Το Τμήμα Δικαιοσύνης Επιδιώκει την Κατάσχεση Τρίτης Εμπορικής Ιδιοκτησίας που αγοράστηκε με Αχρηματοδοτούμενα Κεφάλαια από την PrivatBank στην Ουκρανία | ΟΠΑ

Σήμερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υπέβαλε καταγγελία αστικής κατάπτωσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα, ισχυριζόμενος ότι τα εμπορικά ακίνητα στο Κλίβελαντ του Οχάιο αποκτήθηκαν με τη χρήση κεφαλαίων που υπεξήχθησαν από την PrivatBank στην Ουκρανία ως μέρος πολλών δισεκατομμυρίων- σύστημα δανείου σε δολάρια.

Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Kevin Driscoll του Ποινικού Τμήματος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η αμερικανική δικηγόρος Ariana Fajardo Orshan για τη νότια περιφέρεια της Φλόριντα, ο αμερικανός εισαγγελέας Justin E. Herdman για τη βόρεια περιφέρεια του Οχάιο και ο ειδικός υπεύθυνος υπεύθυνος Eric B. Smith του Κέντρου του Κλίβελαντ του FBI έκανε την ανακοίνωση.

Τον Αύγουστο του 2020, κατατέθηκαν δύο άλλες καταγγελίες για αστική απώλεια στη νότια περιφέρεια της Φλόριντα που αφορούσε ακίνητα στο Λούισβιλ, το Κεντάκι και το Ντάλας του Τέξας, στο οποίο ισχυρίστηκε ότι τα εν λόγω ακίνητα αποκτήθηκαν επίσης με χρηματικά ποσά που υπεξήχθησαν από την PrivatBank στην Ουκρανία. Και τα τρία ακίνητα φέρεται να υπόκεινται σε κατάσχεση βάσει παραβιάσεων του ομοσπονδιακού καταστατικού.

Οι τρεις καταγγελίες ισχυρίζονται ότι ο Ihor Kolomoisky και ο Gennadiy Boholiubov, οι οποίοι κατείχαν την PrivatBank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ουκρανία, κακοποίησαν και εξαπάτησαν την τράπεζα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δύο έλαβαν δόλια δάνεια και πιστωτικά όρια από περίπου το 2008 έως το 2016, όταν το σχέδιο αποκαλύφθηκε και η τράπεζα εθνικοποιήθηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας. Οι καταγγελίες ισχυρίζονται ότι ξεπλύνουν ένα μέρος των εγκληματικών εσόδων χρησιμοποιώντας μια σειρά τραπεζικών λογαριασμών εταιρειών, κυρίως στο υποκατάστημα της PrivatBank στην Κύπρο, πριν μεταφέρουν τα χρήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ισχυρίζεται η καταγγελία, τα δάνεια σπάνια εξοφλήθηκαν εκτός από τα έσοδα από δάνεια που είχαν ληφθεί με δόλο.

Όπως φέρεται στις καταγγελίες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνεργάτες των Kolomoisky και Boholiubov, Mordechai Korf και Uriel Laber, που λειτουργούσαν εκτός γραφείων στο Μαϊάμι, δημιούργησαν ένα δίκτυο οντοτήτων, συνήθως υπό κάποια παραλλαγή του ονόματος «Optima», για περαιτέρω πλύση τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια και τα επενδύουν Αγόρασαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα και επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων που υπόκεινται σε εκποίηση: ο πύργος γραφείων γνωστός ως 55 Public Square στο Κλίβελαντ του Οχάιο, ο πύργος γραφείων Louisville γνωστός ως PNC Plaza και το πάρκο γραφείων του Ντάλας γνωστή ως η πρώην έδρα της CompuCom. Τα κτίρια έχουν συνολική αξία άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μια καταγγελία είναι απλώς ένας ισχυρισμός και όλοι οι κατηγορούμενοι τεκμαίρονται αθώοι έως ότου αποδειχθούν ένοχοι πέρα ​​από μια λογική αμφιβολία σε δικαστήριο.

Η Διεύθυνση Κλίβελαντ του FBI ερευνά την υπόθεση με υποστήριξη από τη Διεθνή Μονάδα Διαφθοράς του FBI, την Ποινική Έρευνα IRS και την Τελωνεία και την Προστασία των Συνόρων των ΗΠΑ. Η επικεφαλής της Διεθνούς Μονάδας Mary K. Butler, ο ανώτερος δικηγόρος δίκης Michael C. Olmsted, οι δικηγόροι Shai D. Bronshtein και ο Peter Steciuk, και ο δικηγόρος Robert Blaney του τμήματος νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων και ο βοηθός δικηγόρος των ΗΠΑ Adrienne Rosen των ΗΠΑ Το Γραφείο του Δικηγόρου για τη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις. Το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρείχε σημαντική βοήθεια στην έρευνα.

Η πρωτοβουλία για την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων Kleptocracy καθοδηγείται από μια ομάδα ειδικών εισαγγελέων στο τμήμα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, σε συνεργασία με ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, και συχνά με τα γραφεία των εισαγγελέων των ΗΠΑ, για την κατάπτωση των εσόδων από ξένη επίσημη διαφθορά και, όπου ενδείκνυται, να χρησιμοποιηθούν αυτά τα ανακτηθέντα περιουσιακά στοιχεία για να ωφεληθούν οι άνθρωποι που έχουν πληγεί από αυτές τις πράξεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Το 2015, το FBI δημιούργησε Διεθνή Σώματα Διαφθοράς σε ολόκληρη τη χώρα για να αντιμετωπίσει τις εθνικές και διεθνείς επιπτώσεις της ξένης διαφθοράς. Άτομα με πληροφορίες σχετικά με πιθανά έσοδα από ξένη διαφθορά που βρίσκονται ή ξεπλένονται μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την ομοσπονδιακή αρχή επιβολής του νόμου ή να στείλουν ένα email στο [email protected] (ο σύνδεσμος στέλνει e-mail) ή https://tips.fbi.gov/ .

Το έτος 2020 σηματοδοτεί την 150η επέτειο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάθετε περισσότερα για την ιστορία του πρακτορείου μας στη διεύθυνση www.Justice.gov/Celebrating150Years.

Source