Το Τουρκικό Προεδρικό Βραβείο Πολιτισμού και Τέχνης, το Τμήμα Κινηματογράφου έχει απονεμηθεί στους Τουρκοκύπριους, Ντέρβις Ζαΐμ

Τουρκοκύπριος συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ντέρβις Ζαΐμ απονεμήθηκε το Προεδρικό Μεγάλο Βραβείο Πολιτισμού και Τέχνης της Τουρκίας στον τομέα του κινηματογράφου.

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα, στην τελετή των Προεδρικών Πολιτιστικών και Καλών Τεχνών Βραβεία και έδωσε βραβεία στους ιδιοκτήτες.

Τα βραβεία συνέβαλαν στην ανάδειξη του πολιτισμού και των τεχνών στην Τουρκία, εκφράζοντας τον Ερντογάν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στις αξίες που συμβάλλουν κάθε χρόνο για να καθορίσουν τα ονόματα που θα απονεμηθούν με αυτήν την κατανόηση, είπε.

Δηλώνοντας ότι φέρεται με τον ίδιο τρόπο φέτος, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ήθελε να εκφράσει τα συναισθήματά του για τα ονόματα που παρακολούθησαν μικρές διαφημιστικές ταινίες.

Ο Ερντογάν είπε, “Ο Ντέρβις Ζαΐμ είναι καλλιτέχνης που αγωνίζεται να διατηρήσει την ύπαρξη τουρκικού κινηματογράφου με εθνική ταυτότητα και να διατηρήσει τις ανθρώπινες ευαισθησίες του”, δήλωσε ο Ερντογάν “. αντανακλάται σε στυλ στα έργα του. Θα παρουσιάσουμε το βραβείο μας στον κινηματογράφο στον σκηνοθέτη Ντέρβις Ζαΐμ, ο οποίος εμπλούτισε τον καλλιτεχνικό μας θησαυρό με τα πολύτιμα κινηματογραφικά του έργα. “

Τα βίντεο της βιογραφίας των βραβευμένων ονομάτων εμφανίστηκαν στην τελετή, με τον Αντιπρόεδρο Fuat Oktay, τον Πρόεδρο MHP Devlet Bahçeli, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy, τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ, τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Mehmet Akarca, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου του Κράτους Zeki Yiğit, τον Διευθυντή Επικοινωνιών της Προεδρίας Fahrettin Altun. Παρευρέθηκε επίσης ο προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın.

Ο Ντέρβις Ζαΐμ δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην τελετή λόγω της ασθένειάς του. Το βραβείο του Zaim παραλήφθηκε από τον εκτελεστικό παραγωγό των ταινιών του με πληρεξούσιο.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ DERVİŞ ZAIM;

Ο Ντέρβις Ζαΐμ γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1964. Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο zaim ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στις Πολιτιστικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο Warwick. Ο Zaim αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Maltepe, Σχολή Καλών Τεχνών, πρόγραμμα επάρκειας στον κινηματογράφο και τις τέχνες.

Ο Derviş Zaim, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει δέκα ταινίες και ένα ντοκιμαντέρ μέχρι σήμερα. Έγραψε τα σενάρια των ταινιών του και παρήγαγε πολλά από αυτά. Κέρδισε το βραβείο Yunus Nadi του 1994 για το μυθιστόρημά του Ares in Wonderland. Το δεύτερο μυθιστόρημά του, Rüyet, δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019. Συμμετείχε σε πολλά τοπικά και διεθνή φεστιβάλ τέχνης και κέρδισε βραβεία. Διδάσκει ακόμα στο Maltepe, στην Επιστήμη της Άγκυρας και στα πανεπιστήμια Near East. Είναι παντρεμένος και έχει παιδί.

Ταινίες:

1996 Tabutta Rövaşata (Somersault In A Coffin) 1996

2000 Filler ve Çimen (ελέφαντες και γρασίδι)

2003 λάσπη (λάσπη)

Παράλληλα ταξίδια 2003 (ντοκιμαντέρ)

2006 Περιμένοντας τον Παράδεισο

2009 Nokta (Dot)

2010 Σκιές και Πρόσωπα

2013 Devir (Κύκλος)

2014 Ψάρια (Ψάρια)

Όνειρο 2016

2020 Flaşbellek (Flashdrive)

.Source