“Υπάρχει έως και 50 τοις εκατό λογοκλοπή σε ένα μέρος της διδακτορικής διατριβής του Melih Bulu”

Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Πρώην υποψήφιος του AKP για το κοινοβούλιο, ο οποίος διορίστηκε από το Πανεπιστήμιο Boğaziçi ως πρύτανης. Δρ. Μέλι ΜπουλούΟι κατηγορίες για λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή αξιολογήθηκαν από μια «επιστημονική ανασκόπηση ακεραιότητας». Στο τρίτο μέρος της διατριβής του Bulu που γράφτηκε το 2003, βρέθηκε λογοκλοπή μεταξύ 30 και 50 τοις εκατό.

Η ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Science Integrity Digest, πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή. Δρ. Εξετάζει τις κατηγορίες ότι ο Μέλιχ Μπουλού έκανε λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή.

Η κριτική περιελάμβανε αρχικά τη σύγκριση μεταξύ του χρήστη Twitter με το όνομα “Jan από την Άγκυρα” και της διατριβής του Bulu και των παλιών πηγών. Συγκριτικά, διαπιστώθηκε ότι ορισμένες παράγραφοι στη διατριβή αντιγράφηκαν πλήρως από την πηγή. Παρόλο που μερικές από τις παραγράφους τελείωσαν με παραπομπές, ήταν αξιοσημείωτο ότι δεν υπήρχαν εισαγωγικά στα κοινόχρηστα κείμενα.

Μετά από κατηγορίες λογοκλοπής στο Twitter, το Science Integrity Digest ανέλυσε τη διδακτορική διατριβή του Bulu χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που ονομάζεται “SimTexter”.

Πρώτα γράφτηκε το 2000, Gulati, Nohria και Zaheer, Strat. Το άρθρο του Mgmt J συγκρίθηκε με τη διδακτορική διατριβή του Bulu που γράφτηκε το 2003.

Μια άλλη σύγκριση έγινε μεταξύ ενός άρθρου που γράφτηκε το 1999 και της διατριβής του Bulu.

Η εξέταση έδειξε ότι ο Bulu περιείχε ακριβώς τις ίδιες παραγράφους με τα άρθρα και τα βιβλία που γράφτηκαν πριν από το 2003 στο τρίτο μέρος της διδακτορικής του διατριβής.

Στην παρακάτω φωτογραφία, στο τρίτο μέρος της διατριβής του Bulu, οι παράγραφοι που είναι ίδιες με τις παλιές πηγές σχεδιάζονται με διαφορετικό χρώμα:

Οι συγγραφείς της ανάλυσης επεσήμαναν ότι οι ενότητες που περιέχουν λογοκλοπή μπορεί να είναι περισσότερες.

Οι ακόλουθες δηλώσεις συμπεριλήφθηκαν στο συμπέρασμα της ανάλυσης:

“Ενώ ορισμένα τμήματα της διδακτορικής διατριβής είναι πρωτότυπα, μερικές παράγραφοι έχουν αντιγραφεί εντελώς από παλιά βιβλία και άρθρα. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ποσοστό λογοκλοπής στη διατριβή, επειδή οι περισσότερες από τις παλιές πηγές είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά, το 30 έως 50 τοις εκατό του 3ου μέρους δεν φαίνεται να είναι πρωτότυπο.”

.Source