Το 2020 ήταν ένα από τα 3 πιο καυτά χρόνια ποτέ

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανακοίνωσε ότι το 2020 ήταν ένα από τα 3 πιο καυτά χρόνια που καταγράφηκαν ποτέ.
Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση για το κλίμα του WMO για το 2020, ακόμη και η οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τον νέο τύπο επιδημίας κοροναϊού (Kovid-19) δεν μπόρεσε να περιορίσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.
Ενώ το 2020 ήταν ένα από τα 3 πιο καυτά χρόνια που καταγράφηκαν ποτέ, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τυφώνες, καύσωμα, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές έφτασαν επίσης στα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως.
Τα 6 χρόνια που πέρασαν από το 2015 καταγράφηκαν ως τα πιο καυτά χρόνια.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ “ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ”
Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά την κυκλοφορία της έκθεσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι το 2020 ήταν 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερο από την προ-βιομηχανική περίοδο και προειδοποίησε ότι “βρισκόμαστε στα πρόθυρα της άβυσσου”.
Καλώντας τις κυβερνήσεις να υποβάλουν «φιλόδοξα σχέδια» για να διατηρήσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα στο μηδέν έως το 2050, ο Γκουτέρες είπε, «Αυτό το έτος θα πρέπει να είναι έτος δράσης». είπε.
“Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΓΟΡΑ”
Επισημαίνοντας ότι «ο χρόνος εξαντλείται γρήγορα» για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας για το Κλίμα του Παρισιού, ο Guterres είπε ότι η κλιματική αλλαγή θέτει επίσης σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια.
Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΙ 25 ΕΙΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Ο Guterres δήλωσε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία θα δημιουργήσει 25 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2020, το επίπεδο του θαλάσσιου πάγου στην Αρκτική (Αρκτική) μειώθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο στην ιστορία.
30 καταιγίδες στον Ατλαντικό Ωκεανό πέρυσι σκότωσαν τουλάχιστον 400 άτομα και προκάλεσαν ζημίες 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα ακραία κύματα θερμότητας, οι ξηρές ξηρασίες και οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν οικονομικές απώλειες και πολλούς θανάτους δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, περίπου 9,8 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν, κυρίως λόγω υδρομετεωρολογικών κινδύνων και καταστροφών.

.Source