Το σαμποτάζ στην πυρηνική εγκατάσταση Natanz θα βλάψει τόσο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν όσο και το JCPOA;ANI |
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ:
19 Απρ 2021 12:05 ΕΙΝΑΙ

Του Τζον Σολωμού
Λευκωσία [Cyprus]19 Απριλίου (ANI): Μια ημέρα μετά την αποκάλυψη της νέας φυγοκέντρησης εμπλουτισμού ουρανίου από την πυρηνική μονάδα Natanz, στις 11 Απριλίου, η εγκατάσταση σαμποτάρεται από μια έκρηξη που προκαλεί ζημιά τόσο στην κεντρική τροφοδοσία όσο και στο καλώδιο τροφοδοσίας έκτακτης ανάγκης, καθώς και σε άγνωστο αριθμό φυγοκεντρικών μονάδων στην εγκατάσταση.
Αν και η ισραηλινή κυβέρνηση δεν παραδέχθηκε επίσημα ότι πραγματοποίησε το σαμποτάζ, είναι προφανές ότι το Ισραήλ αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και να επιβραδύνει αποτελεσματικά τις πυρηνικές προσπάθειες του Ιράν.
Ένας άλλος πιθανός στόχος του σαμποτάζ ήταν να σταματήσουν οι συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν που ονομάζεται Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA).
Στη συνάντηση στη Βιέννη συμμετέχουν ανώτεροι διπλωμάτες από το Ιράν, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι διαμένουν σε άλλο ξενοδοχείο στη Βιέννη, καθώς ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από τη συμφωνία το 2018. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να επανέλθει στην πυρηνική συμφωνία.
Οι συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ είναι έμμεσες, καθώς το Ιράν επέμεινε ότι πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις πριν από την ανανέωση της συμφωνίας, ενώ οι ΗΠΑ θέλουν το Ιράν να συμφωνήσει σχετικά με το JCPOA και στη συνέχεια να άρει τις κυρώσεις. Οι διπλωμάτες των πέντε δυνάμεων προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο από αυτό το πρόβλημα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που σαμποτάρει η εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου Natanz. Το 2007 σε μια κοινή επίθεση Ισραήλ-ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο, ένας κακόβουλος ιός υπολογιστών που ονομάζεται Stuxnet εισήχθη στα συστήματα του εργοστασίου και κατέστρεψε μεγάλο αριθμό φυγοκεντρωτών.
Επίσης, τον Ιούλιο του 2020 σημειώθηκε έκρηξη στην εγκατάσταση που έβλαψε έναν απροσδιόριστο αριθμό φυγοκεντρητών, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ο επικεφαλής πυρηνικός επιστήμονας του Ιράν Mohsen Fakhrizadeh σκοτώθηκε από ένα πυροβόλο όπλο που λειτουργεί από τεχνητή νοημοσύνη. Η Τεχεράνη κατηγόρησε το Ισραήλ για όλες αυτές τις επιθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα πει ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές πληροφοριών, ανέφερε ότι η έκρηξη στο Natanz ήταν επιχείρηση σαμποτάζ που πραγματοποίησε η υπηρεσία κατασκοπείας της Μοσάντ. Καθώς υπήρχαν εικασίες του Τύπου ότι η επίθεση είχε λάβει το πράσινο φως από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκη τόνισε με έμφαση: “Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν με κανέναν τρόπο” και πρόσθεσε: “Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε εικασίες σχετικά με αιτίες ή τις επιπτώσεις. “
Αντιδρώντας στο περιστατικό, ο Ali-Akbar Salehi, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, χαρακτήρισε τη διακοπή ως «πυρηνική τρομοκρατία».

Ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης, Ali Rabiei, δήλωσε την Τρίτη ότι η πράξη σαμποτάζ στο Natanz είχε ως στόχο την αποτροπή εποικοδομητικής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι το Ιράν δεσμεύτηκε να ανταποδώσει αναλογικά τον κατάλληλο χρόνο.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι την Παρασκευή, μιλώντας μετά από συνάντηση στην Πάφο της Κύπρου, με τον Ελληνοκύπριο ομόλογό του και έναν ανώτερο αξιωματούχο των ΗΑΕ που συγκλήθηκε για να συζητήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν αποκτά πυρηνικά όπλα. “
Μετά την επίθεση του Natanz, η Τεχεράνη δήλωσε ότι θα αυξήσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Ο Ali Akbar Salehi επιβεβαίωσε ότι το Ιράν παράγει τώρα ουράνιο εμπλουτισμένο με καθαρότητα 60%.
Αυτό σημαίνει ότι η Τεχεράνη, αν και επιμένει ότι δεν θέλει να κατασκευάσει ατομική βόμβα, είναι τώρα πιο κοντά στο επίπεδο 90 τοις εκατό που απαιτείται για χρήση σε ένα πυρηνικό όπλο.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, θα χρειαστούν 322 ημέρες στην Τεχεράνη για την παραγωγή του ποσού του εμπλουτισμένου ουρανίου 60% που απαιτείται για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε την Τετάρτη ότι η ανακοίνωση για τον εμπλουτισμό ουρανίου “θέτει υπό αμφισβήτηση τη σοβαρότητα του Ιράν όσον αφορά τις πυρηνικές συνομιλίες”.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχάνι, ο οποίος δέχεται έντονη κριτική από τους Ιρανούς σκληροπυρηνικούς και τους Επαναστατικούς Φρουρούς για την μη ανταπόκριση στη δολοφονία του Mohsen Fakhrizadeh και τις δύο τελευταίες επιθέσεις κατά του Natanz, προφανώς θέλει να αποφύγει μια σκληρή αντίδραση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες JCPOA και την άρση. των επιβαρυντικών κυρώσεων των ΗΠΑ.
Μετά το σαμποτάζ, ορισμένα ιρανικά μέσα ενημέρωσης και σκληροπυρηνικοί στο κοινοβούλιο ζήτησαν από τον Ρουχάνι να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις της Βιέννης.
Ο ειδικός της Ανάλυσης Πληροφοριών Δρ Ardavan Khoshnood, επισημαίνει: “Μόλις οι ΗΠΑ επανενταχθούν στο JCPOA, το Ιράν πιθανότατα θα θεωρηθεί ελεύθερο να πραγματοποιήσει πιο έντονες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και των Ισραηλινών συμφερόντων, είτε άμεσα είτε μέσω των πλησιέστερων σιιτών πολιτοφυλακών του στο Λίβανο, τη Συρία, Ιράκ ή Υεμένη. “
Καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ορκίστηκε να μην αναβιώσει τη συμφωνία JCPOA, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο στόχος της σαμποτάζ στο Natanz ήταν διπλός: Κάποιος ήταν να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα σχέδια της Τεχεράνης για κατασκευή πυρηνικού όπλου Και δεύτερον, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή, για να διακόψουμε τις συνομιλίες στη Βιέννη, ειδικά αν το Ιράν αντιδράσει εναντίον του Ισραήλ.
Ο Mark Fitzpatrick, πρώην επικεφαλής του Προγράμματος Μη Διάδοσης και Πυρηνικής Πολιτικής, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr δήλωσε: “Το Ισραήλ δεν εμπιστεύεται τη διπλωματία για να επιλύσει τη διακοπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν και έτσι προφανώς αποφάσισε να λάβει θέματα τα χέρια του χρησιμοποιώντας κινητικά μέσα για να επιβραδύνει την πυρηνική πρόοδο του Ιράν … Πιστεύω ότι ο πρωταρχικός σκοπός της επίθεσης ήταν να καθυστερήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού του Ιράν. ” (ΕΝΑ I)

.Source