Το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης εξακολουθούν να είναι η πιο κοινή μέθοδος ταυτότητας ιστού

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (1)

Το 2020, τρία στα τέσσερα άτομα στην Κύπρο συνδέθηκαν σε διαδικτυακές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους. Το μερίδιο του 74 τοις εκατό είναι λίγο κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ το 75 τοις εκατό, ανέφερε η Eurostat την Τρίτη.

Με αφορμή την Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου, που σηματοδοτείται κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ εξέτασε τις πιο κοινές διαδικασίες αναγνώρισης που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες.

Το μερίδιο των ατόμων στην ΕΕ ηλικίας 16-74 ετών που συνδέθηκαν σε διαδικτυακές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής τους ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ: ​​στις Κάτω Χώρες, το 91% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών χρησιμοποίησαν αυτήν τη μέθοδο σύνδεσης, ενώ η Ρουμανία κατέγραψε το χαμηλότερο μερίδιο με 45 τοις εκατό.

Η δεύτερη πιο δημοφιλής διαδικασία αναγνώρισης στις χώρες της ΕΕ ήταν ο «κωδικός που λαμβάνεται μέσω μηνύματος σε κινητό τηλέφωνο», το OTP (One Time PIN) που χρησιμοποιήθηκε από το 46% των ατόμων ηλικίας 16-74 ετών. Εδώ η Κύπρος σημείωσε πολύ χαμηλότερο, 27 τοις εκατό.

Η «σύνδεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» ήταν στην τρίτη θέση στην ΕΕ, με 34 τοις εκατό, αλλά περισσότερα άτομα (29 τοις εκατό) στην Κύπρο το χρησιμοποίησαν τότε ο «κωδικός που ελήφθη μέσω μηνύματος σε κινητό τηλέφωνο».

Άλλες λιγότερο συνηθισμένες διαδικασίες αναγνώρισης είναι ένα «ηλεκτρονικό πιστοποιητικό αναγνώρισης ή κάρτα που χρησιμοποιείται για παράδειγμα με έναν αναγνώστη καρτών ή με μια εφαρμογή» καθώς και «μια λίστα κωδικών PIN μίας χρήσης ή τυχαίους χαρακτήρες ενός κωδικού πρόσβασης».

Source