“Το Coronavirus είναι μαζί μας για πάντα, τα εμβόλια είναι αποτελεσματική προστασία”, λέει ο κορυφαίος Κύπριος επιστήμονας

Από αυτήν την εβδομάδα, το πρόγραμμα ανοσοποίησης SARS-Cov-2 γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περισσότεροι από 1.000 νοσοκόμοι νομού λειτουργούν τώρα ως κέντρα εμβολιασμού, η πρώτη αναφορά για το σύστημα υγείας του NHS.

Ο Δρ. George Vor Cassianos, γεννημένος στην Κύπρο το 1948 και εργάζεται για το NHS από τη δεκαετία του 1970, ηγήθηκε του προγράμματος εμβολιασμού της Royal Society of Physicians (RCGP), ουσιαστικά ο άνθρωπος που ανέλαβε την ευθύνη του συντονισμού του. Χωρίς προηγούμενο στην κλίμακα εμβολιασμού του πληθυσμού εκτός των νοσοκομείων.

“Η προετοιμασία μας ήταν πυρετώδης”, δήλωσε ο Κηπιανός στην ΚΥΠΕ, η οποία προστέθηκε στον κατάλογο των τιμητικών τίτλων που απονέμεται ετησίως από τη Βασίλισσα Ελισάβετ τον Οκτώβριο, και έλαβε τον τίτλο Αρχηγός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE). ,

“Ξεκινήσαμε να εμβολιάζουμε τα δύο πρώτα εμβόλια αμέσως μετά την έγκριση της Pfizer և AstraZeneca, δηλαδή από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 4 Ιανουαρίου αντίστοιχα. “Το σύστημα είναι ενοποιημένο στο NHS, επομένως υπάρχει επείγουσα ανάγκη ενημέρωσης ηλεκτρονικών μητρώων για κάθε εμβολιασμένο πολίτη”, πρόσθεσε ο Δρ. Κασιανός. “Επομένως, βλέπουμε ποια από τις διαδοχικές κατηγορίες κινδύνου απομένει να εμβολιαστεί, և τις καλούμε με γραπτό μήνυμα ή επιστολή ή τηλεφωνική κλήση.”

Ένας παράγοντας που “άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού” όσον αφορά τους μαζικούς εμβολιασμούς ήταν η έγκριση των εμβολίων AstraZeneca և Oxford. “Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί το εμβόλιο, επειδή έρχεται σε ένα απλό ψυγείο φαρμακείων, κάθε γραφείο του γιατρού διαθέτει ψυγείο φαρμακείου.

Αλλά η Βρετανία έχει επίσης επικριθεί για το σχετικά αργό ποσοστό εμβολιασμού τις πρώτες εβδομάδες. Ο Δρ Cassianos απαντά ότι η διαδικασία πήγε πολύ ομαλά, ότι το μόνο πρόβλημα θα ήταν η πιθανή καθυστέρηση στην αλυσίδα εφοδιασμού εμβολίων. “Ήμασταν κατάλληλα προετοιμασμένοι για κάθε εκδήλωση. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε εκατομμύρια, εκατομμύρια σύριγγες, τις έχουμε. Όλα είναι εκεί. “Αυτό που μπορεί πραγματικά να μας καθυστερήσει είναι η διακοπή της παροχής εμβολίων AstraZeneca.”

Εξηγεί ότι ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να προκύψει λόγω της έλλειψης αναλώσιμων. “Κάθε φαρμακευτική εταιρεία αντιμετωπίζει την πρόκληση να βρει φιάλες εμβολίων σήμερα. Αυτό αρχίζει να γίνεται πρόβλημα, ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε. Όσον αφορά το αρκετό προσωπικό για την εισαγωγή του εμβολίου, στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κανονισμοί έχουν αλλάξει, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ένεση εκτός από γιατρούς, νοσοκόμες και φαρμακοποιούς. Για παράδειγμα, ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να εκπαιδευτεί να κάνει την ένεση. “Η εκτίμηση κινδύνου για κάθε ασθενή θα γίνει από γιατρό, ο γιατρός θα λάβει τη συγκατάθεση, αλλά το εμβόλιο μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε έχουμε προετοιμάσει.”

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι εμβολιάστηκαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, αλλά ο πρωθυπουργός Τζον Όσον σχεδιάζει να εμβολιάσει σχεδόν 14 εκατομμύρια από τις πιο ευάλωτες οικογένειες έως τις 15 Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς την εβδομάδα, ένας στόχος που δεν είναι καθόλου εύκολος.

“Είναι ένας βιώσιμος στόχος εάν λάβουμε το εμβόλιο εγκαίρως. Δώστε μας αρκετά εμβόλια και θα δώσουμε. Οι γενικοί ιατροί είναι συνηθισμένοι να εμβολιάζουν τον πληθυσμό. Πραγματοποιούμε όλους τους συνηθισμένους εμβολιασμούς για παιδιά και ενήλικες, για παράδειγμα έχουμε πραγματοποιήσει μαζικούς εμβολιασμούς. για τη γρίπη φέτος. “Ο γιατρός μου μου έδωσε περισσότερες από 800 δόσεις εμβολίου γρίπης το Σάββατο το πρωί”, δήλωσε ο Δρ. Κασιανός.

