Τρεις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από θανατηφόρα κύματα που “καταπιούν” 250.000 άνθρωποι

Τρεις ιστορίες πήδηξαν από τα κύματα που κατάπιναν 250.000 ζωές στις 26 Δεκεμβρίου 2004. Ημερομηνία θανατηφόρου τσουνάμι στην Ινδονησία πριν από την Ταϊλάνδη և Η Σρι Λάνκα συνεχίζει την καταστροφική της πορεία

26 Δεκεμβρίου 2004 ξημερώθηκε ως συνήθως την Κυριακή των Χριστουγέννων. Η ήρεμη και εορταστική ατμόσφαιρα δεν προέβλεπε την καταστροφή που επρόκειτο να ακολουθήσει.

7 το πρωί Ένας σεισμός μεγέθους 9,1 στην κλίμακα Ρίχτερ έπληξε την Ινδονησία το 1958, δημιουργώντας μια νέα ρήξη, απελευθερώνοντας απίστευτη ενέργεια ισοδύναμη με την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα το 1950 περίπου 550 εκατομμύρια φορές.

Ήμουν καλά. Τα τεράστια κύματα που έφταναν τα τριάντα μέτρα έσυραν τα πάντα στο δρόμο τους, σπίτια, ξενοδοχεία, εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.

https://www.youtube.com/watch?v=RDOuwMj7Xzo:

Πολλά χρόνια αργότερα, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Οι ιστορίες που λέμε σήμερα ρίχνουν φως στο ανθρώπινο μεγαλείο, τη δύναμη, την επιμονή, το θάρρος και τη γενναιοδωρία που κρατούν την ελπίδα ζωντανή, ακόμα και όταν όλα φαίνονται χαμένα.

Αδέλφια που έγιναν ορφανά και έγιναν εκατομμυριούχοι

Το ονειρικό ταξίδι μιας ζωής ήταν να είναι ένας εφιάλτης για τους αδελφούς Φορκάν, οι οποίοι σε λίγα λεπτά είδαν τη ζωή τους να καταστρέφεται από ένα θανατηφόρο τσουνάμι. Οι γονείς τους θυσιάστηκαν ανιδιοτελώς για να σώσουν τα τέσσερα παιδιά τους, ανατρέφοντάς τα στη στέγη ενός ξενώνα μέχρι να ξεχειλίσουν τα νερά.

Ο Ρομπ και ο Παύλος, τότε 17-15 ετών, βρέθηκαν μόνοι τους με τα δύο μικρότερα αδέλφια τους στη Σρι Λάνκα, χωρίς χρήματα ή διαβατήρια. Με τη βοήθεια των τοπικών αρχών, επέστρεψαν στη Βρετανία και υιοθετήθηκαν από την μεγαλύτερη αδερφή τους, η οποία ήταν μόλις 21 ετών.

Αλλά η τραγική τους απώλεια ήταν η δύναμη και το κίνητρό τους να μην παραιτηθούν. Από τη μία πλευρά, με όραμα να βοηθούν τα παιδιά που έχουν ανάγκη σε όλο τον κόσμο, και από την άλλη πλευρά, να συνεχίσουν την κληρονομιά των γονιών τους εμπνευσμένες από τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν, οι δύο αδελφοί ξεκίνησαν να τους κάνουν εκατομμυριούχους.

Οι αδελφοί Φορκάν έμαθαν από νεαρή ηλικία ότι η γνώση προέρχεται όχι μόνο από τραπέζια στην τάξη, αλλά κυρίως από παγκόσμια ταξίδια και εθελοντισμό. Το 2012, ξεκίνησαν μια εταιρεία που ονομάζεται Gandys – η οποία δείχνει την αγάπη τους για την Ινδία և Gaddy – και άρχισαν να φτιάχνουν σαγιονάρες.

Η εταιρεία γεννήθηκε στην κρεβατοκάμαρά τους, αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε μια γνωστή μάρκα ταξιδιωτικών ενδυμάτων με πολλούς γνωστούς υποστηρικτές, από τον πρίγκιπα William և Kate Middleton έως την Jessica Alba, ess սի J և One Direction.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια μάρκα με βάση αυτό που πιστεύουμε, το οποίο θα προέρχεται από έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. Οι γονείς μας φαινόταν άφοβοι, γιατί ως παιδιά, όταν δεν είχαμε δράμα, ταξιδέψαμε στην Ινδία χωρίς κανένα σχέδιο. “Πολλοί δεν μπορούσαν να επιβιώσουν σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά ήταν αυτό που μας βοήθησε να γίνουμε αυτό που είμαστε σήμερα”, δήλωσε ο Ρομπ.

