Το όνομα που σηματοδότησε την ιστορία της καταπολέμησης του ρατσισμού στις ΗΠΑ: «Malcolm X»

Το Malcolm X είναι ένα από τα κορυφαία ονόματα στην αμερικανική ιστορία, ειδικά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η επιδίωξη κινήσεων δικαιοσύνης και ελευθερίας ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές κατά των μαύρων έφτασε στο αποκορύφωμά της.

Εκείνα τα χρόνια, ο Malcolm X, που ήρθε στο προσκήνιο ως ήρωας για τους ανθρώπους του ισλαμικού κόσμου που αναζητούσαν την μετα-αποικιακή τους ταυτότητα, θυμάται επίσης ως ένα από τα εικονίδια ονόματα στον κόσμο με τον αγώνα του για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη.

ΓΕΝΝΗΘΕΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΕΥΟΥΜΕΝΟΥ ΡΑΚΙΣΜΟΥ

Ο Malcolm X, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι “Malcolm X Little”, γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1925, στην πόλη Omaha της Νεμπράσκα, ως το 4ο από τα 7 αδέλφια.

Η μητέρα του, η Louise Little, ήταν γραμματέας σε μια ένωση μαύρων δικαιωμάτων και ο πατέρας της, ο Earl Little, ήταν ιερέας επηρεασμένος από τις σκέψεις ενός μαύρου ακτιβιστή της Τζαμάικας με το όνομα «Marcus Grays».

Ο πατέρας του Malcolm πίστευε ότι δεν υπήρχε μέρος για τους μαύρους μεταξύ των λευκών στην Αμερική και υποστήριζε να μεταναστεύσουν πίσω στην Αφρική, όπου μεταφέρθηκαν ως σκλάβοι.

Ο Father Earl δέχτηκε επανειλημμένα απειλές θανάτου από λευκούς ρατσιστές, ειδικά από τους Klu Klux Klan, λόγω των μαύρων ιδεών για ανεξαρτησία. Για αυτόν τον λόγο, η οικογένεια Μικρή έπρεπε να μετεγκατασταθεί αρκετές φορές, αλλά δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την παρενόχληση του λευκού ρατσισμού σε οποιαδήποτε κατάσταση στην οποία πήγαν.

6 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΕΡΑ, 12 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΛΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΑΜΗ

Ένα βράδυ, όταν ο Μάλκολμ ήταν 4 ετών, το σπίτι τους πυρπολήθηκε. Ο πατέρας του βρέθηκε νεκρός σε τραμ όταν ήταν 6 ετών. Αν και η αστυνομία κατέγραψε το θάνατο του πατέρα ως ατύχημα στις αναφορές, η οικογένειά του δεν το πίστεψε ποτέ. Η Άννα Λουίζ διαγνώστηκε ως ψυχικά ασταθής από θλίψη και απελπισία και εισήχθη στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του Μίσιγκαν, όπου πέρασε 26 χρόνια.

Ο Μάλκολμ Χ, ο οποίος έμεινε χωρίς μητέρα και πατέρα με τα αδέλφια του σε ηλικία 12 ετών, έζησε για λίγο με τη λευκή ανάδοχη οικογένεια. Ενώ ένας επιτυχημένος μαθητής στο σχολείο του, ο Malcolm εγκατέλειψε όταν ο λευκός δάσκαλός του τον συμβούλεψε να γίνει «ξυλουργός» ενάντια στην επιθυμία του να γίνει δικηγόρος.

Σε ηλικία 15 ετών, ο Μάλκολμ μετακόμισε στη Βοστώνη με την αδερφή του, κάνοντας τα πάντα, από γυαλιά παπουτσιών έως σερβιτόρα σε εστιατόρια. Ο Μάλκολμ, ο οποίος γνώριζε τη μαύρη γειτονιά του Χάρλεμ, ενώ πουλούσε φαγητό με το τρένο Βοστώνη-Νέα Υόρκη, καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης λίγους μήνες πριν από τα 21 του για εγκλήματα όπως ναρκωτικά, κλοπή και πορνεία.

Βγήκε ως «μαύρος ακτιβιστής» από τη φυλακή που μπήκε ως πολιτικός εγκληματίας

Η φυλακή ήταν το μεγαλύτερο σημείο καμπής που άλλαξε τη ζωή του Malcolm X.

