Υπουργός Ενέργειας: Εταιρείες με άδεια ενέργειας που δεσμεύτηκαν στην ΑΟΖ της Κύπρου παρά την πανδημία

Οι αδειοδοτημένες εταιρείες ενέργειας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) παραμένουν δεσμευμένες στο πρόγραμμά τους παρά την εγκατάλειψη πολλών έργων παγκοσμίως λόγω των συνεπειών της πανδημίας, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πιλήδης.

Ο Πιλήδης ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας για τα σχέδια του Υπουργείου για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, τη συνέχιση του προγράμματος γεωτρήσεων της Κύπρου και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό για το φυσικό αέριο, καθώς και για τις ενέργειες της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Ο Πιλήδης είπε σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της Επιτροπής ότι οι δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κύπρου προγραμματίζονται για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, σημειώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα θετική για την Κύπρο, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν εγκαταλείψει πολλά εξερευνητικά μπλοκ.

«Το γεγονός ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται έως το 2021 και οι συζητήσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες αυξάνονται για εμάς είναι πολύ θετικό», είπε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το γεγονός ότι η πανδημία συνεχίζει να επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη και εξέφρασε την ελπίδα ότι το δεύτερο μισό του 2021, οι συνθήκες θα επιτρέψουν τη συνέχιση των διερευνητικών δραστηριοτήτων.

Απαντώντας σε μια ερώτηση, είπε ότι η αναβολή των ασκήσεων κατά τη διάρκεια του 2020 δεν επηρέασε ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα και ότι ο προγραμματισμός είναι ακόμη σε εξέλιξη προκειμένου η Κύπρος να έχει το πρώτο φυσικό αέριο το 2025-2026. Σε αυτό το στάδιο, είπε, δεν υπάρχει καθυστέρηση, προσθέτοντας ότι αν όλα πάνε καλά με την πανδημία, ελπίζουν να τηρήσουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σημείωσε ότι οι εταιρείες δεν έχουν θέσει κανένα θέμα αναβολής λόγω της Τουρκίας. Ερωτηθείς για το πόσες γεωτρήσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες, είπε ότι αναμένεται γεώτρηση από όλους τους κατόχους αδειών και διεξάγονται συζητήσεις με όλες τις κοινοπραξίες με άδεια στην ΑΟΖ της Κύπρου.

(CNA)

Source