Υποστήριξη από την Αγγλία για την Τσεχία, η οποία αποφασίζει να απελάσει 18 Ρώσους διπλωμάτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βρετανία υποστήριξε την Τσεχία, η οποία αποφάσισε να απελάσει 18 Ρώσους διπλωμάτες με την αιτιολογία ότι συνδέθηκε με έκρηξη το 2014.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις “απερίσκεπτες” και “επικίνδυνες” ενέργειες της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών στην Τσεχική Δημοκρατία, σε δήλωση.

Η δήλωση ανέφερε ότι οι δράστες της έκρηξης στην Vrbetica της Τσεχίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο ατόμων το 2014, ήταν ο Alexander Petrov και ο Ruslan Boshirov, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για δηλητηρίαση του διπλού πράκτορα Sergey Skripal και της κόρης του Γιούλια στο Salisbury, Αγγλία το 2018.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραμπ, του οποίου οι αξιολογήσεις συμπεριλήφθηκαν στη δήλωση, ανέφερε ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών υποστηρίζει την Τσεχική Δημοκρατία, η οποία εξέθεσε απόπειρες διεξαγωγής επικίνδυνων και κακόβουλων επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Σημειώνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να φέρουν τους δράστες της επίθεσης στο Salisbury στη δικαιοσύνη και να εκτιμήσουν τα βήματα που έλαβε η Τσεχική Δημοκρατία προς αυτή την κατεύθυνση, ο Raab κάλεσε τη Ρωσία να «παραιτηθεί από ενέργειες που παραβιάζουν τους πιο θεμελιώδεις διεθνείς κανόνες».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΣΕΧΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗ 18 ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

Στην έκρηξη που έλαβε χώρα στην περιοχή της Νότιας Μοραβίας της Τσεχίας το 2014, 2 άτομα πέθαναν και εκατοντάδες άνθρωποι εκκενώθηκαν από την περιοχή.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπαμπίς δήλωσε χθες ότι 18 Ρώσοι διπλωμάτες εργάστηκαν για τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και ότι υπήρχαν σοβαρές υποψίες ότι αυτοί οι άνθρωποι σχετίζονται με έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή της Νότιας Μοραβίας της χώρας το 2014.

Ο Μπάμπις ανακοίνωσε ότι οι διπλωμάτες κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 48 ωρών και αυτή η απόφαση κοινοποιήθηκε στη Ρωσική Πρεσβεία στην Πράγα.

SALISBURY SALDIRISI

Ο Ρώσος πράκτορας Skripal και η κόρη του Γιούλια, οι οποίοι καταδικάστηκαν στη χώρα τους όταν αποκαλύφθηκε ότι εργάζεται για τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού MI6, και αργότερα ήρθε στην Αγγλία με ανταλλαγή κατασκοπείας, δηλητηριάστηκαν με χημική ουσία στο Salisbury το 2018.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός της εποχής, Τερέζα Μάη, ανακοίνωσε ότι η Σκριπάλ και η κόρη της είχαν δηλητηριαστεί με μια ρωσική χημική ουσία που ονομάζεται “Novichok”

Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι “μετέτρεψε τη Βρετανία σε χωματερή χημικών όπλων”, έκρινε υπεύθυνη τη ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU Alexander Petrov και Ruslan Boshirov για το συμβάν.

.Source