Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ αντέδρασε στην παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ χωρίς συγκατάθεση: – Από την Ευρασία – Νέα

kktc-Υπουργείο Εξωτερικών Υποθέσεων-bm-ειρήνη-δύναμη-χρόνος-καθήκον-χωρίς συναίνεση

Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΤΔΒΚ αντέδρασε στην παράταση της εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ χωρίς τη συγκατάθεσή του:

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) αντέδρασε στην απόφαση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (BMBG) που εδρεύει στην Κύπρο να παρατείνει τη θητεία και δήλωσε ότι η αποτυχία να λάβει τη συγκατάθεση των αρχών της ΤΔΒΚ σχετικά με την η απόφαση ήταν μια σημαντική ανεπάρκεια.

30 Ιανουαρίου 2021 08:37

Σε γραπτή δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, υπενθυμίστηκε ότι το ψήφισμα 2561 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2021), το οποίο παρατείνει τη θητεία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που εδρεύει στην Κύπρο για 6 μήνες, εγκρίθηκε στις 29 Ιανουαρίου.

Στη δήλωση, “Όπως έχουμε τονίσει στο παρελθόν, το γεγονός ότι δεν επιτυγχάνεται η συγκατάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς για την ύπαρξη του BMBG στο νησί είναι μια σημαντική ανεπάρκεια και αγνοεί ακόμη και τις βασικές αρχές του ΟΗΕ σχετικά με επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης. Περιμένουμε από το κράτος μας να το παρατείνει αφού λάβει τη συγκατάθεσή του. Εκτός αυτού, θεωρούμε χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι η BMBG μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην επικράτεια της ΤΔΒΚ χάρη στην καλή θέληση και την εποικοδομητική στάση των αρχών μας. ” χρησιμοποιήθηκε η έκφραση.

Στη δήλωση που υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να επιμένει σε ένα δικαιολογημένο αίτημα για νομική ρύθμιση μεταξύ των αρχών της ΤΔΒΚ και των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες του UNBG στην ΤΔΒΚ διεξάγονται σε σωστό λόγο, δηλώθηκε ότι θα μπορούσε να περάσει.

Στη δήλωση, “Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δηλώνει ότι στην έκθεση της Αποστολής Καλής Θέλησης με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2021, αναμένει μια άτυπη συνάντηση σε 5 μορφές του ΟΗΕ με σκοπό να προσδιορίσει εάν υπάρχει κοινό όραμα μεταξύ των δύο μερών και δεν αναφέρεται σε καμία πρόταση λύσης. Η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ένα μοντέλο συμφωνίας βάσει δύο κρατών που βασίζονται στην κυριαρχία της ισότητας και πιστεύει ότι μόνο οι διαπραγματεύσεις βάσει της κυριαρχικής ισότητας θα φέρουν αποτελέσματα. ” συμπεριλήφθηκε δήλωση.

Στη δήλωση, η οποία υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να αναφέρεται η λεγόμενη πρόταση λύσης (ομοσπονδία), η οποία έχει αποδειχθεί ανεπιτυχής αγνοώντας τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο εν λόγω ψήφισμα του ΣΑΗΕ, για μια περίοδο 50 χρόνια, οι δύο πλευρές συζητήθηκαν στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης και δεν έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Αναφέρθηκε ότι η επιμονή σε ένα ανεπιτυχές μοντέλο σημαίνει την εξυπηρέτηση της συνέχισης του status quo στο νησί.

Στη δήλωση, σημειώθηκε ότι οι προηγούμενες διαπραγματευτικές διαδικασίες που ανάγκασαν τους Ελληνοκύπριους να ενεργήσουν με το πρόσχημα της «Κυπριακής Δημοκρατίας» και ο Τουρκοκύπριος λαός να ζήσει υπό άδικη απομόνωση έχει πλέον τελειώσει και πρέπει να είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι Οι Κύπριοι πολίτες δεν έχουν δεκαετίες να χάσουν.

“Είναι σημαντικό το UNSC να ζητήσει διάλογο”

Η δήλωση τόνισε ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η UNSC αποδίδει την αυξανόμενη ένταση στο νησί και την περιοχή στην έλλειψη συμφωνίας για την Κύπρο.

“Είναι σαφές ότι ο λόγος για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι προκλητικές δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς, μακριά από την ανταλλαγή και τη συνεργασία σε πόρους υδρογονανθράκων. Η εξάλειψη της αρνητικής κλιμάκωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οφείλεται στη συνεργασία την ελληνοκυπριακή πλευρά με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης των πόρων φυσικού αερίου στην περιοχή. Εάν πιστεύει πραγματικά ότι η ένταση πρέπει να σταματήσει, είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσει η UNSC από τις δύο πλευρές στο νησί για συνεργασία, διπλωματία και διάλογος που θα δημιουργήσουν αμοιβαία εξάρτηση και θα εξαλείψουν τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης. “

Στη δήλωση, δηλώθηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έλαβε τις αποφάσεις σχετικά με το κλειστό Varosha, το οποίο αποτελεί μέρος της επικράτειας της ΤΔΒΚ, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, “Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα που κάνουμε στο Maraş, το οποίο έχει γίνετε το σύμβολο του status quo στο νησί, θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια θετική εξέλιξη. ” συμπεριλήφθηκαν δηλώσεις.

Σημειώθηκε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά πιστεύει ότι είναι δυνατόν να καθιερωθεί ένας μηχανισμός άμεσης επαφής και αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ της ΤΔΒΚ και των ελληνοκυπριακών διοικητικών αρχών ως ισότιμοι εταίροι του νησιού σε ενεργειακούς, στρατιωτικούς και άλλους τομείς και των τουρκοκυπριακών πλευρών. Η γνώμη βρίσκεται στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τονίστηκε ότι το μόνο εμπόδιο σε αυτήν τη συνεργασία ήταν η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το να βλέπει την τουρκοκυπριακή πλευρά ως ισότιμο εταίρο και την πολιτική του ΟΗΕ να το ενθαρρύνει.

.Source