Το DNA της διαφθοράς, ανύπαρκτοι μηχανισμοί ελέγχου … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Το πρόβλημα της διαφθοράς βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Από τη μία πλευρά, οι πολίτες ήταν στις ράγες φωνάζοντας καθαρισμό, και από την άλλη πλευρά, τα θεσμικά όργανα περνούν ίσως τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πληθωρισμός κρίσης, που τελείωσε με τις αποκαλύψεις του Al Jazeera σχετικά με την έκδοση διαβατηρίων, όπου οι πολίτες μπορούσαν να μάθουν για κλειστές συμφωνίες, αλλά για πρώτη φορά στο βίντεο είδε, άκουσε το σάπιο σύστημα που “εξυπηρετεί” συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων του κάτω κόσμου ντυμένοι, γιατί μιλάμε για τον κάτω κόσμο, που λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, ίσως ακόμη και από μια καλύτερη θέση …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ. Ο Umed χειρονομεί τον υπόκοσμο. Ποια είναι πιο καθαρά … το “εσωτερικό” ή το “εξωτερικό”;

Από τη μία πλευρά, η αποκάλυψη εξόργισε τους ανθρώπους που συμφώνησαν μόνο στο “This is Cyprus”, όπως λέει ένας από τους κύριους χαρακτήρες του βίντεο, στο οποίο, παρεμπιπτόντως, ο Δημήτρης Σιλούρης είχε τον ρόλο του. “Για να γίνεις ο πρόεδρος του κοινοβουλίου σε μια κρίσιμη στιγμή, ενώ από την άλλη πλευρά έδωσαν στα κόμματα σκληρά … για ροκ, στο βωμό της προεκλογικής εκστρατείας, με το φάρο των κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαΐου.” Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αβάσιμο, καθώς είναι αβάσιμο να ισχυρίζεται ότι η διαφθορά προέρχεται από ένα μόνο κόμμα. Εκτός από τη διαφθορά, η κυπριακή επίθεση “Είμαι Gia” είναι διάσημη στο αποκορύφωμά της …

Και καθώς ξεκίνησε το αποκορύφωμα της πολιτικής διαμάχης, η κυβέρνηση και τα κόμματα συμμετείχαν σε έναν άνευ προηγουμένου πόλεμο δηλώσεων, η οργή εκείνων που το είδαν συνεχίζουν να φαίνονται τρεις μήνες μετά την κατάρρευση της χώρας, ενώ οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα . επιδημία, και μερικά βασίζονται στην αλλαγή τους για να κερδίσουν τα προς το ζην.

Αναμφίβολα, η διαφθορά δεν είναι ξαφνικό φαινόμενο, αλλά τα πλοκάμια της έχουν βαθιές ρίζες σε όλους τους τομείς, ανεξάρτητα από το κόμμα. Ωστόσο, θα ήταν ουτοπία να πιστεύουμε ότι μπορεί να καταπολεμηθεί εντελώς, καθώς δεν έχει συμβεί σε καμία χώρα του κόσμου. Ο στόχος είναι να το ελαχιστοποιήσετε.

“Για να έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε σημαντικά τη διαφθορά, υπάρχουν γυναίκες που αποκαλούμε ορθές πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, οι οποίες είναι καλές πρακτικές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην Κύπρο. “Αυτό είναι θέμα πολιτικής βούλησης, καθώς και του εκτελεστικού, του νομοθετικού σώματος, να εισαγάγουν αυτές τις καλές πρακτικές μέσω νόμων και μηχανισμών”, είπε. ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ: Ο αξιόπιστος δικηγόρος Αχιλλέας Αιμιλανίδης σχολιάζει τη δυσκολία τεκμηρίωσης υποθέσεων διαφθοράς.

Όπως εξήγησε ο κ. Εμιλανίδης, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη πρακτική σε άλλες χώρες που θα μπορούσε να ακολουθήσει η Κύπρος, αλλά είναι επίσης θέμα πολιτισμού. “Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κανένα κράτος δεν κατάφερε να καταπολεμήσει τη διαφθορά, δεν θα πετύχει ποτέ. Εάν έχετε καλούς μηχανισμούς, περιορίζετε το “θάρρος” ορισμένων να διαπράξουν διαφθορά. Το θέμα είναι να αποτρέψουμε κάποιον. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν υπάρχουν μηχανισμοί διαφάνειας, εάν οι κυρώσεις είναι αποτρεπτικές, εάν υπάρχει σύστημα ελέγχου. Το τρίπτυχο είναι διαφάνεια, έλεγχος, τιμωρία. “

