Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε, εκτός από τις συνεχιζόμενες επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Λιβύη, να παρακολουθεί τη συμμόρφωση του Ιράν με τα «μέτρα που απαιτούνται από το συμβούλιο του ΔΟΑΕ».

Σύμφωνα με διπλωμάτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που στηρίζει την πρόοδο της Λιβύης προς την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα μετά την κατάπαυση του Οκτωβρίου.

Κατεβάστε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ IM ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Το κείμενο, που συνέταξε η Βρετανία, κάλεσε τη Λιβυκή πλευρά να τερματίσει τις εχθροπραξίες το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια της συμφωνίας τους, μετά από μια δεκαετή πάλη μεταξύ των συγκρούσεων «Δυτική» και «Δυτική» της Λιβύης. Προβλέπει τη δημιουργία συνιστώσας παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός για έως και 60 μέλη της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη.

Αυτή η μονάδα είναι ξεχωριστή από τον μηχανισμό παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός που δημιουργήθηκε από πρώην αιχμαλώτους πολέμου στο Sirte (κεντρικό). Η μονάδα θα προσφέρει τη βοήθειά της, ανέφερε το ψήφισμα, το οποίο δεν ισχύει για το ποιος θα επιβλέπει την απόσυρση ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων, τον οποίο ο ΟΗΕ εκτιμά ότι είναι 20.000. Το ψήφισμα, το οποίο γνωστοποιήθηκε στη γαλλική υπηρεσία, «χαιρετίζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στις 23 Οκτωβρίου 2020», καθώς και τη νέα προσωρινή κυβέρνηση, η οποία είναι «υπεύθυνη για την καθοδήγηση της χώρας στις εθνικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου». Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε, εκτός από τις συνεχιζόμενες επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στο Ιράν, να παρακολουθεί τη συμμόρφωση του Ιράν με τα «μέτρα που απαιτούνται από το συμβούλιο του ΔΟΑΕ».

Σε επίπεδο ασφάλειας, το ψήφισμα υπογραμμίζει “την ανάγκη αφοπλισμού, αποστράτευσης, επανένταξης (στην κοινωνία) όλων των ένοπλων μη κρατικών παραγόντων, μεταρρύθμισης του τομέα της ασφάλειας και δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης αρχιτεκτονικής υπεράσπισης της λογοδοσίας”. Το κείμενο “καλεί όλα τα κόμματα της Λιβύης να εφαρμόσουν πλήρως την εκεχειρία στις 23 Οκτωβρίου 2020 · καλεί όλα τα κράτη μέλη να το σεβαστούν, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων, από τη Λιβύη.”

Ο αριθμός των 60 παρατηρητών του ΟΗΕ φαίνεται να είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που ήθελε αρχικά η Δύση, υποστηρίζοντας έναν «ισχυρό μηχανισμό». Ωστόσο, ο ΟΗΕ αντιτάχθηκε στη Λιβύη για ισχυρή ξένη παρουσία στο έδαφός του, προκειμένου να ελέγξει το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός που επιδιώκει να διατηρήσει. Η παρουσία ξένων τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, μισθοφόροι από τη Ρωσία, τη Συρία, το Σουδάν και το Τσαντί “προκαλεί σοβαρές ανησυχίες”, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάριτς. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι η αποστολή του ΟΗΕ για άοπλους πολιτικούς παρατηρητές “θα επικεντρωθεί στην κατάπαυση του πυρός”.

Σύμφωνα με πολλούς ανώνυμους διπλωμάτες, είναι προβληματικό να μην αποσυρθούν ξένοι μισθοφόροι από τη Λιβύη πριν από τις εκλογές, τις οποίες η Λιβυκή πλευρά ζητά από τον Οκτώβριο. Οι χώρες της περιοχής, ειδικά ο Νίγηρας, ανησυχούν επίσης να δουν τους μισθοφόρους να διασκορπίζονται στο Σαχέλ, τροφοδοτώντας τη βία που είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

«Ρωσία groups Ομάδες που σχετίζονται με τη Ρωσία λένε:« Δεν μπορούμε να φύγουμε μέχρι να φύγουν οι Τούρκοι ». Οι Τούρκοι λένε ότι “βρισκόμαστε εδώ για νομικούς λόγους, προσκαλέσαμε σε αντίθεση με τους Ρώσους” από την προηγούμενη αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη, λέει διπλωμάτης. Σήμερα, σύμφωνα με διπλωμάτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα το δεύτερο ψήφισμα για τη Λιβύη. Αυτό αναφέρεται στην παράταση της εντολής των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων έως τα μέσα του 2022, η οποία έχει παραβιαστεί ευρέως τα τελευταία χρόνια από μέλη του Συμβουλίου, το καθεστώς κυρώσεων για την παράνομη εξαγωγή πετρελαίου της Λιβύης.

Πηγή: KYPE

Source