Το “Angelik” από την Ελλάδα είναι συγκλονιστικό. “Ο σύντροφός του … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Ένα άλλο συγκλονιστικό αποδεικτικό στοιχείο έρχεται στο φως για μια γυναίκα που έπεσε θύμα ασθένειας κάποιου άλλου, ειδικά ως παιδί. Αυτή τη φορά δεν πρόκειται για διάσημο άτομο, αλλά για καθημερινή ζωή. Ο Angelik, όπως του ζητήθηκε να καλέσει στο νησί των Δωδεκανήσων, ομολογεί στη δημοκρατική εφημερίδα τη δική του τραυματική εμπειρία. Στη συνέχεια, στην ηλικία των 10 ετών, ο συνάδελφός του και ο στενός οικογενειακός φίλος του πατέρα της τη βίασαν και την κακοποίησαν. Ήταν πολύ αργά όταν συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πήγε καλά.

Απαντά στην ερώτηση “γιατί τώρα” ως θύμα σεξουαλικής βίας. : Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να δημοσιεύσει τη δική του εμπειρία για πρώτη φορά, ζητώντας “να μην χάσει όλο αυτό τον πόνο που προέρχεται από τη ζωή μας, να κάνει τον πόνο δύναμη – ασπίδα για άλλα παιδιά:”.

Πώς είναι η συνέντευξη;

Για τις ανάγκες της συνέντευξης, αφού δεν θέλετε να δημοσιεύονται τα στοιχεία σας, ποιο όνομα θα θέλατε να σας καλέσω;

-Αγγελικά.

Πείτε μας, Angelik, τι σας έκανε να μιλήσετε σήμερα για αυτό που βιώσατε ως παιδί; Και δεδομένου ότι πρόκειται για μια ερώτηση που τίθεται όλο και πιο συχνά, θέλω να μας πείτε “γιατί τώρα”.

Επειδή τώρα έχω βρει δύναμη, ած επειδή βλέπω στην τηλεόραση, νιώθω ότι τώρα κάποιος θα με ακούσει. Μπορεί να μην είμαι ηθοποιός ή να με κακοποιήθηκαν από διασημότητες, αλλά η κατάχρηση με κακοποιεί, είτε συμβαίνει σε βίλες ή υπόγεια, είτε από κάποιον με επώνυμο είτε χωρίς επώνυμο, είτε στην Αθήνα είτε στην εξοχή. Γι ‘αυτό ήρθα σε επαφή μαζί σας, νομίζω ότι είναι πλέον ευκολότερο για το κοινό να ακούσει για αυτές τις υποθέσεις χωρίς να καταδικάσει το θύμα εκ των προτέρων.

Πιστεύετε ότι η κοινωνία καταδικάζει το θύμα;

Ναι φυσικά. Αρχικά κοιτάζουν τι έκαναν λάθος το θύμα, αν πήγε για μια σύντομη ματιά, δεν συμβαίνει μόνο στο χωριό, συμβαίνει παντού.

Μπορείτε να μας πείτε τι συνέβη στην περίπτωσή σας;

Ναι, στην περίπτωσή μου, όπως σας είπα, δεν ήταν γνωστός. Ήταν οικογενειακός φίλος, σύντροφος του μπαμπά μου, ο οποίος πέρασε πολύ χρόνο μαζί, ειδικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Πάντα βρήκε την ευκαιρία να με πλησιάσει με το πρόσχημα ότι πηγαίναμε για μια βόλτα, σαν να επρόκειτο να αγοράσουμε παγωτό, παιχνίδια, ό, τι μπορούσε να σκεφτεί για να με πάρει μακριά από τους γονείς μου, που έχουν τυφλή εμπιστοσύνη σε αυτόν . Σε κάθε ευκαιρία με πήρε για να δείξει «πόσο με αγαπά».

Σου το είπε αυτό;

Ναι, με αυτόν τον τρόπο μου δείχνει ότι με αγαπάει σαν το δικό του παιδί.

Είχε παιδιά;

Όχι. Και γι ‘αυτό μου είπε ότι με αγαπάει σαν να ήμουν το δικό του παιδί. Και αυτό ήταν πολύ πιστό στο μυαλό μου εκείνη την εποχή.

