Το 2020 σημειώθηκε στην ιστορία ως η πιο καυτή χρονιά για την ευρωπαϊκή ήπειρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής της Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2020 ήταν η πιο καυτή χρονιά στην ευρωπαϊκή ιστορία, μετά τις θερμές φθινοπωρινές και χειμερινές εποχές στην Ευρώπη. Το προηγούμενο ρεκόρ χρονολογείται από το 2019, με το 2020 να είναι 0,4 βαθμούς πιο ζεστό.

Τα τελευταία 6 χρόνια παγκοσμίως, μόνο το 2016 ταιριάζει με τη θερμοκρασία του 2020, ανέφεραν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι ειδικοί δήλωσαν ότι παρατηρήθηκε ένα φυσικό φαινόμενο El Niño που αύξησε τις θερμοκρασίες πριν από 4 χρόνια και το 2020 ήταν το πιο ζεστό έτος λόγω αυτής της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Copernicus, η παγκόσμια θερμοκρασία το 2020 ήταν κατά μέσο όρο 1,25 βαθμούς υψηλότερη από την προ-βιομηχανική περίοδο.

Αν και τα παγκόσμια ποσοστά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχουν μειωθεί σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια με την πανδημία Covid-19 το 2020, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα συνέχισε να αυξάνεται.

Διευθυντής διαστημικού τμήματος της ΕΕ: ​​δεν έχουμε χρόνο για το κλίμα

“Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τις ακραίες κλιματικές καταστροφές του 2020 και την Υπηρεσία αλλαγής του κλίματος Copernicus δείχνουν ότι δεν έχουμε χρόνο να σπαταλήσουμε”, δήλωσε ο Matthias Petschke, διευθυντής του διαστημικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με τη Συμφωνία του Παρισιού, αποσκοπεί στο να διατηρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας “πολύ κάτω” στους 2 βαθμούς και να διατηρήσει αυτήν την αύξηση της θερμοκρασίας όσο το δυνατόν πιο κοντά στους 1,5 βαθμούς για να αποφευχθούν οι πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Source