Το ποσοστό που πρέπει να εμβολιάζεται για την ανάπτυξη της ασυλίας των κοπαδιών. Ο Ιούνιος είναι ορόσημο, λέει ο Δρ. Καραγιάνης

Το αισιόδοξο σενάριο των εμβολιασμών և όταν αναμένεται να δουν την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η αύξηση των περιπτώσεων εκτιμάται πριν από το νέο έτος, Δρ. Καραγιάνης

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Στην έντονη πορεία του προγράμματος εμβολιασμού στην Κύπρο, το κοινό περιμένει την επόμενη μέρα – αναμένει ότι οι εμβολιασμοί θα επιφέρουν μια πολύ επιθυμητή βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα, η οποία θα επιτρέψει τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.

Για εμβολιασμούς που ξεκίνησαν την Κυριακή և συνεχίστε στο μέτωπο առաջն στους ηλικιωμένους, λέει Cyprus Times: o Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη εκδήλωση.

Ερωτηθείς αν πίστευε ότι ο πληθυσμός θα καλύφθηκε αρκετά για να δει μια μείωση στη φροντίδα των ασθενών, είπε: “Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, καθώς θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα εμβολίων.”

“Όσο περισσότερα εμβόλια παλεύουμε, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο”, είπε.

“Ειδικά με ένα αισιόδοξο σενάριο, αναμένουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα μέχρι τον επόμενο Ιούνιο”, είπε.

Υπογραμμίζοντας ότι «όταν φτάσουμε στο σημείο εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού, θα θεωρηθεί ότι θα αναπτύξουμε την ασυλία των κοπαδιών».

Ερωτηθείς πότε θα ληφθούν τα μέτρα, τόνισε ότι «ενώ πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί, μπαίνουμε στους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς η κατάσταση βελτιώνεται, τα περιοριστικά μέτρα θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά τα μέτρα αυτοάμυνας θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί ορισμένοι νέοι δεν εμβολιάζονται επειδή θεωρείται ότι διαδίδουν τον ιό, εξηγεί ότι “το πιο σημαντικό πράγμα είναι να εμβολιάσετε τους ηλικιωμένους, τους ευάλωτους που φοβούνται να πεθάνουν, οι νέοι διαδίδουν τον ιό αλλά όχι τη ζωή τους”.

Προσθέστε μια νέα χρονιά… Θα «πληρώσουμε» για μαζικές συγκεντρώσεις և τραπέζια

Ερωτηθείς από τον Δρ Καραγιάννη πότε θα έχουμε μια σαφή εικόνα των αποτελεσμάτων των διακοπών, που ήταν ένας από τους φόβους των επιστημόνων, είπε ότι θα φάει την πρώτη εβδομάδα του έτους.

“Δυστυχώς, τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι πολύ καλά. Πιθανότατα θα έχουμε αύξηση, καθώς τα θετικά ποσοστά δοκιμών δείχνουν ότι θα έχουμε αύξηση”, κατέληξε.

Source