Το σωματίδιο “φάντασμα” βρέθηκε στη μαύρη τρύπα του Νότιου Πόλου

“Είναι μόνο η δεύτερη φορά που ανακαλύφθηκε μια τέτοια πηγή νετρίνων υψηλής ενέργειας”

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την παρουσία ενός νετρίνου πολύ υψηλής ενέργειας, ενός σωματιδίου “φάντασμα” που δημιουργήθηκε από τη βαρυτική έλξη ενός αστεριού με μάζα βάρους μάζας 30 εκατομμυρίων τόξων στη Γη.

Το συμβάν των 700 εκατομμυρίων ετών, λίγο πριν εμφανιστούν τα πρώτα ζώα στον πλανήτη μας, δημιούργησε ένα είδος γιγαντιαίου επιταχυντή διαστημικών σωματιδίων, ξεκινώντας νετρίνα που πρόσφατα έφτασαν και διεισδύουν στη Γη.

Η ανακάλυψη ρίχνει νέο φως στην προέλευση των κοσμικών ακτίνων υψηλής ενέργειας, δηλαδή στα σωματίδια στο διάστημα που έχουν τη μέγιστη ενέργεια. Τα υποατομικά σωματίδια νετρίνου στη Γη παράγονται μόνο από ισχυρούς επιταχυντές. Οι νετρίνοι sources οι πηγές τους στο διάστημα θεωρούνται ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορούν να ανακαλυφθούν, γι ‘αυτό η ανακάλυψη θεωρείται σημαντική.

Ερευνητές από δεκάδες ερευνητικά ινστιτούτα σε πολλές χώρες έχουν δημοσιεύσει δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό Nature Astronomy, σύμφωνα με το APE-MPE. Όπως είπε ο Sioert van Welzen από το Πανεπιστήμιο του Leiden στις Κάτω Χώρες: “Η προέλευση των κοσμικών νετρίνων υψηλής ενέργειας είναι άγνωστη, κυρίως επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν. «Είναι μόνο η δεύτερη φορά που ανακαλύφθηκε μια τέτοια πηγή νετρίνων υψηλής ενέργειας».

Τόσο η προηγούμενη όσο και η νέα ανακάλυψη πραγματοποιήθηκαν από το IceCube Neutral Observatory στο Νότιο Πόλο στο σταθμό Amundsen-Scott στην Ανταρκτική των ΗΠΑ. Το 2017, αυτός ο κατεψυγμένος ανιχνευτής ανακάλυψε ένα νετρίνο, η πηγή του οποίου αποφασίστηκε να είναι ένας ενεργός γαλαξίας (blazer) το 2018.

Η ιδιαιτερότητα αυτή τη φορά είναι ότι είναι το πρώτο νετρίνο που ανακαλύφθηκε από ένα κατακλυσμικό γεγονός, δηλαδή την καταστροφή ενός καταδικασμένου αστεριού που ήταν πολύ κοντά στη μαύρη τρύπα. Αυτά τα γεγονότα, για τα οποία οι αστροφυσικοί δεν γνωρίζουν πολλά, μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυροί επιταχυντές φυσικών σωματιδίων.

Το υψηλής ενέργειας νετρίνο που ανακαλύφθηκε από το IceCube “έπληξε τον πάγο της Ανταρκτικής με περισσότερα από 100 τεραλεκτρόνια βολτ ενέργειας. Συγκριτικά, αυτή είναι τουλάχιστον δέκα φορές η ενέργεια που μπορεί να επιτευχθεί στον επιταχυντή των πιο ισχυρών σωματιδίων στον κόσμο – το CERN “, δήλωσε η Άννα Φρανκόβιακ, καθηγήτρια στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο του Μπόχουμ.

Παρά την υψηλή τους ενέργεια, τα κοσμικά νετρίνα, τα οποία κινούνται σε ευθεία γραμμή στο διάστημα, είναι τόσο ελαφριά που διεισδύουν σε όλα απαρατήρητα, ακόμη και σε ολόκληρους πλανήτες ή αστέρια, γι ‘αυτό ονομάζονται σωματίδια φάντασμα. Ακόμη και η «σύλληψη» ενός τέτοιου παροδικού σωματιδίου είναι επίτευγμα.

Η ανακάλυψη των νετρίνων από το IceCube ακολούθησε αστρονομικές παρατηρήσεις από μια ποικιλία οργάνων ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, από ραδιοκύματα έως ακτίνες Χ, μέχρι την ανακάλυψη της πηγής του.

Η νέα ανακάλυψη, σύμφωνα με τον Marek Kowalski, καθηγητή αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Humboldt στο Βερολίνο, αξιοποιεί τις δυνατότητες της πολύγλωσσης αστρονομίας να μελετήσει όχι μόνο φωτόνια αλλά και άλλα μέσα όπως νετρίνα, κύματα βαρύτητας και φαινόμενα. στο διάστημα.

Source