Το Brexit προσφέρει στη Βρετανία την ευκαιρία να κάνει χρηματοοικονομικές υπηρεσίες διαφορετικά – Υπουργός

Το Brexit προσφέρει στη Βρετανία την ευκαιρία να κάνει πράγματα διαφορετικά στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ την Κυριακή, αλλά θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια προσέγγιση στον τομέα, παρά τις μικρές λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα της εμπορικής της συμφωνίας.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι όμιλοι χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών με έδρα τη Βρετανία χάνουν την αυτόματη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ και και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι η πρόσβαση στην αγορά πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης εκτός της εμπορικής συμφωνίας σε συγκεκριμένες συμφωνίες ισοδυναμίας.

«Τώρα που έχουμε φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο (στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες)», δήλωσε ο Sunak στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε μια εμπορική συμφωνία την Πέμπτη, αλλά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι είναι μια συμφωνία που δεν έχει τόσο πολύ όσο θα ήθελε για τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και την κανονιστική ισοδυναμία.

Σύμφωνα με ένα σύστημα γνωστό ως ισοδυναμία, η πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ δεν θα παραχωρείται σε τράπεζες, ασφαλιστές και άλλες χρηματοοικονομικές εταιρείες που εδρεύουν στη Βρετανία, εκτός εάν οι οικιακοί κανόνες τους θεωρούνται από τις Βρυξέλλες «ισοδύναμοι» ή τόσο ισχυροί όσο οι κανονισμοί του μπλοκ.

Οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν ένα μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με τη ρυθμιστική συνεργασία στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έως τον Μάρτιο του 2021 και ο Sunak είπε ότι μια τέτοια γλώσσα θα πρέπει να παρέχει διαβεβαίωση.

“Αυτή η συμφωνία παρέχει επίσης διαβεβαίωση επειδή υπάρχει ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο συνεργασίας που αναφέρεται στη συμφωνία”, είπε.

«Νομίζω (αυτό) θα δώσει στους πολίτες τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνουμε σε στενό διάλογο με τους ευρωπαίους εταίρους μας σε ό, τι αφορά αποφάσεις ισοδυναμίας».

(Reuters)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο Καγκελάριος της Βρετανίας για το Υπουργείο Εξωτερικών Rishi Σουνάκ συμμετέχει σε μια εξωτερική συνέντευξη μετάδοσης στο Λονδίνο, Βρετανία, 26 Νοεμβρίου 2020. REUTERS / Toby Melville

Source