Πόσο χρονών ήσασταν?

Δεν μπορώ να σας πω με σιγουριά πότε ξεκίνησε, γιατί δεν θυμάμαι ακριβώς, ήμουν πολύ νέος. Μεγαλώνοντας όμως, όταν άρχισα να βλέπω τηλεόραση και να φωτογραφίζω, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι κάτι ήταν λάθος, κάτι ήταν λάθος. Δεν μπορούσα να το εξηγήσω στο μυαλό μου, αλλά ένα δυσάρεστο συναίσθημα άρχισε να μεγαλώνει μέσα μου. Δεν ξέρω, ήμουν μόλις 10 ή 11 ετών όταν άρχισα να συνειδητοποιώ ότι κάτι δεν πήγε καλά. Φυσικά, συνειδητοποίησα μερικά χρόνια αργότερα τι συνέβαινε

Πότε συνειδητοποιήσατε ότι μιλούσατε σε κάποιον;

Όχι. Στην αρχή δεν ήξερα τι ακριβώς συνέβαινε. Το μυαλό μου δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί αυτός ο άνθρωπος έκανε αυτό που έκανε. Νόμιζα ότι ο πατέρας μου είπε ότι με αγάπησε, αλλά δεν μου έδειξε την αγάπη του. Όταν ήμουν παιδί, σκέφτηκα ότι ίσως ο πατέρας μου δεν με αγαπούσε όσο και ο «φίλος» του, γιατί δεν με αγκάλιαζε και δεν πήγαινε για περιπάτους τόσο συχνά. Απόλυτη σύγχυση. Μεγαλώνοντας, չեմ Δεν ντρέπομαι να το πω αυτό, κατάλαβα στην τηλεόραση ότι αυτό που κάνει αυτός ο άντρας σε μένα, οι ενήλικες κάνουν ο ένας τον άλλον.

Δεν μιλάμε καν για σεξουαλική εκπαίδευση · δεν έχω συζητήσει τέτοια πράγματα με τους γονείς μου, ούτε προορίζεται για σχολείο. Έτσι έπρεπε να απαντήσω μόνος μου στις ερωτήσεις. Και σε αυτήν την ηλικία δεν είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένα παιδί.

Πότε καταφέρατε να απαντήσετε στις ερωτήσεις σας;

Στην αρχή της εφηβείας μου, συνειδητοποίησα ότι αυτό που συνέβαινε δεν ήταν φυσιολογικό, ούτε καν σκέφτηκα να πω στους γονείς μου.

Γιατί;;

Δεν ξέρω, ήταν ντροπή. Ανεξήγητα, σκέφτηκα ότι ήταν δικό μου λάθος που το προκάλεσα, ότι έκανα κάτι λάθος. Ένιωσα ότι είχα ένα μερίδιο ευθύνης. Ότι ήμουν επίσης υπεύθυνος για το τι συνέβη.

Πόσα χρόνια κουβαλάς αυτόν τον σταυρό;

Μέχρι σήμερα, δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορείτε να αφήσετε. Μαθαίνετε να το φοράτε և περπατάτε άλλο Δεν έχετε άλλη επιλογή. Περίπου 12 έως 13 ετών, κάπου συνειδητοποίησα τι συνέβαινε, κάποια πράγματα άρχισαν να έρχονται στο μυαλό μου. Τότε άρχισα να τον αποφεύγω, δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι ήθελε να μου αγοράσει παιχνίδια ή παγωτά, ώστε να μπορώ να είμαι μόνος, είτε στο χωράφι, είτε στο αυτοκίνητό του, ή στο σπίτι του. Το χειρότερο από όλα, έχω φωτογραφίες της γυναίκας του να εγκαταλείπει το σπίτι όταν με πήγε εκεί.

Πιστεύεις ότι γνώριζε;

Νομίζω ότι δεν ξέρω.

