικοί Οργανισμοί;

Mahmut Kanber, Πρόεδρος του Κυπριακού Τουρκικού Επιμελητηρίου Εμποριών και Τεχνών:

“Είναι προφανές ότι περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι είναι άνεργοι”

Ο Mahmut Kanber, Πρόεδρος του Τούρκικου Εμπορικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (KTEZO), δήλωσε ότι πάνω από 10 χιλιάδες θέσεις εργασίας έκλεισαν φέτος και χιλιάδες άνθρωποι χρεοκόπησαν. “Είναι προφανές ότι περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι ήταν άνεργοι σε αυτή τη διαδικασία”, είπε. Ο Kanber είπε ότι ο μεγαλύτερος λόγος για αυτό είναι η απώλεια εισοδήματος στον τουρισμό και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπογραμμίζοντας ότι υπήρχε πρόβλημα ανεργίας στη χώρα πριν, ο Mahmut Kanber επεσήμανε ότι λόγω της επιδημίας, η παγκόσμια οικονομία έχει μειωθεί στο 15%, αλλά στη χώρα μας το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 50%.

“Μπορείτε να σώσετε την ημέρα μόνο με νερό μεταφοράς”

Επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει να κάνει με την ανεργία και την οικονομία της χώρας, ο Kanber είπε:

«Το πρόβλημα της ανεργίας είναι το πρόβλημα ολόκληρης της χώρας και σχετίζεται με όλους τους τομείς. Επομένως, πρέπει να αναληφθεί κοινή δράση μαζί μας. Όλα τα τμήματα της κοινωνίας πρέπει να καθίσουν, να συζητήσουν και να εκπονήσουν σχέδια και έργα σχετικά με αυτό το θέμα. Αυτή η επιχείρηση δεν αφορά τη μεταφορά νερού. Μπορείτε να σώσετε την ημέρα μόνο με νερό μεταφοράς. Το σημαντικό πράγμα δεν είναι να σώσουμε την ημέρα, αλλά να διαμορφώσουμε το μέλλον. Όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, χωρίς διάκριση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού. Στην προσεχή περίοδο, θα κάνουμε τη δουλειά μας για να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα εάν δεν γίνουν. “


Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Dimağ Çağıner:

“Ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε από 14 χιλιάδες σε 6 χιλιάδες”

Ο Dimağ Çağıner, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου (KTOB), σχολίασε τον αντίκτυπο της επιδημίας Covid-19 στην ανεργία όσον αφορά τον τουρισμό. Δηλώνοντας ότι υπήρχαν περίπου 14 χιλιάδες εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, εξαιρουμένων των καζίνο πριν από την πανδημία, ο Çağıner δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός έχει πλέον μειωθεί σε 6 χιλιάδες και είπε ότι η πανδημία έχει επηρεάσει αρνητικά τον τομέα. Ο Çağıner επεσήμανε επίσης ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων που δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή είναι 60.

“Ο τουριστικός τομέας βρίσκεται σε ακινησία”

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κύπρου, Çağıner, δήλωσε ότι υπάρχει ένα άλλο βασικό πρόβλημα στον τομέα αυτό εκτός από την ανεργία, και ότι μερικοί από το προσωπικό του ξενοδοχείου δεν μπορούν να πληρώσουν πλήρως τους μισθούς τους. Εκφράζοντας ότι ο τουριστικός τομέας βρίσκεται σε ακινησία στο τρέχον στάδιο, είπε ο Çağıner. “Ο τουρισμός δεν είναι μόνο το πρόβλημα του αρμόδιου υπουργείου, αλλά είναι το πρόβλημα του κράτους”, είπε.