Από τα πρώτα χρόνια του Γκάντι, η εταιρεία ήταν ένα βασικό εργαλείο για τα δύο αδέλφια, τα οποία ήταν σε θέση να παρέχουν στέγη και φροντίδα για ορφανά στη Σρι Λάνκα από το 2014. Μέχρι σήμερα, υπάρχουν τρία ακόμη στρατόπεδα στο Μαλάουι, τη Βραζιλία και το Νεπάλ.

“Αυτό που βιώσαμε ήταν τραγικό, αλλά αυτό που είδαμε ως παιδιά που ταξιδεύουν στον κόσμο είναι πολύ χειρότερο από πολλές απόψεις. “Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν την υποστήριξη και τη φροντίδα μας”, είπε ο Paul. «Στο τέλος της ζωής μας, θα ξέρουμε ότι κάναμε ό, τι μπορούσαμε για αυτούς».

Μια μητέρα που αγωνίζεται να βρει έναν τρόπο να ζήσει με αναμνήσεις

Η ιστορία του Sonali Deraniyagala είναι διαφορετική από την ιστορία των αδελφών Forkan. Την ημέρα των Χριστουγέννων 2004, η γενέτειρά της ήταν να σηματοδοτήσει τη ζωή της για πάντα, καθώς έχασε τους δύο γιους της, τον σύζυγό της και τους γονείς της. Ήταν ο μόνος επιζών ολόκληρης της οικογένειάς του, ադառնալ ήταν πολύ πιο δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, για να επιστρέψει σε μια ορισμένη ομαλότητα.

Για οκτώ μήνες, φίλοι και συγγενείς τον κράτησαν υπό παρακολούθηση για φόβο αυτοκτονίας, καθώς αρνήθηκε να σηκωθεί από το κρεβάτι και δεν μπορούσε να το αντέξει. Τα κρούσματα φαίνεται να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε παιδιά, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αναζητώντας λίγο ανωνυμία επειδή όλοι στην πόλη γνώριζαν την ιστορία του, ο Sonali μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου ξεκίνησε την ψυχοθεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να μπορέσει να επισκεφτεί για πρώτη φορά το σπίτι που άφησε με τον άντρα και τα παιδιά της πριν από το μοιραίο ταξίδι.

Στο πλαίσιο της θεραπείας της, ακολούθησε τις συμβουλές του γιατρού της και προσπάθησε να γράψει τις αναμνήσεις της για το τραγικό συμβάν για πρώτη φορά. «Ήταν μια τόσο έντονη εμπειρία που σκέφτηκα ότι πρέπει να προσπαθήσω να την σταματήσω. Βήμα βήμα. Και καθώς ξεκίνησα, όλο και περισσότερες αναμνήσεις επέστρεψαν. “

“Τώρα ξέρω ότι ήμουν στο νερό για είκοσι λεπτά, τις περισσότερες φορές δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε. Αλλά υπήρχαν επίσης λεπτομέρειες. Καθώς άρχισα να ανακάμπτω από το σοκ, θυμάμαι να κολυμπάω στο νερό στην πλάτη μου, και σε κάποιο σημείο είδα πελαργοί να πετούν πάνω μου. Θυμάμαι για μια στιγμή που ξεχνάω όλο αυτό το χάος, αναρωτιέμαι ποια πουλιά ήταν. “Και τότε ένα μικρό αγόρι φωνάζει στον πατέρα του,” Νομίζω ότι είναι ο γιος μου μέχρι να συνειδητοποιήσω ότι δεν είναι. “

Το ταξίδι των αναμνήσεων, ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα οδυνηρό για τη Sonali. Μέχρι σήμερα, δυσκολεύεται να ελέγξει τις αναμνήσεις του για τα απλούστερα πράγματα, ένα μικρό γρασίδι στο οποίο θα καθίσει ο γιος του, τη μυρωδιά του απορρυπαντικού που πλένει τα ρούχα τους. Ήταν ακόμη πιο δύσκολο για αυτόν να επικοινωνήσει με ανθρώπους που αναρωτήθηκαν εύλογα ποιος ήταν αν είχε οικογένεια, αλλά τον άκουσε μόνο αφού άκουσε την ιστορία του.

Ο Sonali έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του και μέχρι στιγμής εργάζεται για να βρει ένα «ασφαλές καταφύγιο όπου ο πόνος και η χαρά μπορούν να συνυπάρχουν ως μέρος του άλλου».

