Υπαίθριος κινηματογράφος δημιουργείται εντός της προστατευτικής ζώνης Dherynia

Ένας ανοιχτός κινηματογράφος αναμένεται να ανοίξει μέσα στην προστατευτική ζώνη στη Δερύνεια αυτή την άνοιξη, δήλωσε ο δήμαρχος Άνδρος Καραγιάννης.

Σχεδιασμένο από τη διεθνή γνωστή καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Rosa Barba, το έργο υλοποιήθηκε από τον δήμο Dherynia σε συνεργασία με την ιταλική πρεσβεία, το κέντρο σημειακής τέχνης Point και τα Ηνωμένα Έθνη.

Με την ονομασία “Evoking a Architecture of Passage”, θα αποτελείται από δύο μέρη: μια ταινία και μια μακροπρόθεσμη υπαίθρια κινηματογραφική εγκατάσταση. Η ταινία γυρίστηκε στην Κύπρο, ειδικά στο ναυάγιο του Μαζωτού και σε ορισμένους αρχαιολογικούς χώρους και θα έχει την εναρκτήρια προβολή της την άνοιξη.

Το έργο εξασφάλισε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό του ιταλικού συμβουλίου το 2018 και έλαβε επιχορήγηση από την DGAAP (Γενική Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής και Αστικών Περιφερειών) στην Ιταλία.

Ο κινηματογράφος ενσωματώνει αμφιθεατρικά καθίσματα σμιλεμένα στη γη και μια διαπερατή οθόνη στην οποία μπορεί να παρακολουθείται μια ταινία και από τις δύο πλευρές. Καταβλήθηκαν προσπάθειες για τη χρήση υλικών που βρέθηκαν επί τόπου προκειμένου να ενσωματωθεί στο φυσικό τοπίο και το περιβάλλον της περιοχής. Έχει εισαχθεί μόνο η δομή στήριξης της οθόνης και το σύστημα αποστράγγισης.

Ο καλλιτέχνης εξέφρασε μεγάλο ενδιαφέρον για την εξερεύνηση της αρχαιολογίας της Κύπρου, καθώς και για την ενδιάμεση ζώνη, δήλωσε ο δήμαρχος. Έχοντας κατά νου το παρελθόν της περιοχής, η Barba οραματίστηκε έναν χώρο όπου οι ελληνοκυπριακές και οι τουρκοκυπριακές κοινότητες μπορούν να συνυπάρχουν, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και την ειλικρίνεια. Η εγκατάσταση προορίζεται να αντιπροσωπεύει σημείο συνάντησης για όλες τις κοινότητες του νησιού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη από τις πρωτοβουλίες του δήμου Δερύνειας για την προώθηση της δικοινοτικής αλληλεπίδρασης, δήλωσε ο Καραγιάννης. «Είχαμε αρχίσει να κατασκευάζουμε γήπεδα futsal δίπλα στο σημείο ελέγχου στη λεωφόρο της Αμμοχώστου, αλλά όλα έπρεπε να σταματήσουν μετά την επιβολή εντολών από το Coronavirus να κλείσουν τα σημεία ελέγχου». Πρόσθεσε ότι τα δικαστήρια θα ολοκληρωθούν μόλις αρθούν τα μέτρα.

Μετά την ολοκλήρωση του υπαίθριου κινηματογράφου, η Δερύνεια θα υπερηφανεύεται για τρία αξιοσημείωτα έργα που σχετίζονται με την προώθηση της συμφιλίωσης και της επαφής μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τα άλλα δύο είναι τα futsal γήπεδα και το διακοινοτικό κέντρο «the Garage».

Source