Το σπίτι για συνεργασία έκανε μια γραπτή δήλωση σχετικά με τη συνάντηση της Γενεύης – BRTK

Η Οικία Συνεργασίας, η οργάνωση της Ένωσης Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, εξέδωσε γραπτή δήλωση πριν από την άτυπη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.

Επισημαίνοντας ότι η 23η Απριλίου 2003 αποτέλεσε σημείο καμπής στις διαπραγματεύσεις και τις διακοινοτικές σχέσεις της Κύπρου, είπε, «Αυτή η ημερομηνία, με το άνοιγμα του σημείου διέλευσης του Λήδρα, στη ζωή και στις δύο πλευρές του τμήματος. «Είναι η πρώτη ημερομηνία που κατέστη δυνατή η πρόσβαση στις παιδικές αναμνήσεις των σημερινών πρεσβυτέρων και η ευκαιρία να μάθουν να ζουν μαζί και να συλλέγουν νέες αναμνήσεις για τη νέα γενιά».

Κατά τη 18η επέτειο από το άνοιγμα του σημείου διέλευσης του Ledra Palace, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις διαβάσεις έχουν συμπληρώσει επίσης ένα χρόνο, και είπε: «Καταλαβαίνουμε τώρα τη σημασία της δυναμικής της διακοινοτικής αλληλεπίδρασης χάρη σε αυτά τα σημεία διέλευσης. Η ιδέα ενός σπιτιού για συνεργασία κατέστη δυνατή χάρη στην ικανότητα των ατόμων και από τις δύο πλευρές της κοινωνίας να συνεργάζονται κάτω από τις νέες συνθήκες που εμφανίστηκαν μετά το 2003. Το 2021, το Σπίτι για Συνεργασία γιορτάζει τη 10η επέτειό του και ελπίζουμε ότι θα γιορτάσουμε σύντομα με όλους τους φίλους και τους οπαδούς μας στο φιλόξενο σπίτι μας ».

Περιγραφή όλα υπό το φως του Σώματος Αλληλεγγύης, Crans Montana στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων των δύο ηγετών μετά την επόμενη τριετή παύση, οι εγγυητικές χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, με την Ελλάδα και την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ με τη συμμετοχή , που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη μεταξύ 27-29 Απριλίου ανεπίσημη Αναφέρθηκε ότι χαιρέτισε την επίσημη συνάντηση

Υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία 3 χρόνια, μια πανδημική διαδικασία που εξακολουθεί να προσπαθεί να ξεπεραστεί και το κλείσιμο των σημείων μετάβασης που παρέχουν επαφή μεταξύ των δύο μερών του νησιού για πρώτη φορά σε 17 χρόνια, η εξήγηση συνεχίστηκε ως εξής:

«Λόγω της παρουσίας μας στην ενδιάμεση ζώνη, έχουμε δει άμεσα πώς τα σημεία διέλευσης ενισχύουν τις καθημερινές σχέσεις και τις δραστηριότητες οικοδόμησης της ειρήνης μεταξύ των κοινοτήτων.

Το κλείσιμο των σημείων διέλευσης, παρά όλα τα προβλήματα που δημιούργησε, αποκάλυψε επίσης ότι υπάρχουν άθραυστοι δεσμοί μεταξύ των κοινωνιών και στις δύο πλευρές του τμήματος. Αυτοί οι δεσμοί περιλαμβάνουν όχι μόνο την υγεία, το εμπόριο και την οικονομία, αλλά και αληθινές φιλίες και οικογένειες.

Δυστυχώς, αυτή η «υποχρεωτική» απόσταση από το κλείσιμο των σημείων διέλευσης αντικατοπτρίζεται επίσης στις πολιτικές που ακολουθούν οι αρχές σχετικά με την Κύπρο. Όπως όλοι δραστηριοποιούνται στην οικοδόμηση της ειρήνης, παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις με ανησυχία. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε ότι αυτή η ανεπίσημη συνάντηση θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία στο πλαίσιο που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής κοινότητας το 2014. Σύμφωνα με αυτό το συμφωνημένο πλαίσιο, η λύση του Κυπριακού είναι μέσω μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που βασίζεται στην πολιτική ισότητα, όπως αναφέρεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

“ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ”

Η δήλωση σημείωσε ότι έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια από την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια ειρηνευτικής συμφωνίας, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μια νέα γενιά έχει αναπτυχθεί με περισσότερη αλληλεπίδραση, επωφελήθηκε από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και “των οποίων η ζωή δεν περιορίζεται από διαχωρισμό γραμμών”, η δήλωση είπε:

«Εάν αυτή τη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είχε κάποιο πλεονέκτημα, ήταν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανατροφή αυτής της γενιάς και τη συλλογική προσπάθεια της κοινωνίας των πολιτών και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που επιτρέπουν τη δημιουργία νέων αναμνήσεων και σχέσεων μεταξύ των κοινοτήτων στις το νησί.

Η νέα γενιά συνεχίζει, δεν αποδέχεται την κατάσταση και θέλει να αλλάξει. Απαιτεί μια αλλαγή που θα ενώνει την Κύπρο κάτω από την οροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τέτοιο τρόπο ώστε οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ισχύουν σε ολόκληρο το νησί.

Πιστεύουμε ότι είναι καιρός για μια ισχυρή πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στα αιτήματα του κυπριακού λαού και να ανταποκριθεί στην έκκληση για ειρήνη.

Ως διακοινοτικό κοινοτικό κέντρο που εργάζεται στον τομέα της ειρήνης στην Κύπρο για 10 χρόνια, τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ξεπεράσουμε τα διάφορα εμπόδια στο μυαλό μας και στην καθημερινή μας ζωή και να υποστηρίξουμε σημαντικά κοινωνικά και ή πολιτικές δραστηριότητες προς αυτήν την κατεύθυνση.

BRT / TAK

Source