Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συζητήσει τις ευρω-ρωσικές σχέσεις

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα συζητήσει τις ευρω-ρωσικές σχέσεις

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ λαμβάνει χώρα σήμερα, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell.

Στο Συμβούλιο θα παρευρεθούν επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ των Βαλκανίων, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

Οι υπουργοί της ΕΕ θα ενημερωθούν για τις τρέχουσες υποθέσεις και στη συνέχεια θα εξετάσουν ορισμένα πρόσφατα ζητήματα και εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μιανμάρ, και θα εγκρίνουν συμπεράσματα. Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την Αιθιοπία και τη σύνοδο κορυφής του G5 Sahel, ενώ θα ενημερώσουν για το Ιράν και τη Λευκορωσία.

Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί μια στρατηγική συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς και πληροφορίες για την επίσκεψη του Josep Borrell στη Μόσχα.

Οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με τον στρατηγικό προσανατολισμό – την πρωτοβουλία της ΕΕ που στοχεύει στην ενίσχυση μιας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης ασφάλειας και άμυνας. Καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει νέες και συνεχώς αυξανόμενες απειλές και προκλήσεις, οι υπουργοί θα αξιολογήσουν τις εξελίξεις και θα εξετάσουν εάν θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες πολιτικές και μέσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken αναμένεται να παρευρεθεί σε τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Τέλος, η συνάντηση θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Χονγκ Κονγκ και τις επόμενες δράσεις της ΕΕ ./Ίμπνα

Source