Το συνέδριο μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου

Έχει αναφερθεί ότι το ανεπίσημο συνέδριο 5 + 1 για το Κυπριακό πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος ανέφερε ότι η «Μεγάλη Εβδομάδα στη Γενεύη… Το Πενταδιάδρομο Συνέδριο μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά τις 20 Απριλίου» και το επίκεντρο της δήλωσαν ότι, βάσει των τελευταίων πληροφοριών που έλαβε, το ανεπίσημο συνέδριο 5 + 1 θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα Απριλίου αλλά έγραψε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη κάνει επίσημη δήλωση.

Η εφημερίδα δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέρη ενημερώθηκαν σχετικά με την ημερομηνία και τον τόπο της διάσκεψης, αλλά ότι κανείς δεν μπορούσε να εγγυηθεί ότι το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών δεν θα παρεκκλίνει λόγω της πανδημίας των κορωνών.

Αναφέρθηκε στις ειδήσεις ότι ο τόπος και η ημερομηνία του συνεδρίου πιθανότατα θα ανακοινωθούν επίσημα στις αρχές της εβδομάδας.

Η εφημερίδα έγραψε ότι ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσιος είπε χθες ότι η ελληνική πλευρά προετοιμάζεται για την ανεπίσημη διάσκεψη και ότι ήταν προσεκτικά αισιόδοξη.

Σύμφωνα με τα νέα, ο Κούσιος είπε ότι η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη. Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει το τεταμένο περιβάλλον στο πολιτικό μέτωπο και τις καθημερινές επιθέσεις εναντίον του προέδρου της ελληνικής διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης, και ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, και η κριτική υψηλής δόσης δείχνει ότι υπάρχει καμία πρόθεση να υποστηρίξουμε τον Αναστασιάδη.

Ο Κούσιος σημείωσε ότι το γεγονός ότι η ημερομηνία της ανεπίσημης διάσκεψης κουιντέτου έπρεπε να πραγματοποιηθεί λίγο πριν από τις γενικές εκλογές του Μαΐου δυσκολεύτηκε την ελληνική πλευρά να αγωνιστεί πλήρως και να συμφωνήσει με τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά στο Κυπριακό .

Υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει ενότητα μέσα, αλλά και τα μηνύματα που στάλθηκαν από την τουρκική πλευρά κάνουν την ελληνική πλευρά να σκεφτεί, ο Κούσιος ισχυρίστηκε ότι αυτά τα μηνύματα οδήγησαν ουσιαστικά τη διάσκεψη των πέντε σε αδιέξοδο.

Ο Κούσιος υποστήριξε επίσης ότι η τουρκική πλευρά έχει τη δυνατότητα να αναλάβει ορισμένες ενέργειες για να εξορύξει τη διαδικασία, να σύρει την ελληνική πλευρά σε αδιέξοδο και να δημιουργήσει νέους θανάτους και να ασκήσει πίεση στην ελληνική πλευρά.

Η εφημερίδα έγραψε ότι ο Κούσιος είπε ότι η ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων για το συνταγματικό δίκαιο και άλλα θέματα, που σχηματίστηκε στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών εργασιών για την ανεπίσημη διάσκεψη, θα συναντηθεί ξανά τη Δευτέρα.

έμβλημα69

Σημειώνοντας ότι η ομάδα νομικών έχει εργαστεί σε διάφορα θέματα μέχρι τώρα και έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, ο Κούσιος είπε ότι ο Αναστασιάδης συναντήθηκε επίσης με την ομάδα δικηγόρων πριν από λίγο.

Η εφημερίδα Alithia ανέφερε ότι η κυβέρνηση ήταν σε πυρετώδη προετοιμασία για το πενταμελές συνέδριο και ότι ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε ότι ο τόπος και η ημερομηνία της διάσκεψης ήταν σε κίνδυνο και ο ΟΗΕ έγραψε ότι η επίσημη ανακοίνωση αναμενόταν από.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μαυρογιάννης είπε στη RIK ότι η πενταμελής διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου και θα διαρκέσει 2-3 ημέρες.

Ο Μαυρογιάννης δήλωσε ότι ο στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να θέσει το Κυπριακό στο σωστό έδαφος, να βρει ένα κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε συνοπτικές διαπραγματεύσεις και να βρει διέξοδο σε θέματα όπως το Μαράς και οι θαλάσσιες περιοχές.

Ο Μαυρογιάννης επεσήμανε ότι εάν το Κυπριακό παραμένει άλυτο, υπάρχει κίνδυνος η Κύπρος να θεωρηθεί «παγωμένη ζώνη σύγκρουσης» και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει το πρόβλημα να παραμείνει ως ανοιχτή πληγή, να μειώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και να κάνει αμφισβητήσιμη την παρουσία της UNFICYP στο νησί.

Η εφημερίδα του Πολίτη, από την άλλη πλευρά, έγραψε στην έκθεσή της με τίτλο «Πρώτα 5 + 1, τότε Κοινό έδαφος», ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι έδωσαν τη μέγιστη προσοχή στην αποφυγή διαρροής της διάσκεψης στον Τύπο και ότι αναμένεται επίσημη δήλωση του ΟΗΕ.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι πριν από τη διάσκεψη, η οποία αναφέρθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί τις δεύτερες δεκαπέντε ημέρες του Απριλίου, ο προσωρινός ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Jane Holl Lute, θα έρθει στο νησί πριν από τη διάσκεψη και θα πραγματοποιήσει ορισμένες προκαταρκτικές μελέτες .

ΒΕΤΩ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Η εφημερίδα, σε άλλη έκθεση, έγραψε ότι η Μόσχα αντέδρασε στο σχέδιο της Βρετανίας σχετικά με τη διαδικασία του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι κανείς δεν θα μπορούσε να επιβάλει σχέδιο λύσης και να ασκήσει πίεση στο Κυπριακό από έξω.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και η παρέμβαση του ΟΗΕ στους δείκτες προόδου των διαπραγματεύσεων δεν θα γίνουν αποδεκτά.

Δηλώνοντας ότι η Μόσχα υποστηρίζει ψηφίσματα του ΟΗΕ που προβλέπουν μια δικοινοτική και αμφίδρομη ομοσπονδία που βασίζεται σε μια ενιαία διεθνή ταυτότητα, μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα, η Ζαχάροβα σημείωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στις βασικές παραμέτρους θα πρέπει να επανεξεταστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ .

Source