Το «V-Day» της Ευρώπης σηματοδοτεί την έναρξη εμβολιασμών κατά του COVID-19 | Εθνικός

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι κάτοικοι φροντίδας έγιναν οι πρώτοι στην ήπειρο που έλαβαν εμβολιασμούς κατά του κοροναϊού την Κυριακή.

Σε αυτό που οι ηγέτες της ΕΕ ονομάστηκαν «V-Day», το μπλοκ ξεκίνησε επίσημα ένα συντονισμένο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους του.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen χαρακτήρισε την έναρξη “μια συγκινητική στιγμή ενότητας” για τα 450 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνολικά, η ΕΕ κατέγραψε περισσότερους από 336.000 θανάτους που σχετίζονται με το COVID-19 από τις πρώτες περιπτώσεις που καταγράφηκαν πριν από 11 μήνες.

Σε όλη την ήπειρο, οι ηγέτες απηχούσαν τον ιστορικό χαρακτήρα της ημέρας.

“Αυτή η ημερομηνία θα ζήσει μαζί μας για πάντα”, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte, καθώς η χώρα του – το ευρωπαϊκό έθνος με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από κοροναϊούς – ξεκίνησε εμβολιασμούς.

Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν περιέγραψε το εμβόλιο ως «νέο όπλο κατά του ιού». Γράφοντας στο Twitter, τόνισε ότι αν και ο εμβολιασμός δεν ήταν υποχρεωτικός, οι κάτοικοι πρέπει να “εμπιστεύονται τους ερευνητές και τους γιατρούς μας”.

“Η 27η Δεκεμβρίου 2020 είναι μια ιστορική μέρα”, δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπαστιάν Κούρζ. ενώ στη Δανία, ο πρωθυπουργός Mette Frederiksen είπε ότι «υπήρχε φως στο τέλος της σήραγγας μετά την πιο δύσκολη χρονιά από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Φρέντερικσεν, ο οποίος εμφανίστηκε από τους εμβολιασμούς, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «ένα τεράστιο σημείο καμπής για ολόκληρο τον κόσμο».

Στην Τσεχική Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπης έλαβε τη βολή του σε ζωντανή τηλεόραση, όπως έκανε και η 95χρονη βετεράνος του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου Εμίλι Ρέπικοβα.

Στη γειτονική Γερμανία, την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της ΕΕ, οι κινητές ομάδες οδήγησαν την προσπάθεια εμβολιασμού πηγαίνοντας σε κέντρα φροντίδας για να δώσουν δόσεις σε άτομα άνω των 80 ετών.

Η χώρα διαθέτει περισσότερα από 400 κέντρα εμβολιασμού, αλλά πολλά δεν θα λειτουργήσουν για αρκετές ημέρες.

Στη Νορβηγία, η Svein Andersen, που ζει σε ένα κέντρο φροντίδας στο Όσλο, έγινε το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε στη χώρα. Συγκρίνει την «ιστορική» εμπειρία με το να είναι ο πρώτος άνθρωπος στη Σελήνη.

Στην Πολωνία, όπου οι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, η Alicja Jakubowska, επικεφαλής νοσοκόμα στο νοσοκομείο του Υπουργείου Εσωτερικών στην πρωτεύουσα της Βαρσοβίας, ήταν η πρώτη.

Μια νοσοκόμα ήταν επίσης νούμερο ένα στη λίστα αναμονής για να τραβήξει τον πυροβολισμό στην Ελλάδα, με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα ERT να μεταδίδει τη στιγμή ζωντανά από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Έλληνας Πρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμβολιαστούν αργότερα την ίδια μέρα.

Οι κάτοικοι του σπιτιού φροντίδας και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ήταν οι πρώτοι που πήραν το τρύπημα στο μεσογειακό νησί της Κύπρου, με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να αναμένεται να το λάβει τη Δευτέρα.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ισπανία – που χορηγήθηκαν σε κατοίκους και στο προσωπικό ενός κέντρου φροντίδας – μεταδόθηκαν επίσης ζωντανά στην τηλεόραση.

Ανάμεσά τους ήταν ο 96χρονος κάτοικος Αρατσέλι, ο οποίος ζήτησε από τους Ισπανούς να «συμπεριφερθούν», να εμβολιαστούν και να «εξαφανίσουν τον ιό».

Στη Λιθουανία, την πρώτη από τις τρεις χώρες της Βαλτικής που ξεκίνησαν εμβολιασμούς, η νοσοκόμα Jolanta Litviniene είπε στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς ότι το εμβόλιο έμοιαζε με ένα είδος θαύματος Χριστουγέννων που θα διευκόλυνε το ψυχολογικό βάρος της δουλειάς της.

Η Εσθονία ξεκίνησε επίσης εμβολιασμούς ιατρών αργότερα την Κυριακή, μαζί με τη Ρουμανία και τη Φινλανδία.

Η ΕΕ ενέκρινε το εμβόλιο δύο δόσεων που αναπτύχθηκε από κοινού από τη μικρή γερμανική εταιρεία BioNTech και τον αμερικανικό φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer, το οποίο μια κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας έδειξε ότι έχει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη του COVID-19.

Ωστόσο, οι πολιτικοί και οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι θα είναι μήνες έως ότου τα εμβόλια θα είναι αρκετά ευρέως διαθέσιμα για να παρέχουν πλάνα σε όλους όσους θέλουν να εμβολιαστούν.

Το εμβόλιο Pfizer / BioNTech στάλθηκε σε ολόκληρη την περιοχή από το εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο, συχνά συνοδευόμενο από αστυνομικούς ή στρατιωτικούς συνοδούς.

Η εφοδιαστική αντιμετωπίζεται ως πρόκληση, επειδή το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται στους -94 βαθμούς Φαρενάιτ κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι πρώτες αποστολές εμβολίων έφτασαν σε χώρες σε ολόκληρη την ΕΕ το Σάββατο, όταν μερικά άτομα έλαβαν τον πυροβολισμό τους νωρίς στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Γερμανία.

Η Ιρλανδία και οι Κάτω Χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών της ΕΕ που έλαβαν αποστολές αλλά δεν θα ξεκινήσουν τα προγράμματα εμβολιασμού τους αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Ιρλανδία σκοπεύει να ξεκινήσει την Τετάρτη και οι Κάτω Χώρες στις 8 Ιανουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει συμβόλαια για περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από μια σειρά φαρμακοποιών.

Μόνο το εμβόλιο Pfizer / BioNTech έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής. Απαιτεί δύο δόσεις που δίνονται περίπου τρεις εβδομάδες.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για την υγεία θα αποφασίσει εάν θα συστήσει την έγκριση του εμβολίου που παράγεται από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έως τις 6 Ιανουαρίου.

———

(γ) 2020 Γερμανικός Οργανισμός Τύπου GmbH (Αμβούργο, Γερμανία)

Επισκεφθείτε την Deutsche Presse-Agentur GmbH (Αμβούργο, Γερμανία) στη διεύθυνση www.dpa.de/English.82.0.html

Διανέμεται από την Tribune Content Agency, LLC.

.Source