Υπάρχει αυστηρότερη λήψη μέτρων με το κλείσιμο … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Η πιο αποφασιστική απόφαση από την αρχή της επιδημίας λαμβάνεται από την κυβέρνηση ενόψει επιδεινωμένων επιδημιολογικών δεδομένων, η οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία δίνει ένα σήμα κινδύνου, αλλά και τον εντοπισμό ενός νέου στελέχους του ιού κατά την εισαγωγή του. Το εύρος σκέδασης θα παραμείνει άγνωστο αυτήν τη στιγμή. Η ανάπτυξη νέων μέτρων είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Το μόνο πράγμα που θα είναι πιο σοβαρό από τα υπάρχοντα θα είναι ο τερματισμός της επιχείρησης. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν, εκτός από τη σοκαριστική έκπληξη, την Πέμπτη, όταν το Συμβούλιο Υπουργών πρόκειται να συνεδριάσει.

Τα μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας πηγαίνουν στο Προεδρικό Μέγαρο στις έντεκα η ώρα για να παρουσιάσουν τις εκθέσεις τους, οι οποίες υποβλήθηκαν στον Υπουργό Υγείας χθες το απόγευμα. Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία των εμπλεκόμενων υπουργών, οι επιστήμονες θα διαβιβάσουν δεδομένα για τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, θα παρουσιάσουν δύο σενάρια γεγονότων, καθώς υπάρχουν δύο σχολές ψυχικής.

Το πρώτο σενάριο αφορά την ενίσχυση των μέτρων, τα οποία ισχύουν έως τις 10 Ιανουαρίου, λόγω του περιορισμού της εμπορίας σπιτιών, καθώς και της τηλεργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού, τα εκπαιδευτικά κέντρα κ.λπ. παραμένουν κλειστά, ενώ τα κομμωτήρια, τα σαλόνια ομορφιάς και άλλες συναφείς εταιρείες θα κλείσουν επίσης. Σε αυτήν την περίπτωση, το λιανικό εμπόριο παραμένει ανοιχτό, ενώ δεν θα υπάρχουν sms στις κινήσεις. Υπάρχει ακόμη ένα ερωτηματικό για τα σχολεία. Προς το παρόν, το μόνο πράγμα που δίνεται είναι ότι τουλάχιστον η εξ αποστάσεως μάθηση θα συνεχιστεί στα λύκεια. Ορισμένοι μελετητές, ωστόσο, προτείνουν ότι οι περιορισμοί ισχύουν τόσο για τα γυμνάσια όσο και για τα δημοτικά σχολεία. Η προσφορά αυτού του σεναρίου, που είναι ουσιαστικά ένα ελεύθερο μπλοκ, θα πρέπει να δοθεί τουλάχιστον ένα μήνα για να επανεξεταστούν τα μέτρα.

Το δεύτερο σενάριο είναι ένας βαρύς γενικός αποκλεισμός, η μόνη διαφορά από τον Μάρτιο είναι η διατήρηση υπαίθριου αέρα, αλλά περιορισμοί στους επισκέπτες στην Κύπρο. Με άλλα λόγια, όλα κλείνουν, από το λιανικό εμπόριο στα σχολεία, τα μηνύματα κειμένου επιστρέφουν στη ζωή μας, μόνο οι απαραίτητες υπηρεσίες παραμένουν ανοιχτές. Η προσφορά αυτών των μέτρων θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, ακολουθούμενη από βαθμιαία αποκλιμάκωση.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ότι με βάση τα δύο σενάρια, θα αποφασιστεί τελικά ένας συνδυασμός μέτρων με την προσθήκη SMS στο πρώτο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ ενός αυστηρού σεναρίου αποκλεισμού, καθώς θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για την οικονομία. Ωστόσο, τα νέα μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 9 Ιανουαρίου.

“Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε με τα αυστηρότερα μέτρα, υπάρχει μια συζήτηση για το περιβάλλον τους, έτσι ώστε να μην βλέπουμε τις εικόνες σε άλλες χώρες, μειώνοντας την ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται στους ασθενείς”, είπε. ΚΑΝΩ ΑΝΑΦΟΡΑ: Η Dorothea Pana, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, πρόσθεσε ότι η πιο δύσκολη περίοδος της επιδημίας είναι οι επόμενοι δύο μήνες.

Όπως εξήγησε η κα Pana, τι θα αλλάξει είναι ο βαθμός αυστηρότητας των μέτρων, μερικά από τα ερωτήματα είναι: θα κλείσει το κατάστημα λιανικής, θα υπάρξει πώληση SMS; “Αν πάμε στο αυστηρότερο σενάριο, πρέπει επίσης να εξετάσουμε τη διάρκεια, επειδή υπάρχουν πολλές παράμετροι. Εάν τελικά ακολουθήσουμε το άλλο σενάριο, πρέπει να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση, δεσμευόμαστε για τα αυστηρότερα μέτρα · μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω αυστηρότερη ρύθμιση. Δεν ξέρω, έχει νόημα η λέξη κλειδαριά, γιατί είναι το τέλος αυστηρών μέτρων. “Συνδέσαμε τον αποκλεισμό με αυτό που συνέβη τον Μάρτιο, όταν τα σύνορα έκλεισαν.”

Η μεγαλύτερη ανησυχία ելը η ανάγκη ενίσχυσης της ανάγκης είναι η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, 180 ασθενείς υποβάλλονταν σε θεραπεία σε τέσσερα νοσοκομεία ΟΚΥΠΥ, 51 από τα οποία ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Οι επωασμένοι ασθενείς που αγωνίζονται να επιβιώσουν είναι τώρα 22 ετών.

“Το πιο σημαντικό είναι να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα τώρα”, δήλωσε ο καθηγητής Pana, σημειώνοντας ότι υπήρξε μια θετική αύξηση στη μέση ηλικία αυτών που αναγνωρίστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

“Από τη μία πλευρά, βλέπουμε σταθερότητα, αλλά σε υψηλά επίπεδα επιδημιολογικής επιβάρυνσης και από την άλλη, η πιο σοβαρή είναι η πίεση στα νοσοκομεία, αλλά και το επίπεδο πληρότητας της ΜΕΘ. Βλέπουμε, ωστόσο, ότι ένα νέο στέλεχος έχει επίσης βρεθεί στην Κύπρο, το οποίο φέρεται να είναι πιο μεταδοτικό. Δηλαδή, μπορεί να έχουμε ασυμπτωματικά που μπορούν τώρα να μεταδώσουν ένα πιο μεταδοτικό στέλεχος. “Έτσι, αυτό μπορεί επίσης να συμβάλει στην Κύπρο, το ασυμβίβαστο των αυστηρών μέτρων για τη βελτίωση της επιδημιολογικής μας εικόνας”, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ.

Source