Υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu: είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα προβλήματά μας με την Ελλάδα – HABERDAR

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu χρησιμοποίησε τις εκφράσεις «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα προβλήματά μας με την Ελλάδα» σχετικά με τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu απάντησε στις ερωτήσεις του NTV.

Κατά την άφιξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τους μηχανισμούς που υπήρχαν με την Ελλάδα για 5 χρόνια. Δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε πολιτικές διαβουλεύσεις. Δεν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό λόγω της αρνητικής στάσης της Ελλάδας. Οι διερευνητικές συνομιλίες διακόπηκαν. Στη συνέχεια, η πολιτική σχέσεων μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τεντώθηκε. Η ΕΕ και διάφορες χώρες συμμετείχαν στο παιχνίδι. “Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Ελλάδα”, είπε.

Ο Τσαβούσογλου είπε, «Οι συνομιλίες μας με την Ελλάδα ξαναρχίστηκαν πρόσφατα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ντεντιάς θα κατευθυνθεί στην Τουρκία. Ήρθε χθες, αλλά υπήρχαν συνομιλίες στο ΝΑΤΟ. Ζήτησα σήμερα και δέχτηκε. Θα τον φιλοξενήσουμε σήμερα στην Άγκυρα. Σκοπεύουμε να συναντηθούμε μαζί του σε μια φιλική ατμόσφαιρα. Ο διάλογος με την Ελλάδα και επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικός και ικανοποιητικός. Δεν χρειαζόμαστε την ΕΕ ή άλλες χώρες να συναντηθούν με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα. Πρέπει να μιλήσουμε για αυτά ανοιχτά », είπε.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΑΙΓΥΠΤΟ

Μιλώντας για τις επαφές με την Αίγυπτο που ξεκίνησαν 8 χρόνια αργότερα, ο Çavuşoğlu είπε: «Συγχαρητήκαμε ο ένας στον άλλο για τον μήνα του Ραμαζανιού. Η αιγυπτιακή πλευρά της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου προσκάλεσε αντιπροσωπεία στη χώρα από την Τουρκία. Οι συνθήκες μεταξύ μας είναι ώριμες, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να συνεχιστούν. Η Αίγυπτος είναι μια σημαντική χώρα για τον ισλαμικό κόσμο, την Αφρική και την Παλαιστίνη για όλους. Η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι σημαντικές για όλους », είπε.

Εξηγώντας ότι μια αντιπροσωπεία σε επίπεδο υφυπουργών θα πάει στην Αίγυπτο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, ο Çavuşoğlu έκανε δηλώσεις σχετικά με την αποχώρηση των ΗΠΑ από την αποστολή πολεμικών πλοίων.

«ΠΛΟΙΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»

Ο Çavuşoğlu είπε, “Φυσικά, θέλουμε η Μαύρη Θάλασσα να είναι μια θάλασσα ειρήνης. Υπάρχει συναίνεση από όλες τις παραποτάμιες χώρες να έρθουν μαζί και να καθορίσουν τη θαλάσσια δικαιοδοσία τους. Εάν είναι επιθυμητό, ​​ο Εύξεινος Πόντος μπορεί να μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης. Το υπερασπίζουμε αυτό. Επί του παρόντος, η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας το αποτρέπει. “

“Η σχέση μας με την Τουρκία μας καθώς και η Ρωσία και η Ουκρανία είναι εντάξει. Βρισκόμαστε στην ίδια πρόταση προς τις δύο χώρες για διευθέτηση του ειρηνικού προβλήματος. Η στάση της Τουρκίας είναι σαφής. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μαλακώσουμε. Εάν θα είμαστε ευτυχείς εάν Διπλωματία καθώς λαμβάνονται μέτρα », δήλωσε ο Κάβουσογλου,« ΗΠΑ Εάν τα πλοία τους δεν περάσουν σήμερα από το Στενό, η περίοδος ειδοποίησης των 15 ημερών ξεκινά ξανά. Οι μη παραποτάμιες χώρες πρέπει να τις ενημερώσουν 15 ημέρες νωρίτερα. Οι ΗΠΑ μας είπαν ότι ακύρωσαν τις κάρτες χθες. Δεν έχει ληφθεί ακόμη γραπτή σημείωση.

