Υπουργός αντεπίθεσης. Η μεταφορά ανταποκρίνεται στο ΑΚΕΛ. Έσοδα από το λιμάνι της Λεμεσού για 201,6 εκατομμύρια ευρώ

Το Υπουργείο Μεταφορών ανταποκρίνεται στο ΑΚΕΛ με έσοδα από το λιμάνι της Λεμεσού έως 201,6 εκατομμύρια ευρώ

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Το κράτος, η τοπική οικονομία και το κοινό επωφελήθηκαν από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, το οποίο φαίνεται τόσο σε αριθμούς (201,6 εκατομμύρια ευρώ) όσο και στα υπόλοιπα δεδομένα του Υπουργείου Μεταφορών, δήλωσε η Επιτροπή Οικονομικών της την κυβέρνηση των λιμένων της Κύπρου την Τρίτη. Στη δήλωση του εκπροσώπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στέφανος μετά τη συνάντηση.

Η απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών αναφέρει ότι το συνολικό εμπόριο μέσω του λιμανιού της Λεμεσού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και τα έσοδα έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της επιτυχούς λειτουργίας του λιμένα, το οποίο δείχνει ότι το κράτος μπορεί να αυξήσει σημαντικά πόρων μέσω τέτοιων κινήσεων, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

Συγκεκριμένα, το κρατικό κέρδος από το 2017 έως σήμερα είναι 201,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2012-2016 ανήλθε σε 116,5 εκατομμύρια ευρώ, συνεχίζει το Υπουργείο Μεταφορών, προσθέτοντας ότι εκτός από τις παραπάνω εταιρείες, έχει επενδύσει 50 σημαντικούς πόρους συνολικού ύψους € 1 εκατομμύριο για τη βελτίωση της ασφάλειας λιμενικών υπηρεσιών և αυτοματισμού όσο το δυνατόν περισσότερο μέσω της ανάπτυξης κατάλληλων συστημάτων λογισμικού, της εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας, της εισαγωγής νέου εξοπλισμού և υπάρχοντος εξοπλισμού και αναβαθμίσεων προσωπικού. εκπαίδευση, καθώς και συντήρηση και εκσυγχρονισμός υποδομών.

Όσον αφορά τις χρεώσεις, το Υπουργείο Μεταφορών υπενθυμίζει τη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αντί να απλοποιήσει την απλή χρέωση ανά εμπορευματοκιβώτιο για κάθε εμπορευματοκιβώτιο, αντί να αλλάξει την τιμή ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος, το οποίο οδήγησε σε ορισμένες μειώσεις και μερικές προσθήκες.

Κατά μέσο όρο, οι χρεώσεις παραμένουν οι ίδιες, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, ενώ ταυτόχρονα εντοπίστηκαν ορισμένα προϊόντα που θα είχαν υψηλότερες χρεώσεις, τα οποία είναι στη μειονότητα, συνεχίζει το Υπουργείο Μεταφορών, προσθέτοντας ότι τα πρώτα τρία χρόνια (μετάβαση περίοδος) Υπήρχε ένας μηχανισμός αποζημίωσης για αυτά τα προϊόντα.

Σημειώνει ότι από τον Ιανουάριο του 2020, όταν λήξει η μεταβατική περίοδος, το υπουργείο διαβουλεύεται με τον διαχειριστή για να βρει μια λύση, η οποία, ωστόσο, δεν δημιουργεί στρεβλώσεις του ανταγωνισμού – κρατικές ενισχύσεις, ταυτόχρονα στις αρχές του 2021 – το υπουργείο ανακοίνωσε διαγωνισμό για την αγορά υπηρεσιών προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλες οι μη ρυθμιζόμενες πληρωμές.

Το Υπουργείο Μεταφορών στη συνέχεια διευκρίνισε ότι το τέλος για τη χρήση της άγκυρας είναι ένα τέλος που ρυθμίζεται από το ανώτατο όριο που ορίζεται από το νόμο, το οποίο δεν ισχύει για τα πλοία που περιμένουν να εισέλθουν στο λιμάνι εξυπηρέτησης.

Επιπλέον, σημειώνει ότι υπάρχει ανταγωνισμός για αυτήν την υπηρεσία από άλλες άγκυρες, όπως η Vank-Larnaca.

Όσον αφορά το εμπόριο διαμετακόμισης, το υπουργείο ανέφερε ότι εργάζεται σε ένα σχέδιο να μετατρέψει την Κύπρο σε κόμβο διαμετακομιστικών συναλλαγών, σημειώνοντας ότι σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της διαχείρισης λιμένων από ιδιώτες διαχειριστές, οι εργασίες βρίσκονται στο λιμάνι. Το λιμάνι μπορεί να λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς προβλήματα, και εάν υπάρχει σχετική ανάγκη, ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησης φορτηγού έχει μειωθεί σε 18 λεπτά.

Source