Angelik, έχετε ποτέ ομολογήσει αυτό το μαρτύριο σε κανέναν;

Ζουκόφ ώρα. Αν θυμάμαι σωστά, ήταν η τελευταία φορά που ζήτησε από τους γονείς μου να με πάρουν μια βόλτα και στο αυτοκίνητο του είπα ότι ήξερα τι συνέβαινε, ότι θα έλεγα τα πάντα στους γονείς μου. Και είπα ότι τον μισώ,: Έκανα εμετό κάθε φορά που τον είδα. Ως αντίδραση σώματος, μυαλού … δεν ξέρω.

Φοβόταν;

Δεν ξέρω, φοβόταν, ξέρω ότι και οι δύο δεν πήγαμε πουθενά αλλού! Αυτό ήταν αρκετό και για μένα.

Γιατί δεν το είπες στους γονείς σου;

Επειδή φοβόμουν. Δεν ήθελα να τους προσβάλω, φοβόμουν την αντίδρασή τους, του δεν ήξερα αν θα με πίστευαν, προτιμούσα να το θάψω μέσα μου, για να το πάρω μόνο. Αλλά καθώς ο βιασμός αναφέρεται στην τηλεόραση σήμερα, και βλέπω κορίτσια και αγόρια να μιλάνε για το παρελθόν τους, όλα ήρθαν ξανά στο φως. Και εννοώ, δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε.

Αν μπορούσα να επιστρέψω στο παρελθόν, θα μιλούσα. Θα έλεγα τους γονείς μου, ίσως τους αδελφούς και τις αδελφές μου. Μακάρι να μπορούσα να μιλήσω για τιμωρία για αυτό που μου έκανε. Όταν ακούω τους ανθρώπους να λένε “γιατί τώρα”, θυμώνομαι πολύ. Κανείς δεν ξέρει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αγωνίστηκαν όλη τους τη ζωή για να κρατήσουν κάτι, να μην βρουν ποτέ μια ευκαιρία, να μην ανοίξουν ποτέ μια αγκαλιά. Βρήκα αυτήν την ευκαιρία σήμερα. Δεν είμαι γνωστός, δεν είμαι γνωστός.

Δεν ήταν ούτε. Πιστεύετε ότι θα ήταν εύκολο για κάποιον να με ακούσει πριν από 20 χρόνια; Ή θα είχε την εκπαίδευση να ανταποκριθεί σωστά; Είτε ήταν οι γονείς μου είτε ήταν ο δάσκαλός μου. Αλλά αυτό που μου συνέβη ήταν η σεξουαλική βία. Δεν είχα τα χρήματα για να συμβουλευτώ έναν ειδικό, ο μόνος τρόπος ήταν να διαβάσω, να μελετήσω, να μην δω κανέναν άλλο. Πώς συνέβη? Για πολλά χρόνια κατηγόρησα τους γονείς μου που δεν κατάλαβαν τίποτα, πέρασα αυτό που πέρασα στα χέρια του υποτιθέμενου φίλου μου. Τότε τους ζήτησα συγνώμη, για τους νεοσύλλεκτους τους, για αυτό που ήξεραν ότι δεν ήταν στο μυαλό τους. Οι χωρικοί ήταν εργατικοί, δεν είχαν φύγει ποτέ από το νησί, ίσως είχα περισσότερες απαιτήσεις από ό, τι έπρεπε, δεν ξέρω.

Πρέπει να έχω ξανασυναντήσει αυτόν τον άντρα;

Πολλές φορές. Λίγα χρόνια μετά την επιστροφή του από το σχολείο, αρρώστησε και πέθανε. Τότε εξαργυρώθηκα. Ακόμα κι αν δεν μπορούσε πλέον να με αγγίξει όταν μεγάλωνα, ηρέμησα μόνο όταν πέθανε. Αλλά τώρα που είμαι μητέρα και έχω δικά μου παιδιά, σας λέω ειλικρινά, όταν τη σκέφτομαι, εύχομαι να ανταποκριθεί, θα την χειροπέρα, οπότε θα υποφέρω ενώ με πληγώνει. Βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν, θέλω να χτίσω έναν τοίχο γύρω τους, μια ασπίδα έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να τα βλάψει.

