Το υπουργείο της Ελλάδας προτρέπει την έρευνα μετά από ολυμπιακό μετάλλιο συνομιλίες για σεξουαλική επίθεση

ΕλλάδαΤο υπουργείο Αθλητισμού προέτρεψε τις δικαστικές και αθλητικές αρχές το Σάββατο να εξετάσουν τις δηλώσεις της Ολυμπιακής πρωταθλητής ιστιοπλοΐας Σοφία Μπεκατόρου ότι είχε υποστεί σεξουαλική επίθεση από έναν αθλητή αξιωματούχο το 1998.

Ο Μπεκατόρου, χρυσός μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αναφέρθηκε στο περιστατικό κατά τη διάρκεια ενός διαδικτυακού συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο αυτή την εβδομάδα, χωρίς να ονομάσει τον αξιωματούχο.

Είπε ότι δεν είχε ανοίξει για την κακοποίησή της εκείνη τη στιγμή, φοβούμενοι ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για το όνειρο της ζωής της και θα διχάσει την ελληνική ιστιοπλοϊκή ομάδα, σύμφωνα με το αντίγραφο που εξέδωσε το υπουργείο.

Αλλά η δεκαετία που ακολούθησε ήταν δύσκολη.

«Σε αυτήν την περίοδο, πέτυχα τις περισσότερες από τις διακρίσεις της χώρας μου στην ιστιοπλοΐα, αλλά έχασα την πιο πολύτιμη αξία της προσωπικότητάς μου: Αγαπώντας τον εαυτό μου», ανέφερε ο Μπεκατέρου.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας δήλωσε σε δήλωσή της ότι δεν είχε προηγουμένως ενημερωθεί επίσημα ή ανεπίσημα για το περιστατικό και προέτρεψε τον Μπεκατόρου να είναι συγκεκριμένος.

“Προτρέπουμε την καταγγέλλουσα, εάν πήρε την πρωτοβουλία ακόμη και μετά από τόσα χρόνια να μιλήσει για αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα έκανε το σωστό εάν η υπόθεση εμπίπτει στην αρμοδιότητά της.

Το υπουργείο προέτρεψε τις δικαστικές αρχές και τα σχετικά πειθαρχικά όργανα στον αθλητισμό να διερευνήσουν την υπόθεση αμέσως.

Μέλος της ΔΟΕ και επικεφαλής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος είπε ότι θα υποστηρίξει τον Μπεκατόρου με «όλη του τη δύναμη» και κάλεσε άλλους αθλητές να μιλήσουν.

«Πρέπει να έχουμε ένα ασφαλές, ηθικό, αξιοπρεπές και καθαρό αθλητικό περιβάλλον», είπε σε δήλωση το Σάββατο.

Source