Το χτύπημα της κυβέρνησης Trump στον ΟΗΕ. Ψηφίστε κατά … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την εκδίωξη του ομίλου Μπάιντεν, η διοίκηση του εκδιωκόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έπληξε ένα τελευταίο χτύπημα στα Ηνωμένα Έθνη ψηφίζοντας κατά του προϋπολογισμού του οργανισμού για τις διαφορές μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ.

Στο τέλος της Γενικής Συνέλευσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μόνη χώρα εκτός Ισραήλ που ψήφισε κατά του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών ύψους 3,231 δισεκατομμυρίων δολαρίων 2021 που εγκρίθηκε από 167 χώρες.

Η πρέσβη των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Kelly Kraft διαμαρτυρήθηκε στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, για τον εορτασμό της 20ής επετείου της συνόδου κορυφής κατά του ρατσισμού του 2001 στο Ντάρμπαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από τη διάσκεψη, καταδικάζοντας τη στάση των Ισλαμικών χωρών κατά του Ισραήλ.

Είκοσι χρόνια αργότερα, δεν υπάρχει τίποτα για επιβεβαίωση ή αναφορά στη Διακήρυξη του Ντέρμπαν. “Είναι γεμάτο αντισημιτισμό και προκαταλήψεις εναντίον του Ισραήλ”, δήλωσε ο Kraft. Τα κράτη μέλη εξέδωσαν χωριστά ένα ψήφισμα που στηρίζει τη συνέχιση της Διάσκεψης του Ντάρμπαν. Η απόφαση εγκρίθηκε με 106 ψήφους υπέρ, 44, με 14 αποχές. Μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ παραπονέθηκε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν την υποστήριξη του οργανισμού το Σεπτέμβριο, όταν ζήτησε την επανάληψη των κυρώσεων του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν για φερόμενες παραβιάσεις του πυρηνικού του προγράμματος από την Τεχεράνη. Ο Kraft τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αλλάξουν τη συμβολή τους στον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η Ουάσιγκτον καλύπτει το 25% του ειρηνευτικού προϋπολογισμού, προσφέροντας 9 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του οργανισμού.

Μετά την εκλογή του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η χώρα θα επιστρέψει σε στενότερη συνεργασία με τον ΟΗΕ, ότι θα ακυρώσει τη διαδικασία αποχώρησης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο ο Τραμπ επικρίνει για το δρόμο. διαχειρίστηκε την επιδημία Covid-19.

Πηγή: KYPE

Source