Ο Dimağ Çağıner συνέχισε ως εξής:

«Έχουμε μπροστά μας μια επιδημική πραγματικότητα. Φυσικά, θα ληφθούν μέτρα. Ο αγώνας μας είναι να αποφύγουμε τον τουρισμό με λόγια. Η οικονομία της χώρας μας εξαρτάται από τον τουρισμό και πρέπει να ενεργούμε ανάλογα. «Ο τουρισμός δεν είναι μόνο πρόβλημα του αρμόδιου υπουργείου, αλλά και πρόβλημα του κράτους. Αυτή η συνειδητοποίηση πρέπει να εφαρμοστεί. Η κυβέρνηση πρέπει να παράγει περισσότερα σχέδια στον προγραμματισμό και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με επαγγελματίες του τουρισμού. “


Candan Avunduk, Πρόεδρος του Κυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κύπρου:

“Οι βιομήχανοι δεν είχαν πολλά προβλήματα σε αυτή τη διαδικασία”

Ο Candan Avunduk, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κύπρου (KTSO), δήλωσε ότι δεν υπήρξαν πολλές δυσκολίες στην ανεργία κατά τη διάρκεια της πανδημικής διαδικασίας στον βιομηχανικό τομέα, εκτός από μερικούς βιομηχανικούς. Δηλώνοντας ότι τα έργα έμειναν ημιτελή με το κλείσιμο του Μαρτίου, ο Avunduk δήλωσε ότι τα έργα που έμειναν ημιτελή τον Μάιο συνεχίζονται. Κυνηγήσαμε? «Δεν υπήρχε αναστολή προσωπικού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ακόμη και αν οι εργαζόμενοι δεν εργάζονταν, οι μισθοί ελήφθησαν. Οι εταιρείες ενήργησαν ηθικά σε αυτό το θέμα », είπε.

“Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να διατηρηθεί ζωντανός”

Ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Avunduk υπογράμμισε ότι έχουν να κάνουν με την ανεργία και είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να διατηρηθεί ζωντανός.

Ανακουφίσαμε τα ακόλουθα σημεία:

«Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την ανεργία στη χώρα και να τις εφαρμόσει. Πρώτα απ ‘όλα, οι δημόσιοι πόροι και τα έσοδα πρέπει να μοιράζονται στην κοινωνία. Οι εργοδότες καθώς και οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και η εργασία πρέπει να γίνεται ανάλογα. Πρέπει να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την απασχόληση και την τοπική εργασία και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να διατηρηθεί ζωντανός. “


Turgay Deniz, Πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου:

“Ο αριθμός των υπαλλήλων που πραγματοποίησαν ασφαλιστικές επενδύσεις μειώθηκε σε 80 χιλιάδες”

Ο Πρόεδρος του Τουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Κύπρου (KTTO) Turgay Deniz δήλωσε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που ανακοίνωσε προηγουμένως το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο αριθμός των υπαλλήλων που πραγματοποίησαν ασφαλιστικές επενδύσεις μειώθηκε από περίπου 117 χιλιάδες σε 80, και ότι η ανεργία στη χώρα είναι εμφανής ακόμη και εδώ. Θάλασσα; «Η ανεργία είναι επίσης αναπόφευκτη λόγω της μειωμένης ικανότητας εργασίας. Όλος ο κόσμος προσπαθεί να βρει λύση σε αυτό το ζήτημα. Υπάρχουν επίσης αυτές οι μελέτες στη χώρα μας, αλλά δεν είμαστε πολύ επιτυχημένοι », είπε.

“Πρέπει να δοθεί συνεισφορά 1500 TL σε όλους τους εργαζομένους χωρίς διακρίσεις”

Ο Ντενίζ είπε τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στο τρέχον στάδιο:

«Η πανδημία έφερε οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η ανεργία αυξάνεται. Στη χώρα μας, υπήρχε ανεργία πριν από την πανδημία. Εμείς, ως Εμπορικό Επιμελητήριο, έχουμε κάτι που λέμε από την αρχή της διαδικασίας. Όλοι οι εργαζόμενοι στη χώρα πρέπει να ταυτοποιηθούν και μια συνεισφορά 1500 TL πρέπει να δοθεί σε όλους εξίσου. Όλοι γνωρίζουν ότι ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Η ανεργία αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται σαν γιος. “

.Source