Ο Malcolm X, ο οποίος είπε: “Το καλύτερο μέρος για να σκεφτείς είναι είτε το πανεπιστήμιο είτε η φυλακή”, πέρασε τα χρόνια του πίσω από τα κάγκελα διαβάζοντας. Εδώ, γνώρισε το κίνημα του Έθνους του Ισλάμ, του οποίου ηγέτης ο Ηλίας Μωάμεθ.

Μόλις απελευθερώθηκε από τη φυλακή το 1952, ο Μάλκολμ πήγε στο Ντιτρόιτ, την έδρα του έθνους του Ισλάμ, απορρίπτοντας το επώνυμο “Little”, το οποίο είπε ότι του δόθηκε από τους λευκούς δασκάλους σε περιόδους δουλείας, και άρχισε να χρησιμοποιήστε το επώνυμο “X”, που σημαίνει άγνωστο, αναφερόμενο στις χαμένες ρίζες του στην Αφρική.

Το Έθνος του Ισλάμ ήταν από μόνο του ένα ρατσιστικό κίνημα που δεν κατανοούσε πλήρως τις διδασκαλίες του ισλαμικού δόγματος, υποστηρίζοντας την υπεροχή της μαύρης φυλής ως αντίδραση στον λευκό ρατσισμό.

Ο Malcolm X έγινε ο ισχυρότερος υποστηρικτής αυτής της οριακής ομάδας, η οποία έχει περίπου 400 μέλη, και σε σύντομο χρονικό διάστημα αύξησε την ιδιότητά της σε 40.000, αυξάνοντας τον αριθμό των κέντρων που ονομάζουν «ναούς» από 4 στην Αμερική σε 50 σε 22 πολιτείες.

Ο Malcolm X γεννήθηκε το 1958 από τον Dr. Συνδύασε τη ζωή του με την Betty Sanders. Το ζευγάρι είχε 6 παιδιά, συμπεριλαμβανομένου ενός αγοριού.

Εκείνα τα χρόνια, ο Malcolm X, ο οποίος έδωσε εκατοντάδες διαλέξεις και έδωσε ομιλίες στα μέσα ενημέρωσης και στα πανεπιστήμια, αναφέροντας τον Elijah Muhammed ως αναφορά, έγινε γνωστός σε εθνικό επίπεδο για το μακρύ ανάστημα, τη χαρισματική προσωπικότητά του και την έντονη ρητορική του.

Ο Μάλκολμ, ο οποίος κήρυξε ότι η λευκή ρατσιστική βία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με βία εάν χρειαστεί, σύντομα ακολουθήθηκε από την κόκκινη λίστα του FBI.

Το 1959, ο Malcolm X ταξίδεψε στη Γκάνα, το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Ιράν, τη Συρία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συναντήθηκε με θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες.

Ενώ η πίεση του FBI και της αστυνομίας στον Malcolm X και την οικογένειά του αυξήθηκε στην πιο επιρροή αλλά και στην πιο ευμετάβλητη περίοδο του Έθνους του Ισλάμ το 1960-1964, ζητήματα ζηλοτυπίας και ενδιαφέροντος άρχισαν να εμφανίζονται στο δικό του κίνημα.

Εκμεταλλευόμενος την ερμηνεία του δολοφονήματος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι για τη δολοφονία το 1963, λέγοντας: “Ό, τι κι αν φυτέψετε, το θερίζετε”, η κυβέρνηση του έθνους του Ισλάμ επέβαλε 3μηνη απαγόρευση ομιλίας στη Μάλκολμ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Malcolm X ήταν πολύ απογοητευμένος όταν έμαθε ότι είχε σε ακατάλληλες σχέσεις με τις νέες γυναίκες που εργάζονταν μαζί με τον αρχηγό του, τον Ηλία Μωάμεθ, τον οποίο θεωρούσε προφήτη, και άρχισε να αμφισβητεί σοβαρά το Έθνος του Ισλάμ, το οποίο υπερασπίστηκε. τις ρατσιστικές του ιδέες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΕΣ

Ο Malcolm X, ο οποίος έσπασε εντελώς με το Έθνος του Ισλάμ το 1964, πήγε σε προσκύνημα τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

“Έχω δει το πνεύμα της ενότητας και της αδελφότητας ανθρώπων όλων των χρωμάτων από όλο τον κόσμο, όπως δεν έχω ξαναδεί ποτέ στον ιερό τόπο.” Ο Malcolm X άρχισε να πιστεύει στο δόγμα της αδελφότητας του Σουνιτικού Ισλάμ ως λύση για τον ρατσισμό στην Αμερική.