Και αν κάποιος σκέφτεται ποτέ να τους προσβάλει, θέλω να έρθουν να μου πουν. Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να προστατευτούν, είναι ευθύνη των γονέων. Και εγώ, αν ήξερα ότι θα το έβρισκα στην αγκαλιά μου, αντί να φοβάμαι και να ντρέπομαι που είχα κάνει κάτι λάθος, νομίζω ότι αν είχα το θάρρος να μιλήσω στους γονείς μου, ίσως το μαρτύριό μου να είχε τελειώσει γρηγορότερα. Ίσως δεν έπρεπε να κουβαλήσω μόνο τον σταυρό, ίσως είχα την ευκαιρία να ζήσω μια ανέμελη παιδική ηλικία. Η ντροπή που υπέμεινα όλα αυτά τα χρόνια δεν με άφησε ποτέ να γελάω από την καρδιά, να παίζω με άλλα παιδιά σαν παιδί, να απολαμβάνω τα παιχνίδια μου. Το βλέμμα μου ήταν πάντα στην πόρτα του σπιτιού, և κάθε φορά που τον είδα να μπαίνει στο σπίτι μας, ένιωθα μια σκληρότητα που με στερούσε από την παιδική μου ηλικία. Δεν θέλω κανένα παιδί να περάσει από αυτό, ποτέ ξανά. Ούτε δικό μου ούτε οποιοδήποτε άλλο παιδί στον κόσμο. Αυτό μιλάω σήμερα, επειδή το κοινό μπορεί να είναι πρόθυμο να ακούσει, να καταλάβει τι συμβαίνει, να διαδώσει το δίχτυ ασφαλείας.

Ευτυχώς, οι πιο γενναίοι από μένα μίλησαν, έθεσαν το χαλί για να κρύψουν τη ρύπανση της κοινωνίας, ώστε να μπορούσαμε να δώσουμε ένα παράδειγμα, να ανοίξουμε το στόμα μας χωρίς φόβο να ζητήσουμε συγγνώμη από ψηλά που δεν ανταποκριθήκαμε τότε.

Για να κερδίσουν όλοι την αξία και τα πλεονεκτήματά τους. Δεν ξέρω αν αυτό που λέω είναι αρκετό για να ευχαριστήσω τη Σοφία Μπεκατόρου για την κατανόηση ότι έχει δώσει φωνή σε εκατοντάδες θύματα, εξουσιοδότησε κατακερματισμένες ψυχές να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να βγάλουν αυτόν τον «καρκίνο» από αυτά. Επειδή όταν διάβαζα κάπου, ο φόβος έχει πλέον πάει προς τη σωστή κατεύθυνση, συνειδητοποιήθηκε ότι οι διεστραμμένοι εγκληματίες δεν είναι παντοδύναμοι, δεν μπορούν να σκοτώσουν παιδικά χαμόγελα.

Κλείνοντας τη συνέντευξη, τι θα θέλατε να πείτε;

Αυτό που θέλω είναι όλα όσα συμβαίνουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο. Φροντίστε τους επαγγελματίες, εισαγάγετε σχολικά προγράμματα, εκπαιδεύστε τα παιδιά έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν πότε η λανθασμένη προσέγγιση σε αυτά, և να εκπαιδευτεί, և οι γονείς μπορούν να το διαχειριστούν. Όταν σπάει ένα απόστημα, κάτι πηγαίνει σωστά բոլոր Όλοι αυτοί οι ήχοι μπορούν να γίνουν ασπίδα για όλα τα παιδιά, όλα τα θύματα. Γνωρίστε ότι όταν αναφέρουν κακοποίηση, θα το καταλάβουν, όχι με το σηκωμένο δάχτυλο. Αυτό είναι το πιο σημαντικό!

Αγγελική, σας ευχαριστώ πολύ για τη συμβολή αυτής της ψυχής

Και σας ευχαριστώ που με ακούσατε … Ας μην φύγει όλος αυτός ο πόνος που προέρχεται από την ψυχή μας, αφήστε τον πόνο να γίνει δύναμη և ασπίδα για άλλα παιδιά, ώστε να μπορούμε να κοιμηθούμε ήρεμα peace χαμένη παιδική ηλικία κερδίστε του άλλα παιδιά. Πρέπει να το δοκιμάσετε και αυτό. Ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: dimokratiki.gr

Source