Δυσκολία στην τεκμηρίωση υποθέσεων διαφθοράς

Ωστόσο, παρά τη δυσκολία τεκμηρίωσης τέτοιων υποθέσεων, τα τελευταία χρόνια οι υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη και ακόμη καταδικάστηκαν. Οι πολιτικοί από όλες τις πλευρές στάλθηκαν σε κεντρικές φυλακές για καταδίκη (για παράδειγμα, η υπόθεση SAPA). , HYTA-HYTY):

Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν υποθέσεις που διερευνήθηκαν, αλλά λόγω της αδυναμίας τεκμηρίωσης των εγκλημάτων, εμφανίστηκαν στα συρτάρια, ενώ άλλες υποθέσεις παρουσιάστηκαν στο Δικαστήριο, οι οποίες, ωστόσο, αδειάστηκαν.

“Υπάρχουν πιο δύσκολες και ευκολότερες περιπτώσεις για να τεκμηριωθούν. Πέρα από αυτό, η αιτιολόγηση μιας υπόθεσης διαφθοράς συνεπάγεται ότι μπορείτε πραγματικά να επιβεβαιώσετε ότι αυτός ο τύπος συναλλαγής έχει πραγματοποιηθεί, δηλαδή η διαφθορά. Επειδή συνήθως δεν πιάνεστε να αλλοιώνετε έναν κυβερνητικό αξιωματούχο, συνήθως θα πρέπει να έχετε μαρτυρίες που συνήθως προέρχονται από άλλα άτομα που εμπλέκονται στη συναλλαγή ή μέσω ξεπλύματος χρημάτων. “Προφανώς, για να μπλοκάρει τα χρήματα, απαιτεί ένα ορισμένο απόρρητο για να μάθει πού δόθηκαν τα χρήματα”, δήλωσε ο δικηγόρος Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, σχολιάζοντας τη δυσκολία τεκμηρίωσης των υποθέσεων διαφθοράς.

“Σημαίνει στη σωστή κατεύθυνση, αλλά …”

Εν τω μεταξύ, στις 29 Ιανουαρίου, το Συμβούλιο Υπουργών ανακοίνωσε ένα πακέτο πολυαναμενόμενων μέτρων κατά της διαφθοράς, μερικά από τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Σύμφωνα με τον Αιμιλιανίδη, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν καλύπτουν επαρκώς το πλαίσιο της διαφθοράς.

“Καθώς το πλαίσιο της διαφθοράς συζητείται εδώ και χρόνια, πιστεύω ότι σε αυτό το στάδιο θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ πιο σαφή εργαλεία για την καταπολέμησή του. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το ανακοινωθέν πακέτο περιλαμβάνει ένα πλαίσιο στο οποίο είναι δυνατόν να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι καλύπτει το πλαίσιο. Το πρώτο πράγμα που θα πρότεινα να κάνω είναι το κυπριακό “Di @ ygeia”. Είναι ο πρώτος πιο αποτελεσματικός τρόπος χωρίς καθυστέρηση, όπως υπάρχει στην Ελλάδα. “Το πρόγραμμα Υγεία θα βελτιώσει σημαντικά τη διαφάνεια, έτσι ώστε να παρέχει έναν πιο αποτελεσματικό μηχανισμό για τη βελτίωση κάθε συζήτησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς.”

Στην ουσία, το πρόγραμμα Di @ ygeia στοχεύει στην επίτευξη της υψηλότερης δυνατής δημοσιότητας της κυβερνητικής πολιτικής և των διοικητικών δραστηριοτήτων, της διασφάλισης της διαφάνειας և εδραίωσης της λογοδοσίας και της λογοδοσίας από κυβερνητικές υπηρεσίες.

Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα που προκύπτει συχνά σχετικά με το ζήτημα της διαφθοράς είναι εάν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος διάπραξης τέτοιων εγκλημάτων στην Κύπρο από ό, τι σε μεγαλύτερες χώρες. Η εκτίμησή του είναι ότι δεν είναι θέμα μεγέθους χώρας, αλλά πολιτισμού.

“Σε μια μεγαλύτερη χώρα, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να σε πιάσω. Έχει να κάνει με μια κουλτούρα διαφάνειας, ελέγχου και το τρίπτυχο τιμωρίας. Εάν χρησιμοποιείτε σωστά το τρίπτυχο, καλλιεργείτε τον πολιτισμό. Όλα ξεκινούν με τον πολιτισμό που δίνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι. “

Source