Υπάρχουν λίγοι νεκροί στην άσφαλτο

Με λιγότερους από πέντε θανάτους σε σύγκριση με πέρυσι, φέτος ο δρόμος είναι κλειστός λόγω ατυχημάτων. Ένα ιδιαίτερο έτος λόγω αρκετών μηνών περιορισμών στην πορεία της επιδημίας του κοροναϊού.

Παρά την ελπίδα ότι λόγω του γενικού αποκλεισμού τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, παρά την αύξηση των κυρώσεων για σοβαρές παραβιάσεις της κυκλοφορίας, ο αριθμός των θυμάτων στην άσφαλτο θα μειωθεί σημαντικά, αλλά η μείωση δεν ήταν τόσο απροσδόκητη. Ωστόσο, οι 47 θάνατοι που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής είναι πέντε φορές χαμηλότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν το 2019 (52).

Σύμφωνα με την τροχαία αστυνομία της Tra, καθώς οι Κύπριοι οδηγοί είχαν μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας του κοροναϊού, οι δρόμοι δεν πήγαν όσο αναμενόταν, καθώς η κακή ψυχολογία των ανθρώπων «βγήκε» στο τιμόνι. Η ελπίδα για το 2021 είναι η άφιξη των τεσσάρων πρώτων καμερών της αστυνομίας, δύο σταθερές, δύο σταθερές, οι οποίες πιθανότατα θα εγκατασταθούν σε διασταυρώσεις, πιθανότατα στη Λευκωσία. Οι δύο κινητές κάμερες θα μεταφερθούν στους αυτοκινητόδρομους της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένου του δευτερεύοντος οδικού δικτύου, δηλαδή των δρόμων των κοινοτήτων που συνδέουν τις πόλεις.

Οι συμβάσεις με την εταιρεία που κέρδισε τον διαγωνισμό φωτογραφικού συστήματος έχουν ήδη υπογραφεί, system η πρώτη φάση του συστήματος θα πρέπει να είναι έτοιμη για λειτουργία εντός έξι μηνών, η οποία θα είναι επίσης πιλοτική. Σε αυτό το στάδιο, εκτός από τις κάμερες, θα εγκατασταθεί το κεντρικό σύστημα, στο οποίο θα αποθηκευτούν οι φωτογραφίες και θα εγκατασταθούν εξερχόμενες λύσεις.

Ταυτόχρονα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν πρόσφατα δεν φαίνεται να δείχνουν θετικά στοιχεία σχετικά με τη συμμόρφωση του οδηγού, καθώς έχουν αυξηθεί τα παράπονα της αστυνομίας. Από την 1η Οκτωβρίου, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 35.000 καταγγελίες για νέα πρόστιμα, περισσότερες από τις μισές σχετίζονται με την επιτάχυνση. Παρόλο που οι οδηγοί αναμενόταν να προσαρμοστούν και να επιβραδυνθούν, φαίνεται ότι δεν μπορούν να απαλλαγούν από την κακή συνήθεια να τρέχουν πάρα πολύ, ενώ αυξάνονται τα παράπονα για τη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση. Άλλες παραβιάσεις που σχετίζονται με τη χρήση ζωνών ασφαλείας, κράνους και παράνομου χώρου στάθμευσης φαίνεται να μειώνονται.

Ωστόσο, ένα άλλο πρόσφατο φαινόμενο, παρόλο που υπάρχει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00, είναι ότι αρκετοί οδηγοί βρέθηκαν να πίνουν στο τιμόνι. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στο τμήμα κυκλοφορίας, καθώς η χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών κατά την οδήγηση ενέχει τεράστιο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων.