Το Vacc μειώνει σκόπιμα την προσφορά εμβολίων … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η Pfizer θα διακόψει προσωρινά την προμήθεια εμβολίου Covid-19 στην Ευρώπη καθώς αναβαθμίζει την παραγωγική της ικανότητα, ανακοίνωσε σήμερα το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

“Λάβαμε αυτό το μήνυμα σήμερα, λίγο πριν τις 10:00. Περιμέναμε μια δόση 43.875 εμβολίων από την Pfizer την επόμενη εβδομάδα. “Τώρα φαίνεται ότι θα πάρουμε 36.075 μονάδες”, δήλωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο σε δήλωση.

Η πτώση των παραδόσεων οφείλεται στο γεγονός ότι η Pfizer μειώνει την παραγωγή για να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου ετησίως, σε σύγκριση με τα τρέχοντα 1,3 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.

“Αυτή η προσωρινή μείωση θα επηρεάσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δεν ήταν ξεκάθαρο πόσο καιρό θα χρειαζόταν η Pfizer να αξιοποιήσει ξανά τις δυνατότητές της, ανέφερε η δήλωση.

Η Pfizer ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί αλλαγές στη διαδικασία της μονάδας παραγωγής, η οποία θα απαιτήσει πρόσθετες κανονιστικές εγκρίσεις.

“Ενώ αυτό θα επηρεάσει προσωρινά τη μεταφορά φορτίου από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, θα προσφέρει σημαντική αύξηση της διαθεσιμότητας πίστωσης στα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Μάρτιο”, δήλωσε η Pfizer σε δήλωση.

Αναφέρεται ότι η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, παρέχει πρόσβαση σε εμβόλια χάρη στη Σουηδία, η οποία παρέχεται από την Ένωση, η οποία θα αγοράσει περισσότερα μοσχεύματα για να τα στείλει στη Νορβηγία, η οποία έχει δημιουργήσει ένα απόθεμα εμβολίων.

Ταυτόχρονα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες λένε ότι λαμβάνουν λιγότερες δόσεις του εμβολίου Covid-19 από ό, τι αναμένουν, διαμαρτύροντας για αβεβαιότητα σχετικά με μελλοντικές παραδόσεις κατά τη διάρκεια εσωτερικών συναντήσεων. Χώρες της ΕΕ.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από την Pfizer և BioNTech, άρχισε να αποστέλλεται σε χώρες της Ένωσης στα τέλη Δεκεμβρίου. Η Moderna άρχισε να στέλνει τα δικά της εμβόλια αυτή την εβδομάδα μετά την έγκρισή της από μια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή στις 6 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των 27 κυβερνήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε «ανεπαρκείς» ποσότητες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Υγείας την Τετάρτη, σύμφωνα με το άτομο που συμμετείχε στη συνάντηση.

Αξιωματούχοι παραπονέθηκαν επίσης για το αόριστο χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ο αξιωματούχος, χωρίς να αναφέρει καμία χώρα.

Το Βέλγιο δήλωσε ότι σχεδιάζει να λάβει μόνο το ήμισυ της δόσης εμβολίου Pfizer / BioNTech τον Ιανουάριο λόγω προβλήματος στην αλυσίδα διανομής, ενώ η Λιθουανία δήλωσε ότι οι δικές της παραδόσεις θα διπλασιαστούν έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

“Ο κατασκευαστής μας είπε ότι οι περικοπές έγιναν σε επίπεδο ΕΕ”, δήλωσε εκπρόσωπος του λιθουανικού Υπουργείου Υγείας.

Ένας Ιταλός αξιωματούχος αναφέρει ότι μικρότερες ποσότητες στάλθηκαν στην Ιταλία στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά τώρα το ζήτημα έχει επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η παράδοση πραγματοποιείται “σύμφωνα με το συμφωνημένο πρόγραμμα”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Pfizer, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα παραγωγής, αλλά τα προγράμματα είναι βελτιστοποιημένα και ενδέχεται να αλλάξουν.

Μια δεύτερη ευρωπαϊκή πηγή είπε στο Reuters ότι σε άλλη τηλεδιάσκεψη μεταξύ διπλωμάτων την Τετάρτη, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι οι προμήθειες θα μειωθούν έως τουλάχιστον τον Μάρτιο, με την παραγωγή να επιταχυνθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Η Επίτροπος της ΕΕ για τα εμβόλια Sandra Galina είπε στους ευρωβουλευτές σε δημόσια ακρόαση την Τρίτη ότι είχε ακούσει μόνο τρεις καταγγελίες από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με την προμήθεια εμβολίων.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει ανησυχίες σχετικά με περιορισμένες αποστολές και αόριστα δρομολόγια.

Αναλογικώς

Η Pfizer և BioNTech έχει δύο συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια 600 εκατομμυρίων δανείων έως το 2021. Συμφώνησαν να παράσχουν πίστωση 75 εκατομμυρίων δανείων το δεύτερο τρίμηνο, περισσότερο φέτος. Δεν είναι σαφές πόσα θα διανεμηθούν τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Η Moderna έχει δεσμευτεί να παραδώσει 10 εκατομμύρια μετοχές έως τα τέλη Μαρτίου και 35 εκατομμύρια το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Άλλα 80 εκατομμύρια δάνεια θα παραδοθούν το 2021, αλλά χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα.

Οι εταιρείες εμβολίων δεν έχουν δημοσιεύσει λεπτομερή χρονοδιαγράμματα παράδοσης για καθεμία από τις 27 χώρες της ΕΕ που, σύμφωνα με τον πληθυσμό τους, θα λάβει ποσότητες εμβολίων. Η Pfizer είπε ότι οι πληροφορίες ήταν εμπιστευτικές.

“Προς το παρόν δεν μπορούμε παρά να επιβεβαιώσουμε ότι οι επιστροφές θα διανεμηθούν αναλογικά στις χώρες της ΕΕ”, δήλωσε εκπρόσωπος της Μοντέρνα.

Αλλά οι παραδόσεις δεν φαίνεται να εξελίσσονται σε ίση βάση.

Το γερμανικό Υπουργείο Υγείας έγραψε στον ιστότοπό του ότι η Γερμανία, με πληθυσμό 83 εκατομμύρια, θα λάβει περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Ρουμανία, η οποία έχει πληθυσμό τέσσερις φορές μικρότερο, λέει ότι αναμένει να λάβει μόνο 600.000 δόσεις κατά την ίδια περίοδο. Λιγότερο από το ένα δέκατο του πληθυσμού της Γερμανίας αναμένει ότι η Βουλγαρία θα λάβει περίπου 60.000 δόσεις του εμβολίου τον Ιανουάριο, πολύ λιγότερο από τη Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ασφαλίσει 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις υποψήφιων εμβολίων από έξι εταιρείες, αλλά οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν εγκριθεί. Οι αποφάσεις για τα εμβόλια AstraZeneca և Johnson & Johnson αναμένονται τον Ιανουάριο և Φεβρουάριο αντίστοιχα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Source