Το NETFLIX αποδίδει στον Έλληνα γιατρό τον «πατέρα» των ιατρικών ανακαλύψεων

Ένας πρωτοπόρος που θα αφήσει για πάντα το σημάδι του στην ιατρική, ένας Έλληνας γιατρός που έχει «εξεταστεί» από σχεδόν κάθε μέλλουσα μητέρα στον κόσμο, οδηγεί το NETFLIX σε ένα σαγηνευτικό, συναισθηματικά φορτισμένο ντοκιμαντέρ που θα σας οδηγήσει στη μαγεία της σύγχρονης ιατρικής.

Ποιος είναι ο Ελληνοκύπριος γιατρός, γεννημένος στην Πάφο, που ζει, εργάζεται στο Λονδίνο, ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, η ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, που έσωσε χιλιάδες παιδιά και μητέρες;

Η πρεμιέρα της σειράς NETFLIX Surgeon Incision Documentary έκανε πρεμιέρα στις 9 Δεκεμβρίου. Η σειρά ντοκιμαντέρ αποτελείται από τέσσερα επεισόδια που εστιάζουν στη ζωή των χειρουργών. Οι θεατές του NETFLIX έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέσσερις κορυφαίους χειρουργούς που κάνουν καινοτόμες χειρουργικές επεμβάσεις με στόχο την προώθηση των ιατρικών επιστημών.

Πρωταγωνιστής του πρώτου επεισοδίου του ντοκιμαντέρ είναι ο Κίπρος Νικολαΐδης, γνωστός καθηγητής εμβρυϊκής ιατρικής στο Kingos College Hospital. Η Κύπρος Νικολαΐδης είναι ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, ο οποίος διαγνώζει το σύνδρομο Down στη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης με ενδοσκοπική χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, η οποία έσωσε χιλιάδες παιδιά και μητέρες.

Νερατζούλης neo:

Χάρη στη διαφάνεια του τραχήλου της μήτρας, η υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου. Η διαφάνεια του τραχήλου της μήτρας, η οποία θεωρείται επίσης η «ανακάλυψη της τελευταίας δεκαετίας» στον τομέα της εμβρυϊκής ιατρικής, είναι προφανώς τίποτα περισσότερο από μια απλή εξέταση υπερήχων που πραγματοποιήθηκε κατά την 11η-12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

https://www.youtube.com/watch?v=Fft5igeEIEM:

Κύπρος Ο Νικολαΐδης γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1953 στην Πάφο, Κύπρος και σπούδασε ιατρική στο King’s College London School of Medicine and Dentistry. Αργότερα έγινε διευθυντής του Harris Birthright Fetal Research Center, της πρώτης μονάδας εμβρυϊκής ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου, και αργότερα δημιούργησε ένα πρόγραμμα έρευνας και κατάρτισης στην εμβρυϊκή ιατρική, καθιστώντας το Kings College Hospital ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα εμβρυϊκής ιατρικής. Χιλιάδες επισκεπτόμενοι γιατροί.

Το αφιέρωμα της Netflix στην Κύπρο επικεντρώθηκε στην τεχνική που ανέπτυξε μέσω ενδοσκοπικής χειρουργικής με λέιζερ, την οποία χρησιμοποιεί για να σφίξει τα αιμοφόρα αγγεία που χωρίζουν τα μονοχρωματικά δίδυμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε 5 από τις 10.000 εγκυμοσύνες, ένα από τα δύο έμβρυα αιμορραγεί εις βάρος του άλλου (Σύνδρομο μετάγγισης εμβρύου (TTTS)). Και τα δύο παιδιά μπορούν να γεννηθούν υγιή χωρίς προβλήματα.

Η Κύπρος είναι ο «πατέρας» της ενδοσκοπικής απόφραξης των αεραγωγών, μια θεραπεία για συγγενή διαφραγματική κήλη που εμφανίζεται σε 1 στις 4.000 κυήσεις. Σύμφωνα με μια εφημερίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, αυτή είναι μια τρύπα στο διάφραγμα (θωρακική-μυϊκή μεμβράνη) μέσω της οποίας μπορούν να περάσουν όργανα (ήπαρ, έντερα κ.λπ.), γεγονός που ασκεί πίεση στους πνεύμονες, τον κίνδυνο να μην αναπτυχθούν κανονικά, το μωρό δεν θα μπορεί να να αναπνεύσει. Ο Δρ Νικολαΐδης εισάγει ένα μικρό λαστιχένιο μπαλόνι μέσω της μήτρας και στη συνέχεια μέσω του στόματος του εμβρύου. Όταν το μπαλόνι φτάσει στην τραχεία, φουσκώνει και κλείνει την τρύπα. Κατά τη διάρκεια της 26ης: 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, αυτό το μπαλόνι αφαιρείται στα 35. Αυτή η δράση αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης του παιδιού από 15% σε 50%. Απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την μόνιμη επιδιόρθωση του προβλήματος μετά την εισαγωγή και την αντικατάσταση των εσωτερικών οργάνων.

Η επεμβατική διαδικασία, που ανακαλύφθηκε από τον Δρ Νικολαΐδη, παρέχει ένα μικρό λαστιχένιο μπαλόνι που περνά μέσα από τη μήτρα και στη συνέχεια μέσω του στόματος του εμβρύου. Όταν το μπαλόνι φτάσει στην τραχεία, φουσκώνει και κλείνει την τρύπα. Κατά τη διάρκεια της 26ης: 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, αυτό το μπαλόνι αφαιρείται στα 35. Αυτή η δράση αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης του παιδιού από 15% σε 50%. Απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την μόνιμη επιδιόρθωση του προβλήματος μετά την εισαγωγή και την αντικατάσταση των εσωτερικών οργάνων.

Εκλέχτηκε στην Εθνική Ακαδημία Ιατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Ιούλιο, ένας εξέχων Κυπριακός καθηγητής που διαγνώστηκε με λευχαιμία, η Κύπρος έχει δύο παιδιά, τον Ηρόδοτο Δέσποινα, που μεγάλωσε στην Αθήνα με τη μητέρα τους.

Source