Το Σώμα των ΗΠΑ ξεκινά τη συζήτηση σχετικά με την απαγγελία του Τραμπ για τον ρόλο του στην επίθεση του Καπιτώλιο (Ενημέρωση)

Μία εβδομάδα αφότου οι υποστηρικτές του Προέδρου Donald Trump εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων συγκεντρώθηκε την Τετάρτη για να εξετάσει κατηγορώτον παίρνει για το ρόλο του σε μια επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία που έπληξε το έθνος και άφησε πέντε νεκρούς.

Τουλάχιστον πέντε Ρεπουμπλικάνοι έχουν δηλώσει ότι θα ενταχθούν στους Δημοκρατικούς να ψηφίσουν ένα άρθρο της κατηγορώυπηκοότητα – επίσημη κατηγορία – για υποκίνηση εξέγερσης μόλις επτά ημέρες πριν από την αποχώρησή του και ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου. Εάν το Σώμα το εγκρίνει, ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος κατηγορώed δύο φορές.

Μια πλειοψηφία στο Σώμα προς κατηγορώ θα πυροδοτούσε μια δίκη στη Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, αν και δεν ήταν σαφές εάν μια τέτοια δίκη θα πραγματοποιηθεί εγκαίρως για να αποβάλει τον Τραμπ από το αξίωμα. Καθώς οι νομοθέτες συζήτησαν το θέμα, τα στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς και η αστυνομία τοποθετήθηκαν γύρω από το Καπιτώλιο για να παρέχουν ασφάλεια.

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας του Σώματος Στένυ Χόιερ, ο Νο. 2 Δημοκρατικός, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να στείλουν το κατηγορώχρέωση, αφού εγκριθεί, στη Γερουσία «το συντομότερο δυνατό», και ο Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι ονόμασε εννέα κατηγορώδιευθυντές που θα παρουσιάσουν την υπόθεση του Σώματος κατά τη διάρκεια της δίκης της Γερουσίας.

Η εξαιρετική ταχύτητα με την οποία κινούνται οι Δημοκρατικοί αντικατοπτρίζει τον συνεχιζόμενο κίνδυνο που θέτει ο Τραμπ στην εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τους κορυφαίους Δημοκρατικούς. Αυξάνει επίσης την πίεση στον Mitch McConnell, τον ηγέτη της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας, να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής άμεσης δίκης.

Ο ΜακΚόνελ είπε ότι δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει δίκη έως ότου η αίθουσα επιστρέψει από την εσοχή της στις 19 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο αρχηγός των Δημοκρατικών Μειονοτήτων Τσακ Σούμερ, ο οποίος πρόκειται να γίνει ηγέτης πλειοψηφίας μετά τη συνεδρίαση δύο νεοεκλεγέντων γερουσιαστών από τη Γεωργία και τον εκλεγμένο αντιπρόεδρο Καμάλα Ο Χάρις ορκίζεται αργότερα αυτό το μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Γερουσία θα μπορούσε να ανακληθεί να χειριστεί το ζήτημα εάν συμφωνήσει ο ΜακΚόνελ.

‘ΣΚΗΝΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ’

Η Ουάσινγκτον είναι σε εγρήγορση μετά την ταραχή και με μια εβδομάδα να περάσει στη θητεία του Τραμπ. Χιλιάδες στρατεύματα της Εθνικής Φρουράς έπρεπε να είναι στη διάθεσή τους και ορισμένα μέλη της υπηρεσίας που φορούσαν κουραστικά, με όπλα στο χέρι, μπορούσαν να δει να κοιμούνται μέσα στο κτίριο του Καπιτωλίου την Τετάρτη πριν από τη συνεδρία.

Το Σώμα συγκλήθηκε λίγο μετά τις 9 π.μ. (1400 GMT) στην ίδια αίθουσα όπου οι νομοθέτες έκρυψαν κάτω από καρέκλες την περασμένη Τετάρτη καθώς οι ταραχοί συγκρούστηκαν με την αστυνομία στις αίθουσες του Καπιτωλίου.

«Συζητάμε αυτό το ιστορικό μέτρο σε μια πραγματική σκηνή εγκλήματος», δήλωσε ο Δημοκρατικός Εκπρόσωπος Jim McGovern καθώς ξεκίνησε η σύνοδος. «Ήταν μια καλά οργανωμένη επίθεση στη χώρα μας που υποκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ».