Υπουργοί Cavusoglu, “Υπάρχουν πολλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, εμπόριο, ενεργειακή συνεργασία, όπως επενδύσεις. Μερικές φορές, ακόμη και όταν γνωρίζουμε την αντίθετη πλευρά, μπορούμε να συναντηθούμε από κοινού. Δεν παίρνουμε πλευρές στις δύο χώρες. Η θέση μας είναι σαφές, ισορροπημένο και εποικοδομητικό “, λέγοντας,” Εμείς “εφαρμόζουμε τη συμφωνία του Montreux στην επιστολή. Ούτε η Ρωσία ούτε οποιοσδήποτε άλλος πρέπει να έχει ανησυχίες για αυτό”, είπε.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken με το τηλέφωνο και την προσωπική του συνέντευξη στο “S-400, feto, μιλήσαμε για την υποστήριξη που δόθηκε στις τρομοκρατικές οργανώσεις των ΗΠΑ. Οδικός χάρτης Συμφωνούμε να προχωρήσουμε. Ένα έγγραφο που αναφέρει τις απόψεις της Τουρκίας οι Ηνωμένες Πολιτείες “, δήλωσε ο Κάβουσογλου” Οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονται αυτό το έγγραφο. Μιλήσαμε για το τι πιστεύουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για το Αφγανιστάν, τη Συρία και τα περιφερειακά ζητήματα, προκειμένου να συνεχιστούν αυτοί οι διάλογοι στις διμερείς σχέσεις “, είπε.

Ο Çavuşoğlu είπε, “Το σχέδιο των δύο χωρών να συνεργαστούν είναι μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη. Πρέπει να διαπραγματευτούμε τι μπορούμε να κάνουμε συνολικά στον οδικό χάρτη για την επίλυση άλλων προβλημάτων και στη συνέχεια να το εφαρμόσουμε”, είπε, “Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν για να υποστηρίξουμε τρομοκρατικές οργανώσεις, οι σχέσεις μας θα επηρεαστούν αρνητικά. “χρησιμοποίησαν τις εκφράσεις.

ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ BIDEN ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΡΜΕΝΙΚΟΥ ΓΕΝΟΚΕΙΔΙΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu είπε, “Στο παρελθόν, οι πρόεδροι των ΗΠΑ υπέβαλαν αυτόν τον ισχυρισμό. Μια χώρα όπως οι ΗΠΑ κάνει πολλές υπενθυμίσεις σε άλλες χώρες. Εάν οι ΗΠΑ λάβουν υπόψη το διεθνές δίκαιο, δεν θα λάβει τέτοια απόφαση”, είπε, ” Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν μια τέτοια δήλωση στις 24 Απριλίου. Ας πούμε ότι συμφώνησε στη χειρότερη περίπτωση. Μια τέτοια κατάσταση δεν γίνεται αποδεκτή μόνο επειδή ένας πολιτικός είπε κάτι τέτοιο. Ο ΟΗΕ πήρε την απόφασή του ανοιχτά το 1948 “, είπε.

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

“Υποστηρίζουμε τη διαρκή ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν”, δήλωσε ο υπουργός Çavuşoğlu σχετικά με τη διαδικασία απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΥΠΡΟΥ

Όσον αφορά τις συναντήσεις της Κύπρου που πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη, ο Υπουργός Çavuşoğlu είπε: «Μαζί με τον κ. Akıncı, είπε στον ΟΗΕ και στην ΕΕ για το ζήτημα της ομοσπονδίας το πρωί και το βράδυ. Κάναμε ένα βήμα πίσω στα θέματα που συμφωνήσαμε στο παρελθόν. Ο αρχηγός της ελληνοκυπριακής διοίκησης Νίκος Αναστασιάδης είπε, δεν θέλω να μοιραστώ τίποτα », είπε,« Η ελληνική πλευρά συνεχώς απομακρύνεται. Δεν θα διαπραγματευτούμε πλέον για το μοντέλο της ομοσπονδίας. Αυτό είναι χάσιμο χρόνου. Εάν διαπραγματευόμαστε για άλλα 20-30 χρόνια, δεν θα προκύψουν αποτελέσματα. Διαπραγματευτήκαμε για 53 χρόνια, χωρίς αποτελέσματα, χωρίς νόημα “, είπε.

ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Όσον αφορά τις σχέσεις με το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Çavuşoğlu είπε, “Για να είμαστε καλοί με το Ισραήλ, πρέπει να συνεργαστεί μαζί μας και να τερματίσει την κατοχή. Δουλεύαμε με το Ισραήλ στα ύψη του Γκολάν πριν, τότε το Ισραήλ εγκατέλειψε. δεν αναθεωρεί τις πολιτικές της, η σταθερότητα στις σχέσεις μας θα είναι δύσκολη. Οι ιδιωτικές εταιρείες μας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, δεν θεωρούμε σωστό να το αποτρέψουμε “, είπε.

Source