Ο Malcolm X, ο οποίος άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα “Al Haj Malik al Shabazz” κατά την επιστροφή του προσκυνήματος, “Muslims Mosque Inc.” στο Χάρλεμ. Άρχισε να εργάζεται σε κοινά έργα με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για να φέρει την υποκρισία του αμερικανικού συστήματος κατά της αδικίας και του ρατσισμού κατά των μαύρων σε διεθνείς πλατφόρμες.

Ενάντια στο Malcolm X, το Έθνος του Ισλάμ αύξησε τις απειλές και τις πιέσεις του. Στις 14 Φεβρουαρίου 1965, γύρω στις 03:30 ρίχτηκε μια βόμβα πυρκαγιάς στο σπίτι του. Ενώ θαυμαστικά, κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, ο Μάλκολμ Χ είπε ότι η επίθεση έγινε “με εντολή του Ηλία Μωάμεθ”.

Μια εβδομάδα αργότερα, όταν δεν ήταν ακόμη 40 ετών, δολοφονήθηκε στο βάθρο και πήγε να δώσει ομιλία στο Audubon Ballroom Conference Hall στο Χάρλεμ, και πάνω από 20 σφαίρες χτύπησαν το σώμα του σε κοντινή απόσταση. Όταν πυροβολήθηκε, η σύζυγός του Betty Shabazz ήταν στο σαλόνι με 4 κόρες, η μεγαλύτερη από τις οποίες ήταν 7 ετών και η Malcolm X ήταν έγκυος με δίδυμες κόρες των οποίων τα πρόσωπα δεν θα μπορούσε ποτέ να δει.

Το ζήτημα του ποιος σκότωσε τον Malcolm X παραμένει ασαφές. Η υποψία ότι μέλη του Έθνους του Ισλάμ και του FBI συμμετείχαν στη δολοφονία δεν διαγράφηκε ποτέ. Τρία άτομα που συνελήφθησαν μετά τη δολοφονία καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Malcolm X, ο οποίος άρχισε να συνεργάζεται με τον συγγραφέα Alex Haley το 1963 για να γράψει την αυτοβιογραφία του, είπε, “Αν είμαι ακόμα ζωντανός όταν εκδοθεί αυτό το βιβλίο, θα είναι θαύμα.” αυτός είπε. Λίγους μήνες μετά το θάνατό του, ο Haley ολοκλήρωσε το βιβλίο και εκδόθηκε ως “Η Αυτοβιογραφία του Malcolm X”.

Το βιβλίο, το οποίο έπαιξε ο διάσημος ηθοποιός Denzel Washington το 1992 και ήταν επίσης η πηγή της βραβευμένης ταινίας “Malcolm X”, παρουσιάστηκε το 1998 από τον Time ως ένα από τα “10 πιο σημαντικά βιβλία του 20ου αιώνα” .

Σήμερα, η ιστορία της ζωής του Malcolm X, που είναι θαμμένος σε έναν ταπεινό τάφο στο νεκροταφείο Ferncliff στο Hartsdale της Νέας Υόρκης, συνεχίζει να φωτίζει την ανθρωπότητα, με τη χαρισματική προσωπικότητά του, τον ασυμβίβαστο αγώνα του ενάντια στο ρατσισμό, την αδικία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

– Ο 6χρονος χωρίς πατέρες, 12 ετών χωρίς μητέρα, ο Μάλκολμ Χ καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης λίγους μήνες πριν από τα 21 του για εγκλήματα στους δρόμους του Χάρλεμ
– Ο Malcolm X απελευθερώθηκε από τη φυλακή ως κοινός εγκληματίας το 1952 ως ηγέτης για να σηματοδοτήσει την αμερικανική ιστορία στον αγώνα κατά των πολιτικών δικαιωμάτων
– Ειδικά σε μια περίοδο αυξημένου λευκού ρατσισμού και κατά της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια, η κληρονομιά του Malcolm X, την οποία άφησε πίσω του με το θάνατό του πριν από 56 χρόνια, αποκτά περισσότερη σημασία.

.Source