Οι δημοκράτες προχώρησαν σε ένα κατηγορώψηφοφορία αφού ο Αντιπρόεδρος Mike Pence απέρριψε μια προσπάθεια να τον πείσει να επικαλεστεί την 25η τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος για την απομάκρυνση του Trump.

Καθώς το Σώμα προετοιμάστηκε για το κατηγορώψηφοφορία, υπήρχαν ενδείξεις ότι η διατήρηση του Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα άρχισε να υποχωρεί.

Τουλάχιστον πέντε Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής, συμπεριλαμβανομένης της Λίζ Τσένι, μέλους της ηγετικής ομάδας του κόμματός της, δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν για τη δεύτερη του κατηγορώπροοπτική – κανένας πρόεδρος πριν αντιμετωπίσει ο Τραμπ.

«Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη προδοσία από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για το αξίωμά του και τον όρκο του προς το Σύνταγμα», δήλωσε σε δήλωση η Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσένι.

Ο Τραμπ «κάλεσε αυτόν τον όχλο, συγκέντρωσε τον όχλο και άναψε τη φλόγα αυτής της επίθεσης» στο Καπιτώλιο, είπε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Jaime Herrera Beutler, John Katko, Adam Kinzinger και Fred Upton δήλωσαν επίσης ότι υποστήριξαν κατηγορώνοοτροπία.

Σε ένα διάλειμμα από την τυπική διαδικασία, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα απέφυγαν να παροτρύνουν τα μέλη τους να καταψηφίσουν κατηγορώΤραμπ, λέγοντας ότι ήταν θέμα ατομικής συνείδησης.

Οι New York Times ανέφεραν ότι ο McConnell φέρεται να είναι ευχαριστημένος με το κατηγορώώθηση, ένα άλλο σημάδι που το κόμμα του Τραμπ προσπαθεί να απομακρυνθεί από αυτόν μετά την επίθεση στο Κογκρέσο.

«ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ»

Στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του από την ταραχή της περασμένης Τετάρτης, ο Τραμπ δεν έδειξε καμία αντίφαση την Τρίτη για την ομιλία του λίγο πριν από την πολιορκία στην οποία κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν για τη νίκη του Μπάιντεν, βαδίζοντας στο Καπιτώλιο.

“Αυτό που είπα ήταν απολύτως κατάλληλο”, δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους.

Σε μια συνάντηση για να ορίσετε τους κανόνες για την Τετάρτη κατηγορώψηφοφορία, Δημοκρατικός εκπρόσωπος David Cicilline, ο οποίος βοήθησε στη δημιουργία του κατηγορώμέτρο, είπε ότι είχε την υποστήριξη 217 νομοθετών – αρκετά κατηγορώ Ατού.

Σώμα Ρεπουμπλικανών που αντιτάχθηκαν στην κατηγορώΟ κ. Move ισχυρίστηκε ότι οι Δημοκρατικοί πήγαν πολύ μακριά, καθώς ο Τραμπ ήταν στα πρόθυρα να φύγει από το αξίωμα.

«Αυτό είναι τρομακτικό που πηγαίνει, γιατί πρόκειται για κάτι περισσότερο από το κατηγορώΠρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό αφορά την ακύρωση του προέδρου και την ακύρωση όλων των ανθρώπων με τους οποίους διαφωνείτε », δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Τζιμ Τζόρνταν, ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές του Τραμπ όταν ο πρόεδρος ήταν κατηγορώεκδόθηκε το 2019 μετά από ενθάρρυνση της κυβέρνησης της Ουκρανίας να σκάψει πολιτικές βρωμιές στο Μπάιντεν.

Απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας για να καταδικάσει τον Τραμπ, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνοι στο 100μελές τμήμα θα πρέπει να ψηφίσουν για καταδίκη.

Οι δημοκράτες θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα κατηγορώδοκιμή για να προωθήσει μια ψηφοφορία που εμποδίζει τον Τραμπ να μην αναλάβει εκ νέου το αξίωμα.

Απαιτείται μόνο μια απλή πλειοψηφία της Γερουσίας για τον αποκλεισμό του Τραμπ από το μελλοντικό αξίωμα, αλλά υπάρχει διαφωνία μεταξύ νομικών εμπειρογνωμόνων ως προς το εάν μια κατηγορώαπαιτείται πεποίθηση πριν από την ψηφοφορία για τον αποκλεισμό.

Ένα διαφορετικό μέρος του Συντάγματος, η 14η τροπολογία, παρέχει επίσης μια διαδικασία για τον αποκλεισμό του Τραμπ από το μελλοντικό αξίωμα με απλή πλειοψηφία και των δύο επιμελητηρίων.

Source