Υπουργός Εξωτερικών. Η εμβάθυνση της συνεργασίας και της υποστήριξης στον Λίβανο συζητήθηκε στο τριμερές

“Η σημερινή τριμερής συνάντηση στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου και του Λιβάνου ήταν μια καλή ευκαιρία να αναθεωρηθεί η μέχρι τώρα συνεργασία, να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητηθούν συγκεκριμένοι τρόποι για την περαιτέρω εμβάθυνσή της, τομείς, καθώς και τρόποι υποστήριξής της . “Από αυτόν τον τριμερή σχηματισμό, ο Λίβανος βρίσκεται στην τρέχουσα δύσκολη κατάσταση”, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά την τριμερή συνάντηση στην Αθήνα την Πέμπτη το πρωί, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Κύπρος, η Ελλάδα και ο Λίβανος επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι η τριμερής συνεργασία δεν ήταν μόνο δηλωτική αλλά και στόχος της παραγωγής. απτά αποτελέσματα προς όφελος των τριών λαών, κυρίως της νεότερης γενιάς և γενικά, της περιοχής.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι ο Ν. Μαζί με τον Dendias, εξέφρασαν την επιθυμία τους για τον Λίβανο ομόλογό τους να συμμετάσχει ενεργά στη Μόνιμη Γραμματεία των Τριμερών Μηχανισμών Λειτουργίας στη Λευκωσία.

“Επιπλέον, εμείς, ως χώρες που μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες και προκλήσεις στην ίδια γειτονιά, έχουμε ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με ιδιαίτερη έμφαση στη Συρία και τη Λιβύη. “Επαναβεβαιώσαμε τη θέση μας σχετικά με τα συστήματα θεσμικής συνεργασίας του Λιβάνου για την περιοχή, τα οποία λειτουργούν βάσει του διεθνούς δικαίου, ιδίως τη Σύμβαση του 1982 για τα δικαιώματα της θάλασσας”, δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το θέμα της επιδημίας και τις πολλές συνέπειές της, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι τρεις χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να την αντιμετωπίσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες.

“Εκτός από τις εποικοδομητικές συζητήσεις μας, πιστεύω ειλικρινά ότι το ισχυρότερο μήνυμα της παρουσίας μας στην Αθήνα είναι σαφές. Ο Λίβανος διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά δεν είναι μόνο του. “Αυτό αποδεικνύεται αναμφίβολα όχι μόνο από τη σημερινή μας συνάντηση, αλλά και από τη γενναιόδωρη ανταπόκριση του λαού της Κύπρου, των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας, την επομένη της τραγικής έκρηξης στη Βηρυτό το περασμένο καλοκαίρι. “Κύριε Χριστοδουλίδη.

Πρόσθεσε ότι «τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα, ως κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τη συμβολή τους, εάν είναι απαραίτητο, στην προώθηση της ενότητας, της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και της σταθερότητας του Λιβάνου, καθώς και στη βελτίωση της ευημερίας του». οι άνθρωποι. “Έχουμε μεταφέρει σαφώς αυτά τα σαφή μηνύματα στους εταίρους μας στην ΕΕ.”

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει λύσεις από τρίτες χώρες, προσθέτοντας ότι η ισχυρή βούληση της διεθνούς κοινότητας ΕΕ-ΕΕ να υποστηρίξει τον Λίβανο είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις ενέργειες που αναμένονται από Η πολιτική ηγεσία του Λιβάνου με τον λαό της χώρας, σε συνεργασία με: “Η πρώτη προτεραιότητα όλων είναι να σχηματίσουμε μια αξιόπιστη, αντιπροσωπευτική κυβέρνηση που θα είναι σε θέση να λάβει, ας παραδεχτούμε, δύσκολες αποφάσεις.

“Απαιτούνται μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στη χώρα να υποσχεθεί την υποσχεθείσα οικονομική και τεχνική βοήθεια, θα ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του λαού του Λιβάνου”, είπε.

“Ο Λίβανος δεν είναι μόνο γείτονας για την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι λαοί μας έχουν συνδεθεί με αδελφικούς δεσμούς εδώ και αιώνες και το ενδιαφέρον μας για τη χώρα και τους ανθρώπους είναι ειλικρινές. “Επιπλέον, το γεγονός ότι η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε με φόντο άνευ προηγουμένου μετα- επιδημικές καταστάσεις είναι σαφής απόδειξη της σημασίας που αποδίδουμε τόσο στις σχέσεις μας όσο και στη συνεργασία μας”, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Πριν από την τριμερή συνάντηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε μια ιδιωτική συνομιλία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, με τον οποίο συζήτησαν τις προετοιμασίες για τη διάσκεψη του Πενταγώνου για τις συναντήσεις της Κύπρου այսօր Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν և Mlut Cavuso .lu.

Διαβασέ το!

Source