Το τουρκικό δικαστήριο εκδίδει 92 ισόβια κάθειρξη στη δίκη πραξικοπήματος του 2016

Ένα τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε 92 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων πρώην υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού, σε ισόβια κάθειρξη σε φυλάκιση την Τετάρτη για τους ρόλους τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης στις 15 Ιουλίου 2016, όταν απατεώνες στρατιώτες διοικούσαν πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης και προσπάθησαν να αναλάβουν τον έλεγχο βασικών κρατικών θεσμών.

Καταδίκασαν ισόβια κάθειρξη σε 12 κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αρχηγών των χερσαίων δυνάμεων.

Τον περασμένο μήνα, ένα δικαστήριο έδωσε ξεχωριστές ποινές φυλάκισης σε ηγέτες της απόπειρας πραξικοπήματος, την οποία κατηγόρησε η Άγκυρα στους υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιερολόγου Fethullah Gulen με έδρα τις ΗΠΑ. Αρνήθηκε να έχει κάποιο ρόλο.

Περίπου 292.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί για φερόμενους δεσμούς με τον Γκουλέν, σχεδόν 100.000 από αυτούς φυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης, ανέφερε ο Ανάντολου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόγλου.

Περίπου 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε αναστολή μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Τα δικαστήρια έχουν εκδώσει περισσότερες από 2.500 ποινές ισόβιας κάθειρξης και το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι 20.833 άτομα εκδιώχθηκαν από το στρατό.

(Reuters)

Source