Ωστόσο, έχουν ήδη αναφερθεί καθυστερήσεις στη χορήγηση εμβολίων. “Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος πριν από λίγες μέρες πήγε στη γενική πρακτική για να παρακολουθήσει το εμβόλιο με την AstraZeneca, έφτασε εκεί, αλλά το εμβόλιο δεν έχει φτάσει ακόμη. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων πρέπει να ελέγχει κάθε παρτίδα εμβολίων για έγκριση, η οποία διαρκεί περίπου ένα μήνα. Προσπαθούμε να το μειώσουμε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. “

Υπήρξε μεγάλη συζήτηση στη Βρετανία σχετικά με την ορθότητα της απόφασης να μην δοθεί δεύτερη δόση του εμβολίου στις 21 ημέρες του Pfizer և 28 για το AstraZeneca, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, το κύριο σενάριο κλινικής δοκιμής. Ωστόσο, ο Δρ Κασιανός δεν διστάζει να αλλάξει στρατηγική.

Εάν εφαρμόσετε τη θεωρία της ανοσολογίας, θα ήταν πολύ καλύτερο να δώσετε μια δόση αργότερα από τρεις εβδομάδες. Όσο μεγαλύτερο είναι το διάστημα μεταξύ των δόσεων, τόσο καλύτερη είναι η ανοσολογική σας απόκριση στα “μακροπρόθεσμα αντισώματα” για προφύλαξη. Στην πραγματικότητα, όταν μου δόθηκε το εμβόλιο Pfizer στις 21 Δεκεμβρίου και έλαβα επιστροφή τριών εβδομάδων από τη δεύτερη δόση, ρώτησα αν θα μπορούσα να το χορηγηθώ σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

Αυτή η πρώτη δόση μετά από τρεις εβδομάδες, εάν αποκλείσετε τις πρώτες δέκα ημέρες του εμβολίου, σας δίνει 89% αποτελεσματικότητα և Το AstraZeneca σας δίνει περίπου 73% αποτελεσματικότητα μετά τις πρώτες τρεις εβδομάδες πριν από την επόμενη δόση. “Αυτό είναι εντυπωσιακό, τα περισσότερα από τα εμβόλια μας δεν είναι. Γι ‘αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που η κυβέρνηση το αποφάσισε. Γιατί “Επειδή εάν έχω 100.000 ασθενείς στην περιοχή μου που πληρούν τα πρότυπα εμβολίων NHS, have Έχω μόνο 100.000 δόσεις, εάν έχω μόνο 50.000 և τους ζητήσω να επιστρέψουν για τη δεύτερη δόση τη δεύτερη εβδομάδα, οι άλλοι 50.000 είναι ασυλία δεν θα έχω. “

Έχουν προβληθεί ανησυχίες, ωστόσο, ότι μεγαλύτερα διαστήματα μεταξύ των δύο δόσεων θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ιό να μεταλλαχθεί περαιτέρω. Ο Δρ Κασιανός είναι ενθαρρυντικός. “Το SarsCov2 είναι ένας ιός RNA, և αυτοί οι ιοί δεν είναι πολύ σταθεροί” τροποποιημένοι. Επίσης, όταν κάνετε κάτι ενάντια στον ιό, ρίξετε αντισώματα ή κάτι τέτοιο, ο ιός προσπαθεί να αποφύγει ό, τι κάνετε με αυτόν. Με τη μετάλλαξή τους, αλλάζουν την πρωτεΐνη στην επιφάνειά τους και ούτω καθεξής. Έτσι θα έχουμε συνεχείς μεταλλάξεις. Τα καλά νέα είναι ότι αυτός ο κοραναϊός δεν μπορεί να μεταλλαχθεί τόσο εύκολα όσο άλλοι, όπως ο ιός της γρίπης.

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν το εμβόλιο θα λειτουργήσει είτε για τη μετάλλαξη της Βρετανίας είτε για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής. Αλλά αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι με τη νέα μας τεχνολογία, BioNTech, στη Γερμανία και την Οξφόρδη, μπορούμε να αλλάξουμε τη σύνθεση του εμβολίου πολύ γρήγορα. “

Ερωτηθείς πότε βλέπει την επιστροφή της κανονικότητας στη ζωή όλων, ο Δρ. Κασιανός λέει ότι τα εμβόλια είναι η μόνη προστασία ενάντια στον κοροναϊό, ότι θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε μαζί του, δεν θα το εξαλείψουμε καθόλου. Αν εμβολιάσουμε τους περισσότερους από τους υψηλού κινδύνου ασθενείς μας πριν από το καλοκαίρι, μπορεί να έχουμε καλύτερο χειμώνα από αυτό. Αυτός ο ιός πιθανότατα θα είναι μαζί μας για πάντα. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το εξαλείψουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον περιορίσουμε πρώτα και στη συνέχεια να κάνουμε τον πληθυσμό άνοσο μέσω εμβολιασμών. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε ενάντια σε αυτόν τον ιό. Έτσι, το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο, επειδή αυτός ο ιός αγαπά το κρύο, ο χειμώνας և δεν του αρέσει το καλοκαίρι. “Αλλά τον επόμενο χειμώνα θα έχουμε ξανά πρόβλημα. Εάν είναι απαραίτητο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εμβολιάσουμε ξανά.”

Source