Το Ριάντ αναφέρει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ “θα είναι εξαιρετικά επωφελής”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Faisal bin Farhan, δήλωσε ότι μια συμφωνία για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ θα μπορούσε να είναι “εξαιρετικά κερδοφόρα” για τη Μέση Ανατολή, αλλά θα εξαρτάται από την ειρηνευτική διαδικασία Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με τις λεγόμενες Αβρααμικές Συμφωνίες, τέσσερις αραβικές χώρες – τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν – συμφώνησαν να εξομαλύνουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 2020.

Το εβραϊκό κράτος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι πεπεισμένο ότι η Σαουδική Αραβία θα ακολουθήσει τα χνάρια τους.

“Πιστεύω ότι η ομαλοποίηση του καθεστώτος του Ισραήλ στην περιοχή θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οφέλη σε ολόκληρη την περιοχή”, δήλωσε ο Πρίγκιπας Μπιν Φαχάν στο CNN την Πέμπτη.

“Αυτό θα είναι εξαιρετικά επωφελές από οικονομική, κοινωνική άποψη και από άποψη ασφάλειας”, πρόσθεσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι κάθε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία “εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραηλινών-Παλαιστινίων”.

Αυτή η διαδικασία παραμένει ένα νεκρό γράμμα σήμερα. Το ισχυρό πετρέλαιο βασίλειο επανειλημμένα επανέλαβε τη θέση του ότι δεν έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ έως ότου επιτευχθεί συμφωνία για διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ωστόσο, η βαθιά γενική δυσπιστία για το Ιράν συνέβαλε στην προσέγγιση του Ισραήλ από τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με πηγές της Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναχώρησε για τη Σαουδική Αραβία στα τέλη Νοεμβρίου για να συζητήσει μια πιθανή διαδικασία διευθέτησης με τον διάδοχο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, πρίγκιπα Μωάμεθ. Το Ριάντ αρνήθηκε να πραγματοποιήσει μια τέτοια συνάντηση.

Source