Η οικογένεια που επέζησε θαυμαστικά

Η ιστορία μιας ισπανικής οικογένειας που επέζησε θαυματουργά από ένα τσουνάμι στην Ταϊλάνδη είναι μια βρώμικη. Μια ιστορία που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με τον τίτλο “The Impossible” είναι τώρα διαθέσιμη στο Netflix.

Όλα ξεκίνησαν όταν η οικογένεια χαλάρωνε στην πισίνα του ξενοδοχείου τους όταν ξαφνικά ακούστηκε ένας «φοβερός» ήχος που κανείς δεν μπορούσε να αναγνωρίσει. Λίγα λεπτά αργότερα, η οικογένεια διαλύθηκε κάτω από τα νερά σε μια χαοτική σκηνή.

https://www.youtube.com/watch?v=PaY8EeUYh10:

Η μητέρα, η Μαρία Μπελόν, βυθίστηκε στο νερό για τρία λεπτά, τραυματίστηκε σοβαρά από τα χτυπήματα, αλλά ήταν γεμάτη άγχος και φόβο για τον σύζυγό της, τρία παιδιά ηλικίας 10, 8 και 5 ετών.

Όπως περιέγραψε. «Κοίταζα τη θάλασσα όταν είδα έναν μαύρο τοίχο. Δεν πίστευα ότι ήταν η θάλασσα. Νόμιζα ότι ήταν ένας μαύρος τοίχος που μας έρχεται. “

“Φώναξα τον άντρα και τα παιδιά μου. Πίστευα ότι όλα είχαν τελειώσει για εμάς. Και τότε όλα εξαφανίστηκαν κάτω από το νερό. “

Όταν κατάφερε να βγει από το νερό, η Μαρία σοκαρίστηκε όταν είδε έναν από τους γιους της περίπου 15 μέτρα μακριά. Κατάφερε να την πλησιάσει και μαζί άρπαξαν τον κορμό του δέντρου.

Παρόλο που ένιωθε ότι πεθαίνει από σοβαρή εσωτερική αιμορραγία και πολλαπλούς εξωτερικούς τραυματισμούς, η Μαρία և σώθηκε από τον γιο της από έναν άνδρα που τους πήγε στη λάσπη για να βεβαιωθεί ότι θα μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Σε εκείνες τις στιγμές, η γυναίκα ήταν πεπεισμένη ότι ο σύζυγός της και τα δύο παιδιά τους δεν είχαν πετύχει.

Και όμως το θαύμα συνέβη. Ο πατέρας, Quick Alvarez, κατάφερε να δραπετεύσει από το τσουνάμι · μετά τα πρώτα λεπτά της ταλαιπωρίας, τοποθέτησε έναν από τους γιους του, ο οποίος κάλεσε τους γονείς και τους αδελφούς του. Έμειναν μαζί για περίπου μισή ώρα κρατώντας ένα κλαδί δέντρου όταν άκουσαν τον μικρότερο γιο της οικογένειας να φωνάζει για βοήθεια.

Μετά τη διάσωση των δύο παιδιών της, η Quick πήρε τη δύσκολη απόφαση να τα αφήσει στη στέγη ενός ξενοδοχείου για να αναζητήσει τη γυναίκα και τον τρίτο γιο του, μαζί με έναν άλλο άντρα που έψαχνε την οικογένειά του. Αφού έψαχνε για δύσκολες ώρες, τους βρήκε στο νοσοκομείο.

Η οικογένεια σπάνια μιλά για το τσουνάμι στην Ισπανία. Όταν πιστεύει, τελικά, πιστεύουν σε αυτόν ακόμη λιγότερο συχνά.

Όπως λέει η Μαρία. Απλώς μας γνώρισε τότε. «Είναι δύσκολο να αντέξεις αυτήν την περιουσία σε μια ζωή».

«Συνεχίσαμε σε επαφή με τον άντρα που ήταν με τον άντρα μου όταν μας έψαχνε. “Αλλά είναι δύσκολο γιατί αυτός ο άντρας έχασε τα δύο μωρά του.”

“Έμαθα τι σημαίνει πραγματική γενναιοδωρία σε ένα τσουνάμι”, είπε. “Άνθρωποι που δεν με γνώριζαν φρόντιζαν την οικογένειά μου για ώρες. Φοβόμουν πολλά πράγματα στη ζωή. Το Un unami ήταν ένα απίστευτο δώρο. “Η όλη μου ζωή φαίνεται τώρα να είναι μια στιγμή που μου δόθηκε.”

Πηγή: reader.gr

Source