Το πρωτάθλημα με ένα κέρμα – TRT Spor

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1960, είχε ως αποτέλεσμα τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης. Το τουρνουά, το οποίο κέρδισε η Ισπανία τέσσερα χρόνια αργότερα, έπαιξε το 1968, το οποίο φιλοξένησε η Ιταλία.

Εκείνη τη στιγμή, για να συμμετάσχετε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, έπρεπε να περάσετε το στάδιο της ομάδας και να απομακρύνετε τον αντίπαλό σας στον προημιτελικό γύρο. Επισήμως, ξεκίνησε το πρωτάθλημα με τους ημιτελικούς.

Ταιριάζοντας με τη Ρουμανία, την Ελβετία και τη Νότια Κύπρο στα προκριματικά γκρουπ, η Ιταλία κατάφερε να ολοκληρώσει την ομάδα της στην πρώτη θέση υπό την ηγεσία των Luigi Riva και Alessandro Mazzola. Ταιριάζοντας με τη Βουλγαρία στους προημιτελικούς, η ομάδα έχασε το πρώτο παιχνίδι με 3-2, αλλά έφυγε από το παιχνίδι επαναπροσδιορισμού στη Νάπολη με νίκη 2-0 και κατάφερε να συμμετάσχει στους τελικούς.

Στους ημιτελικούς, η Αγγλία και η Γιουγκοσλαβία αντιστοιχίστηκαν, ενώ ο αντίπαλος της Ιταλίας ήταν η Σοβιετική Ένωση, η κυρίαρχη ομάδα στα δύο τελευταία τουρνουά. Η Γιουγκοσλαβία, η οποία ανέτρεψε την Αγγλία στον αγώνα που έπαιξε στη Φλωρεντία, άρχισε να περιμένει τον αντίπαλό της στον τελικό.

Η Ιταλία και η Σοβιετική Ένωση αντιμετώπισαν μεταξύ τους στη Νάπολη, στο τότε Στάδιο Σαν Πάολο, και απέτυχαν να ανοίξουν το φιλμά τους για 90 λεπτά. Η ισότητα δεν έσπασε σε επιπλέον χρόνο και ο αγώνας έληξε 0-0.

Αυτό το σκορ δεν ήταν αρκετό για να καθορίσει τον αντίπαλο της Γιουγκοσλαβίας στον τελικό. Οι κανόνες του τουρνουά δεν περιλάμβαναν οδηγίες για αγώνες που λήγουν σε ισοπαλίες έως τέλος με μια σειρά από πέναλτι. Πώς θα καθοριστεί λοιπόν ο δεύτερος φιναλίστ;

Η Γιουγκοσλαβία έμαθε τον αντίπαλό της σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μεθόδους στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο νικητής του αγώνα Ιταλίας-Σοβιετικής Ένωσης θα ανακοινωθεί με ρίψη νομισμάτων. Η μοίρα των δύο ομάδων, που δεν μπορούσαν να κυριαρχήσουν η μία στην άλλη, εξαρτάται πλέον από την τύχη. Κερδίζοντας το κέρμα, η Ιταλία έσπρωξε τη Σοβιετική Ένωση από το τουρνουά και έφτασε στον τελικό.

Στις 8 Ιουνίου, ο τελικός αγώνας που διεξήχθη στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης έληξε 1-1 με τους αμοιβαίους στόχους των Ντζάλιτς και Ντομένγκίνι. Η UEFA άλλαξε τη μέθοδο αυτή τη φορά και αποφάσισε να επαναλάβει τον αγώνα 2 ημέρες αργότερα, στις 10 Ιουνίου.

Οι Ιταλοί, που πήραν το προβάδισμα με τον Luigi Riva στον αγώνα επανάληψης, διπλασίασαν τη διαφορά με το γκολ του Pietro Anastasi και κατάφεραν να διατηρήσουν το σκορ μέχρι την τελευταία σφύριγμα. Ως αποτέλεσμα της νίκης 2-0, το “sky blues” κατάφερε να μεταφέρει το τρόπαιο στο μουσείο του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 1968.

Αυτή η νίκη παραμένει το μοναδικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία της Ιταλίας. Το ρίξιμο των χρημάτων, το οποίο επηρέασε άμεσα την ιστορία του ποδοσφαίρου, έφερε αυτήν την επευφημία στο Boots και ήταν ίσως ο δεύτερος παράγοντας στη Σοβιετική Ένωση και το πρώτο και μοναδικό όνειρο πρωταθλήματος της Γιουγκοσλαβίας.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δεν καθορίστηκε κανένα σκορ ξανά με ρίψη νομισμάτων. Ο αγώνας Τσεχοσλοβακίας-Δυτικής Γερμανίας, ο οποίος έληξε με ισοπαλία 2-2 το 1976, τελείωσε με την πρακτική των πέναλτι. Έχοντας σημειώσει την ποινή του πρωταθλήματος, ο Antonin Panenka κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα του στο πρωτάθλημα με το λάκτισμά του, το οποίο θα αναφέρεται ως “ποινή Panenka” στη λογοτεχνία ποδοσφαίρου.

.Source