Το eToro βρίσκεται στο δρόμο για μια IPO Nasdaq με αποτίμηση 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Η ισραηλινή εταιρεία fintech, το eToro, μια εταιρεία μεσιτειών κοινωνικών συναλλαγών και πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, βρίσκεται στο δρόμο για μια αρχική δημόσια προσφορά στο Nasdaq, αξίας 5 δισ. Δολαρίων. Η εταιρεία βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs σχετικά με την ηγεσία της IPO. Το IPO έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Το eToro πρόκειται να ενταχθεί σε μια συνεχώς αναπτυσσόμενη λίστα Ισραηλινών εταιρειών τεχνολογίας που ξεκινούν μια IPO των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των ironSource, Monday.com, OrCam, Payoneer, REE , Taboola και Outbrain. Ομοίως με ορισμένες από τις προαναφερθείσες εταιρείες, το eToro εξετάζει επίσης τη δυνατότητα ολοκλήρωσης μιας συγχώνευσης SPAC (εταιρεία εξαγοράς ειδικού σκοπού) προκειμένου να επιταχύνει την είσοδό της στη Wall Street.

Το eToro έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα για τη διαχείριση επενδύσεων για ιδιώτες επενδυτές και έχει σημειώσει απότομη αύξηση της αξίας του μετά την εμφάνιση της πανδημίας. Η αύξηση της αποτίμησης σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια επιβεβαιώθηκε μετά την πρόσφατη αγορά μετοχών στη δευτερογενή αγορά από έναν θεσμικό επενδυτή των ΗΠΑ με ποσό τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων, με την ανώνυμη εταιρεία των ΗΠΑ να αγοράζει μετοχές από προηγούμενους επενδυτές και υπαλλήλους.

Διευθύνων Σύμβουλος του eToro Yoni Assia.  Φωτογραφία: Dudi Hasson Διευθύνων Σύμβουλος του eToro Yoni Assia. Φωτογραφία: Dudi Hasson

Ο όγκος συναλλαγών έχει τριπλασιαστεί από τις αρχές του έτους

Το eToro ιδρύθηκε το 2007 από τους αδελφούς Ronen και Yoni Assia, με τους τελευταίους να εργάζονται ως CEO της εταιρείας. Σε μια ειρωνική ανατροπή, οι Ισραηλινοί πελάτες δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγές χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα eToro, καθώς δεν έχει έγκριση από την τοπική ρυθμιστική αρχή. Το eToro έχει αναγνωριστεί από ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και την Κύπρο και έχει αποκτήσει δημοτικότητα σε ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2020 μετέτρεψε τους νέους επενδυτές σε έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στο χρηματιστήριο, με τον όγκο συναλλαγών του κοινού να αυξάνεται από 10% -15% σε πάνω από 20%. Αυτό βοήθησε το eToro να απολαύσει μια πρωτοφανή χρονιά, να προσλάβει πέντε εκατομμύρια νέους χρήστες και να ανέλθει σε συνολικά 17 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πελάτες. Επιπλέον, ο όγκος συναλλαγών μετοχών μέσω της πλατφόρμας έχει τριπλασιαστεί. Τα έσοδα της εταιρείας διπλασιάστηκαν στα 500 εκατομμύρια δολάρια και είναι κερδοφόρα.

Το eToro ακολουθεί τα βήματα του Robinhood

Το eToro έχει προσλάβει εκατοντάδες υπαλλήλους κατά το παρελθόν έτος και σήμερα απασχολεί περίπου 1.100 άτομα, με 700 από αυτά στο Ισραήλ. Η εταιρεία σχεδιάζει να προσλάβει εκατοντάδες επιπλέον υπαλλήλους το 2021. Από την ίδρυσή της, το eToro έχει συγκεντρώσει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια. Μερικοί από τους επενδυτές της περιλαμβάνουν τους γνωστούς καπιταλιστές επιχειρηματικών κεφαλαίων Chemi Peres, Ping An Insurance και China Minsheng Financial.

Η αξία που στοχεύει το eToro μπορεί να φαίνεται υψηλή, αλλά είναι λιγότερο από το ήμισυ της αποτίμησης Robinhood ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια του πρόσφατου γύρου χρηματοδότησης από ιδιώτες επενδυτές τον Αύγουστο του 2020. Η Robinhood έχει 15 εκατομμύρια χρήστες και τον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιούνται στις η πλατφόρμα της διπλασιάστηκε σε ημερήσιο μέσο όρο 4,3 εκατομμυρίων ημερησίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Robinhood βρίσκεται επίσης στη Wall Street και στοχεύει να εκτιμηθεί στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, τα έσοδά του ήταν κοντά στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια το 2020. Όπως το eToro, στοχεύει επίσης να προσελκύσει νεότερους χρήστες.

Το επιχειρηματικό μοντέλο των εφαρμογών συναλλαγών fintech βασίζεται στο να χρεώνει στους χρήστες ένα ελάχιστο τέλος και να αυξάνει τα έσοδα χρεώνοντας προμήθεια από τους κατασκευαστές της αγοράς. Η Robinhood έχει επίσης ένα premium επίπεδο συνδρομής, όπου με αμοιβή $ 5 το μήνα, οι χρήστες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πλατφόρμα δανείων καθώς και σε εργαλεία διαχείρισης επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Το eToro, το οποίο ξεκίνησε ως ένας τύπος πλατφόρμας κοινωνικών δικτύων για επενδύσεις, δεν χρεώνει τους χρήστες για την παρακολούθηση άλλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Σε απάντηση στην έκθεση, το eToro είπε: «Η εταιρεία δεν ανταποκρίνεται στις φήμες της αγοράς».

Source