Το πρώτο εμβόλιο Covid-19 της Oxford / AstraZeneca χορηγήθηκε σε έναν νεφρό ασθενή

Το εμβόλιο Covid-19, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο εγκρίθηκε για ευρεία χρήση στην Αγγλία στις 30 Δεκεμβρίου, μαζί με τη φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, άρχισε να χορηγείται. Πυροβολήθηκε για πρώτη φορά στον 82χρονο Brian Pinker, ο οποίος υποβλήθηκε σε θεραπεία με μηχανή αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Oxford Churchill.

«Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψω στην κανονική ζωή»

Δηλώνοντας ότι ένιωθε καλά μετά τον εμβολιασμό, ο Pinker είπε, “Ο εμβολιασμός σημαίνει τα πάντα για μένα, αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορώ να επιστρέψω στην κανονική ζωή”. Ο Pinker αποτίει φόρο τιμής στους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο, λέγοντας ότι ανυπομονεί να γιορτάσει την επερχόμενη επέτειο του γάμου του.

«Μια απόδειξη για την αγγλική επιστήμη»

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι ήταν ευχαριστημένος με την έναρξη του δεύτερου εγκεκριμένου εμβολίου κορανοϊού της χώρας, το οποίο περιέγραψε ως «απόδειξη της βρετανικής επιστήμης».

Ο Χάνκοκ δήλωσε επίσης ότι τα μέτρα κοροναϊού θα λήξουν σύντομα με την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού, την οποία αποκαλεί «σημείο καμπής», και είπε ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο εμβόλια εφαρμόστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου και ελπίζουν να αυξήσουν σημαντικά αυτόν τον αριθμό τον επόμενο μήνα.

Το διάστημα δόσης αυξήθηκε σε 12 εβδομάδες

Ενώ τα νοσοκομεία της Οξφόρδης, του Λονδίνου, του Σάσεξ, του Λάνκασαϊρ και του Warwickshire που ήταν συνδεδεμένα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) ανατέθηκαν για τη χορήγηση του εμβολίου Oxford-AstraZeneca, αναφέρθηκε ότι επί του παρόντος υπάρχουν 530 χιλιάδες δόσεις εμβολίου.

Το εύρος δόσεων του εμβολίου, το οποίο χορηγήθηκε ως 2 δόσεις, αυξήθηκε από 21 ημέρες σε 12 εβδομάδες, έτσι ώστε η πρώτη δόση να μπορεί να χορηγηθεί σε περισσότερα άτομα.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την Biontech-Pfizer στην Αγγλία άρχισε να χορηγείται στις 8 Δεκεμβρίου.

Source