Το Lute αναμένεται να έρθει στο νησί το σαββατοκύριακο

Η Jane Holl Lute, η προσωρινή σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, αναμένεται να επιστρέψει στο νησί το Σαββατοκύριακο για να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της ανεπίσημης διάσκεψης 5 + 1 για την Κύπρο, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου.

Έγραψε ότι η Αλίθια Λούτε θα φτάσει στο νησί την Κυριακή και ότι θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ και τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη τη Δευτέρα.

Στην έκθεση, δηλώθηκε ότι ο ΟΗΕ θέλει να βρει κοινό έδαφος για τα βήματα που πρέπει να ληφθούν σε διαδικαστικό επίπεδο και μετά την άτυπη συνάντηση μέσω αυτής της προκαταρκτικής μελέτης. Σημειώθηκε ότι τόσο ο ΟΗΕ όσο και τα εμπλεκόμενα μέρη γνώριζαν ότι οι διαδικασίες δεν μπορούσαν να προχωρήσουν από την άτυπη συνάντηση σε μια επίσημη τελική διάσκεψη, οπότε ήθελαν να θέσουν το στάδιο για ένα ενδιάμεσο στάδιο από την άτυπη διάσκεψη έως την επίσημη διάσκεψη.

Η εφημερίδα έγραψε ότι ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Αναστασιάδης είχε ολοκληρώσει την επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα προτού έρθει ο Λουτέ στο νησί για να δείξει ότι ήταν έτοιμος για την ανεπίσημη διάσκεψη και ότι έχει το θάρρος να λάβει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (GYO) για να ανοίξει το δρόμο για το μέλλον.

Σύμφωνα με τα νέα, εάν δεν υπάρχει απροσδόκητη εξέλιξη, θα πρέπει να αναμένεται ότι η συζήτηση των GY θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του άτυπου συνεδρίου 5 + 1. Ομοίως, ο τόνος της φωνής πρέπει να μειωθεί και να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο έδαφος για να φέρει μια επίσημη διάσκεψη στην ημερήσια διάταξη. Στην πραγματικότητα, σημειώθηκε ότι αυτή η ενδιάμεση φάση, η οποία θα λειτουργήσει ως βαλβίδα ασφαλείας για την πρόληψη της άμεσης κατάρρευσης αυτής της πρωτοβουλίας, θα παράσχει στα μέρη χρόνο και μέσα για να φτάσουν τουλάχιστον λίγο πιο κοντά.

Η εφημερίδα υπενθύμισε ότι αν όλα πάνε καλά και τα κόμματα δείξουν πολιτική βούληση, όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο του 2022 το αργότερο, μετά το οποίο η νότια Κύπρος θα πάει και πάλι στις Προεδρικές Εκλογές.

ΕΤΣΙ

Source