Το Vestager της ΕΕ προειδοποιεί την Apple να αντιμετωπίζει εξίσου όλες τις εφαρμογές εν μέσω διαφωνίας απορρήτου

Ο επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της Ευρώπης, Margrethe Vestager, προειδοποίησε την Apple Inc να δώσει ίση μεταχείριση σε όλες τις εφαρμογές στην πλατφόρμα της εν μέσω αλλαγών απορρήτου του κατασκευαστή του iPhone που έχουν προκαλέσει κατηγορίες για αντιανταγωνιστικές πρακτικές από την αντίπαλη Facebook Inc.

Η Apple θα ζητήσει την άνοιξη από τους χρήστες του iPhone τη συγκατάθεσή τους για να παρακολουθούν τα δεδομένα τους για εξατομικευμένες διαφημίσεις, καθώς λέει ότι είναι μια κίνηση για την προστασία του απορρήτου των χρηστών, αλλά αυτό θα περιορίσει την ικανότητα των εφαρμογών να συλλέγουν δεδομένα από τηλέφωνα ατόμων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στοχευμένη διαφήμιση.

Το Facebook είναι από τα πιο φωνητικά των κριτικών που χάνουν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους από την κίνηση της Apple.

Το Facebook σε μια δημοσίευση ιστολογίου τον Δεκέμβριο το χαρακτήρισε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, λέγοντας ότι η εξατομικευμένη πλατφόρμα διαφημίσεων της Apple θα εξαιρείται από τη νέα απαίτηση, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα επιλογής αν θα επιλέξουν την παρακολούθηση από τρίτους.

Ο Vestager είπε, ενώ το ζήτημα σχετίζεται με το απόρρητο, μπορεί να μετατραπεί σε ένα αντιμονοπωλιακό ζήτημα εάν η Apple γείρει τους ίσους όρους.

«Μπορεί να είναι ανταγωνισμός εάν αποδειχθεί ότι η Apple δεν αντιμετωπίζει τις δικές της εφαρμογές με τον ίδιο τρόπο», είπε στο Reuters σε συνέντευξη τη Δευτέρα.

Η Vestager είπε μέχρι στιγμής ότι δεν έχει λάβει κανένα παράπονο σχετικά με τις αλλαγές της Apple.

Είπε ότι η κίνηση της ιδιωτικής ζωής είναι επίσης παρόμοια με την πρότασή της που παρουσιάστηκε πέρυσι για τον περιορισμό των εξουσιών των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων και να επιτρέψει στους καταναλωτές να έχουν περισσότερο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων.

«Είναι πολύ καλό να έχουμε μια σαφή επιλογή εξαίρεσης. Αν κοιτάξετε τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές, αυτές είναι μερικές από τις λύσεις που εξετάζουμε εκεί. “

Η Apple δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο. Η εταιρεία δήλωσε ότι η επιλογή εξαίρεσης θα ισχύει για όλους τους προγραμματιστές που παρακολουθούν τους χρήστες – συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της Apple – αλλά επειδή η πλατφόρμα διαφήμισης δεν παρακολουθεί τους χρήστες, η επιλογή είναι μια διαφωνία.

Η Apple είναι επί του παρόντος στόχος δύο ερευνών της ΕΕ, μία για το σύστημα πληρωμών για κινητά, η Apple Pay και η άλλη για το App Store της.

Source