Το Lute αναμένεται να έρθει στο νησί απόψε

Η Jane Holl Lute, η προσωρινή ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, αναμένεται να έρθει στο νησί απόψε ως μέρος των προσπαθειών της να οργανώσει μια άτυπη πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος Έρσιν Τατάρ θα δεχθεί αύριο το Λουτέ στις 14:30, ο οποίος θα πραγματοποιήσει συνομιλίες και στις δύο πλευρές του νησιού.

Σε μια πρόσφατη δήλωση του Προεδρικού Εκπροσώπου Μπερνά Çelik Doğruyol, σημειώθηκε ότι ο Τατάρ θα μεταφέρει το όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς να αναπτύξει μια σχέση συνεργασίας με την ελληνική πλευρά βάσει της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και των δύο πλευρών, και ότι είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε αυτή τη βάση.

Ο Πρόεδρος Τατάρ θα πει επίσης στο Λούτε ότι υποστηρίζει τη διοργάνωση της συνάντησης, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί με τη μορφή 5 + ΟΗΕ, χωρίς προϋποθέσεις, και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας ρεαλιστικής και βιώσιμης συναίνεσης στην Κύπρο, με την κατανόηση της ανάπτυξης συνεργασίας με την ελληνική πλευρά με βάση την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο μερών. Θα μεταφέρει επίσης στο Λούτετ ότι είναι δυνατόν μέσω διαπραγματεύσεων.

Ο Λούτε ήρθε στο νησί στις αρχές Δεκεμβρίου και συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Πρόεδρο Έρσιν Τατάρ και τον Έλληνα Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνέχεια πραγματοποίησε συνομιλίες στην Αθήνα, την Άγκυρα και το Λονδίνο για να δημιουργήσει το έδαφος για την πενταμερή συνάντηση.

(ΕΤΣΙ)

Source