Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken: Ο έλεγχος του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν είναι σημαντικός

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken υποστήριξε ότι τα ύψη του Γκολάν είναι σημαντικά για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ. Ο Blinken δήλωσε ότι υποστηρίζει επί του παρόντος τον έλεγχο του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν.

ΣπούτνικΣύμφωνα με τις ειδήσεις στις ειδήσεις, ο Blinken, ο οποίος έκανε μια αξιολόγηση για τα τρέχοντα ζητήματα στην τηλεόραση CNN, είπε: “Εάν αφήσουμε στην άκρη τη νομική διάσταση αυτού του προβλήματος, όσο ο Άσαντ είναι στην εξουσία στη Συρία, τα υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνει σημαντική για το Ισραήλ όσο το Ιράν βρίσκεται στη Συρία. Οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. “Ο ίδιος ο Assad, όλα αυτά είναι μια μεγάλη απειλή για την ασφάλεια για το Ισραήλ. Εδώ, είναι σημαντικό ο Γκολάν να ελέγχεται από το Ισραήλ με την προσποίηση.”

Αναφερόμενος στη νομική διάσταση σχετικά με την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας επί του Γκολάν, ο Blinken είπε, “Εάν τα πράγματα αλλάξουν στη Συρία, θα το εξετάσουμε ξεχωριστά, αλλά τώρα είμαστε πολύ μακριά από αυτό το σημείο”.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απάντησε στη δήλωση του Blinken.

“Σε οποιοδήποτε πιθανό σενάριο, τα υψίπεδα του Γκολάν θα παραμείνουν στο Ισραήλ και τα ύψη του Γκολάν θα παραμείνουν μέρος του Ισραήλ για πάντα”, ανέφερε σε γραπτή δήλωση το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα στις 25 Μαρτίου 2019, δηλώνοντας ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν.

.Source