Το φημισμένο τυρί χαλούμι της Κύπρου κερδίζει το πολυπόθητο σήμα ποιότητας της ΕΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, Κύπρος – Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει το χαλούμι ως ένα παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου, το οποίο θα προστατεύσει τις κορυφαίες εξαγωγές τροφίμων της χώρας από έναν αυξανόμενο αριθμό ξένων παραγωγών που χρησιμοποιούν το όνομα του τυριού για να μετατραπεί σε 224 εκατομμύρια ευρώ ( Αγορά 267 εκατομμυρίων δολαρίων), δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Γεωργίας της Κύπρου.

Ο Κώστας Κάδης είπε ότι μετά από επτά χρόνια προσπάθειας, το αλμυρό τυρί από καουτσούκ και κατσικίσιο και πρόβειο γάλα που είναι πολύτιμο για την ικανότητά του να αντέχει στο λιώσιμο στη σχάρα, έχει κερδίσει το κορυφαίο σήμα ποιότητας της ΕΕ – το Protected Ονομασία προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι μόνο Κύπριο χαλούμι – ή Hellim στα Τούρκικα – μπορεί να διατεθεί στο εξωτερικό με αυτό το όνομα.

Η ΕΕ δεν έχει κάνει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Ο Kadis είπε ότι η χρονική στιγμή της ονομασίας ήταν κρίσιμη, καθώς περισσότεροι ανταγωνιστές που προσπαθούσαν να εξαργυρώσουν τη δημοτικότητα του τυριού επωφελούνταν από το νομικό κενό για την εμπορία της δικής τους έκδοσης χαλούμι με αυτό το όνομα που δεν είναι απαραίτητα συμβατό με τα παραδοσιακά πρότυπα. Ο υπουργός είπε ότι η Κύπρος εμπλέκεται επί του παρόντος σε 80 δικαστικές υποθέσεις εναντίον ξένων παραγωγών που «παράνομα» χρησιμοποιούν το όνομα χαλούμι για να εμπορεύονται το τυρί τους.

Η συμφωνία φαίνεται να έχει ξεπεράσει ένα βασικό εμπόδιο που απορρέει από την πολύπλοκη πολιτική της εθνικά διαιρεμένης νησιωτικής χώρας. Οι Τουρκοκύπριοι ήθελαν να εξάγουν το τυρί απευθείας από το αυτοανακηρυγμένο κράτος τους στο βόρειο τρίτο της χώρας που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Οι διεθνείς νόμοι το απαγορεύουν αυτό.

Η Κύπρος χωρίστηκε σε εθνικό επίπεδο το 1974 όταν η Τουρκία εισέβαλε μετά το πραξικόπημα από υποστηρικτές της ένωσης με την Ελλάδα. Η χώρα προσχώρησε στην ΕΕ το 2004, αλλά οι κανόνες και οι κανονισμοί του μπλοκ εφαρμόζονται μόνο στο νότιο, ελληνοκυπριακό τμήμα του νησιού με επικεφαλής μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Ο Κάδης είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εξουσιοδοτήσει το Bureau Veritas – έναν ευρωπαϊκό οργανισμό που πιστοποιεί τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα – να διενεργεί ελέγχους στο χαλούμι, ή στο Hellim, που παράγεται και στις δύο πλευρές του εθνικού χάσματος για να διασφαλίσει ότι πληροί τις ακριβείς προδιαγραφές ποιότητας.

Ένας ξεχωριστός, διεθνής οργανισμός θα διενεργεί ελέγχους υγείας και ασφάλειας τόσο στους Ελληνοκύπριους όσο και στους Τουρκοκύπριους παραγωγούς.

Το τουρκοκυπριακό Hellim που πληροί τα πρότυπα ποιότητας, υγείας και ασφάλειας θα είναι σε θέση να διασχίσει την ενδιάμεση ζώνη των Ηνωμένων Εθνών 180 χιλιομέτρων (120) που χωρίζει τις δύο πλευρές, βάσει υφιστάμενης εμπορικής συμφωνίας που θα εξαχθεί μέσω νότιων λιμανιών και αεροδρομίων.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε τη συμφωνία ως «ιστορική», δίνοντας στη χώρα μια σημαντική οικονομική ώθηση που θα ωφελήσει τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους.

«Είναι ένα ισχυρό μήνυμα… ότι στέλνω στους Τουρκοκύπριους για όλα τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από τις προστασίες που μπορεί να προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Αναστασιάδης.

Οι Κύπριοι γαλακτοπαραγωγοί αναφέρονται στο χαλούμι ως «λευκός χρυσός» επειδή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγή της Κύπρου πίσω από φάρμακα. Μεταξύ 2017-19, οι εξαγωγές χαλούμι αυξήθηκαν κατά 43% σε 33.672 τόνους. Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς χαλούμι είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Γερμανία και η Ελλάδα.

Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία ΠΟΠ για το χαλούμι, αλλά δεν έχουν ακόμη σχολιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σύμφωνα με στοιχεία τουρκοκυπρίων, 13 τουρκοκύπριοι παραγωγοί Hellim εξάγουν περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ (35 εκατομμύρια δολάρια) τυριού σε χώρες της Τουρκίας και του Κόλπου. Το τυρί φτάνει στα έθνη του Κόλπου μέσω της Τουρκίας.

Source