Το υπουργείο Εξωτερικών αρνείται τη δημιουργία ομάδας με την Τουρκία για κυρώσεις CAATSA

30 Δεκεμβρίου 2020

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να συγκροτήσουν αυτό που χαρακτήρισε ως κοινή ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία λόγω της απόκτησης ενός ρωσικού συστήματος πυραυλικής μπαταρίας, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Μιλώντας μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Σότσι, ο Κάβουσογλου δήλωσε ότι η αρχική πρόταση προήλθε από την Άγκυρα. «Τώρα η πρόταση προήλθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς φυσικά προτιμούμε τον διάλογο, είπαμε ναι και οι διαπραγματεύσεις άρχισαν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων », είπε, σύμφωνα με τον Anadolu. Ο Cavusoglu δεν διευκρίνισε πότε συναντήθηκε η ομάδα, ούτε ποιος συμμετείχε σε αυτήν.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ωστόσο, αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε νέας ομάδας εργασίας, λέγοντας στην Al-Monitor αναφερόμενη στον νόμο για την αντιπαράθεση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω του νόμου: Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή να «μελετήσει» την απειλή που θέτει το σύστημα S-400 στο F-35. Υπάρχουν τακτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική-στρατιωτική συνεργασία. ”

Ο εκπρόσωπος χύθηκε περισσότερο κρύο νερό λέγοντας: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοίνωσε ο Γραμματέας [of State Mike] Πομπέο. ”

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διασαφήνισε τις παρατηρήσεις του αφεντικού του σε μια ομάδα Whatsapp με δημοσιογράφους, λέγοντας ότι ο Κάβουσογλου δεν είπε ότι είχε συσταθεί μια νέα ομάδα εργασίας για τις S-400 με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ότι οι «τεχνικές συνομιλίες» συνεχίζονται κατά τη διάρκεια αξιολόγηση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας στο τέλος του έτους. Το υπουργείο φάνηκε να απορρίπτει τον Anadolu, λέγοντας ότι οι παρατηρήσεις του Cavusoglu έγιναν κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνόδου.

Στις 14 Δεκεμβρίου, η διοίκηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε κυρώσεις στον κρατικό οργανισμό προμηθειών άμυνας της Τουρκίας, γνωστός ως SSB, για “εν γνώσει του εμπλεκόμενος σε σημαντική συναλλαγή” με τον κύριο φορέα εξαγωγής όπλων της Ρωσίας υπό την CAATSA.

Η Τουρκία έχει ήδη απομακρυνθεί από την κοινοπραξία F-35 και η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς στην Τουρκία έχει επίσης αποκλειστεί. Το Κογκρέσο έχει επίσης παγώσει διαρθρωτικές αναβαθμίσεις στα αεριωθούμενα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας και άδειες εξαγωγής για κινητήρες που η Τουρκία πρέπει να ολοκληρώσει την πώληση ελικοπτέρων επίθεσης στο Πακιστάν, όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τη βιομηχανική έκδοση Defense News. Το πάγωμα των αδειών εξαγωγής στο οποίο εμπλέκεται το SSB επισημοποιήθηκε στις κυρώσεις CAATSA.

Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό άσκησε πιέσεις στην Ουάσινγκτον για μια ομάδα εργασίας που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τους κινδύνους ασφαλείας που θέτουν τα ρωσικά S-400 στα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν, λέγοντας ότι η Τουρκία έπρεπε να ακυρώσει τη σύμβαση. Δεν το έκανε. Οι μπαταρίες έχουν φτάσει, αν και δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί.

Ο νόμος για την εξουσιοδότηση εθνικής άμυνας του 2021 επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει τα S-400, να κάνει ένα δεύτερο σύνταγμα και να σταματήσει να αγοράζει περαιτέρω ρωσικά κιτ.

