Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εγκρίνει πιθανή πώληση 3.000 έξυπνων βομβών στη Σαουδική Αραβία

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πιθανή πώληση 3.000 πυρομαχικών ακριβείας στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σε συμφωνία αξίας έως 290 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε το Πεντάγωνο αργά την Τρίτη.

Η πώληση έρχεται τις τελευταίες ημέρες της θητείας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden δεσμεύθηκε να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο αγοραστή αμερικανικών όπλων στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να πιέσει το Ριάντ να τερματίσει έναν πόλεμο στην Υεμένη που προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Το πακέτο θα περιλαμβάνει πυρομαχικά 3.000 GBU-39 Small Diameter Bomb I (SDB I), εμπορευματοκιβώτια, εξοπλισμό υποστήριξης, ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη, δήλωσε το Πεντάγωνο.

“Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Σαουδικής Αραβίας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές απειλές αυξάνοντας τα αποθέματά της αεροπορικών πυρομαχικών ακρίβειας μεγάλης εμβέλειας,” δήλωσε το Πεντάγωνο σε δήλωση. Πρόσθεσε ότι «το μέγεθος και η ακρίβεια του SDB I επιτρέπει ένα αποτελεσματικό πυρομαχικό με λιγότερη ασφάλεια.»

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας του Πενταγώνου ανακοίνωσε στο Κογκρέσο την πιθανή πώληση την Τρίτη. Μέλη του Κογκρέσου εξαγριώθηκαν από απότομα ατυχήματα αμάχων στην Υεμένη και στις αρχές του έτους προσπάθησαν και απέτυχαν να εμποδίσουν την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-35 στο Ριάντ.

Παρά την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κοινοποίηση δεν δείχνει ότι έχει υπογραφεί σύμβαση ή ότι έχουν ολοκληρωθεί διαπραγματεύσεις.

Το Πεντάγωνο είπε ότι η Boeing Co ήταν ο κύριος εργολάβος για τα όπλα.

(Reuters)

Source