Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ αντέδρασε στην παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ χωρίς συγκατάθεση

Σε γραπτή δήλωση που έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), υπενθυμίστηκε ότι το ψήφισμα 2561 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο παρατείνει την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εδρεύει στην Κύπρο για 6 μήνες, εγκρίθηκε στις 29 Ιανουαρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρατείνει την εντολή της ειρηνευτικής αποστολής στην Κύπρο

Στη δήλωση, “Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν, το γεγονός ότι δεν επιτυγχάνεται η συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την ύπαρξη του BMBG στο νησί είναι μια σημαντική ανεπάρκεια και αγνοεί ακόμη και τις βασικές αρχές του ΟΗΕ σχετικά με επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης. Περιμένουμε από το κράτος μας να το παρατείνει αφού λάβει τη συγκατάθεσή του. Εκτός αυτού, θεωρούμε χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι η BMBG μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην επικράτεια της ΤΔΒΚ χάρη στην καλή θέληση και την εποικοδομητική στάση των αρχών μας. ” χρησιμοποιήθηκε η έκφραση.

Στη δήλωση που υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να επιμένει σε ένα δικαιολογημένο αίτημα για νομική ρύθμιση μεταξύ των αρχών της ΤΔΒΚ και των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες του UNBG στην ΤΔΒΚ διεξάγονται σε σωστό λόγο, δηλώθηκε ότι θα μπορούσε να περάσει.

Στη δήλωση, “Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δηλώνει ότι στην έκθεση της Αποστολής Καλής Θέλησης με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2021, αναμένει μια άτυπη συνάντηση με τη μορφή 5 + του ΟΗΕ με σκοπό να προσδιορίσει εάν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των δύο πλευρών και δεν αναφέρεται σε οποιαδήποτε πρόταση λύσης Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι σε αυτήν τη μορφή και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ένα μοντέλο συμφωνίας βάσει δύο κρατών που βασίζονται στην κυριαρχία της ισότητας και πιστεύει ότι μόνο οι διαπραγματεύσεις με βάση την κυρίαρχη ισότητα θα φέρουν αποτελέσματα. ” συμπεριλήφθηκε δήλωση.

Στη δήλωση, η οποία υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να αναφέρεται η λεγόμενη πρόταση λύσης (ομοσπονδία), η οποία έχει αποδειχθεί ανεπιτυχής αγνοώντας τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο εν λόγω ψήφισμα του ΣΑΗΕ, για μια περίοδο 50 χρόνια, οι δύο πλευρές συζητήθηκαν στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και δεν έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Αναφέρθηκε ότι η επιμονή σε ένα ανεπιτυχές μοντέλο σημαίνει την εξυπηρέτηση της συνέχισης του status quo στο νησί.

Στη δήλωση, σημειώθηκε ότι οι προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες που ανάγκασαν τους Ελληνοκύπριους να ενεργήσουν με το πρόσχημα της «Κυπριακής Δημοκρατίας» και ο Τουρκοκύπριος λαός να ζήσει υπό άδικη απομόνωση έχει πλέον τελειώσει και πρέπει να είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι Οι Κύπριοι πολίτες δεν έχουν δεκαετίες να χάσουν.

“Είναι σημαντικό το UNSC να ζητήσει διάλογο”

Η δήλωση τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η UNSC αποδίδει την αυξανόμενη ένταση στο νησί και την περιοχή στην έλλειψη συμφωνίας για την Κύπρο.

“Είναι σαφές ότι ο λόγος για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι προκλητικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, μακριά από την ανταλλαγή και τη συνεργασία σε πόρους υδρογονανθράκων. Η εξάλειψη της αρνητικής κλιμάκωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οφείλεται στη συνεργασία την ελληνοκυπριακή πλευρά με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης των πόρων φυσικού αερίου στην περιοχή. Εάν πιστεύει πραγματικά ότι η ένταση πρέπει να σταματήσει, είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσει η UNSC από τις δύο πλευρές στο νησί για συνεργασία, διπλωματία και διάλογος που θα δημιουργήσουν αμοιβαία εξάρτηση και θα εξαλείψουν τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης. “

Στη δήλωση, δηλώθηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έλαβε τις αποφάσεις σχετικά με το κλειστό Varosha, το οποίο αποτελεί μέρος της επικράτειας της ΤΔΒΚ, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, “Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα που κάνουμε στο Maraş, το οποίο έχει γίνετε το σύμβολο του status quo στο νησί, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια θετική εξέλιξη. ” συμπεριλήφθηκαν δηλώσεις.

Στη δήλωση σημείωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι είναι δυνατόν να καθιερωθεί ένας μηχανισμός άμεσης επαφής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ της ΤΔΒΚ και των ελληνοκυπριακών διοικητικών αρχών ως ίσων εταίρων του νησιού σε ενέργεια, στρατιωτικούς και άλλους τομείς, και αυτή η γνώμη η τουρκοκυπριακή πλευρά βρίσκεται στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Τονίστηκε ότι το μόνο εμπόδιο σε αυτήν τη συνεργασία ήταν η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς να μην βλέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως ισότιμο εταίρο και την πολιτική του ΟΗΕ να το ενθαρρύνει.

.Source