Ο Aaron Stein, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής του Ινστιτούτου Φιλαδέλφειας, υποστήριξε σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα, «Η αμερικανική πρόθεση δεν ήταν να κρατήσει την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Αντ ‘αυτού, ο στόχος είναι να αποτρέψει άλλους πιθανούς αγοραστές ρωσικού εξοπλισμού και να δημιουργήσει ένα δρόμο για την άρση αυτών των κυρώσεων. ”

“Εάν η Τουρκία είναι σοβαρή για την άρση των κυρώσεων, τότε θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν αναπτύσσει το σύστημα”, πρόσθεσε ο Stein.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ, ο Κάβουσογλου δήλωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας ήταν «μια πράξη επίθεσης κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και ότι η Τουρκία «δεν θα υποχωρήσει ποτέ σε πίεση».

Ο Λαβρόφ σημείωσε μια παρόμοια προκλητική νότα. «Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας είναι αυτοβιώσιμες και αυτάρκεις. δεν εξαρτώνται από επιθετικές και εχθρικές ιδιοτροπίες κάποιου », είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Για όλη τη δύσκολη ομιλία της, η Τουρκία αυξάνεται νευρικός από τη ζωή υπό την επικείμενη διοίκηση Joe Biden. Ο τελευταίος είναι απίθανο να προστατεύσει τον αυταρχικό Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ίδιο ενθουσιασμό που έχει ο Τραμπ, ιδίως όσον αφορά το παράνομο εμπόριο χρυσού με το Ιράν του δανικού δανειστή της Τουρκίας.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει πίσω την εύνοια στην Ουάσιγκτον, η Τουρκία κατέφυγε στο να στείλει αυτό που θεωρεί θετικά μηνύματα στο Ισραήλ. Αλλά είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να εκνευρίζουν την επιλογή της Άγκυρας ενός υπερβολικά αντι-Ισραήλ δεξαμενόπλοιου πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ. Από τότε, ο διορισμός του έχει αναβληθεί.

Το Ισραήλ και η Τουρκία δεν είχαν πρεσβευτές στις αντίστοιχες πρωτεύουσες τους από τον Μάιο του 2018, όταν η Άγκυρα ζήτησε από τον τελευταίο ισραηλινό πρέσβη να «φύγει» λόγω της αυξανόμενης βίας εναντίον Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η Τουρκία όρισε επίσης έναν νέο πρέσβη στην Ουάσινγκτον. Ο Murat Mercan, που είναι πρεσβευτής στο Τόκιο, είναι ιδρυτικό μέλος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν και θα είναι ο πρώτος πολιτικός διορισμός της Άγκυρας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα κόψει τη δουλειά του για αυτόν. «Πρώτον, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης γενικότερα έχει σκληρυνθεί πολύ απέναντι στην Τουρκία, όχι μόνο λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά λόγω πραγματικά απτών συγκρούσεων που απλά δεν θα εξαφανιστούν», δήλωσε ο Howard Eissenstat, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο St. Lawrence. Αναφερόταν στα μπερδεμένα S-400 και της Τουρκίας με τα μέλη της ΕΕ Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν και οι δύο για σημάδια ότι ο Ερντογάν πρόκειται να« μετριάσει », οι συμβολικές χειρονομίες δεν θα είναι αρκετές αυτή τη φορά και δεν βλέπω την Τουρκία να κάνει τις πραγματικές αλλαγές που Οι δυτικοί σύμμαχοι ελπίζουν », κατέληξε ο Eissenstat.

Ο Στάιν συμφώνησε: «Η επιλογή της Τουρκίας για το S-400 συνδέεται τελικά με τις ιδιοτροπίες του Ερντογάν, ο οποίος επιδίωξε να ακολουθήσει μια ουδέτερη εξωτερική πολιτική που αποσυνδέει την Άγκυρα από τους στενούς δεσμούς της με τη Δύση. Αυτή η εξωτερική πολιτική βασίζεται, εν τέλει, στη συναλλαγή και σε μια πλέον διαδεδομένη αντίληψη ότι η Δύση πρέπει να αποδεχθεί τους τουρκικούς μινιμαλιστικούς ισχυρισμούς – διαφορετικά, θα αφεθεί να αντιμετωπίζει μια ανυπόμονη και εχθρική τουρκική απάντηση. “

Ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό το άρθρο έχει ενημερωθεί από την αρχική του δημοσίευση.

.Source