Υπουργός Υγείας της Ελλάδας Ιωάννου: “Το σενάριο κλεισίματος εξακολουθεί να ισχύει”

Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, έκανε μια δήλωση στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δηλώνοντας ότι ο κίνδυνος αύξησης του αριθμού των περιπτώσεων και του αριθμού των ασθενών σε νοσοκομεία είναι ακόμα ορατός και για άλλη μια φορά επέδειξε πνεύμα συνεργασίας και κάλεσε στους πολίτες να εφαρμόσουν τις οδηγίες για τα πρωτόκολλα υγείας

Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι εάν το πρόβλημα των κρεβατιών για τη φροντίδα ασθενών και προσωπικού ξεκινά σε νοσοκομεία, ο έλεγχος θα εξαφανιστεί αυτόματα και, όπως φαίνεται σε άλλες χώρες, οι γιατροί και οι νοσοκόμες θα αντιμετωπίσουν την επιλογή του ποιος ζει ή όχι .

Δήλωσε ότι το κλείσιμο είναι ένα σενάριο στο τραπέζι, αλλά η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει όλες τις επιλογές πριν εφαρμόσει ένα νέο και ολιστικό κλείσιμο. Από τότε που ξεκίνησε το ξέσπασμα, ο Ιωάννου, ο οποίος κλήθηκε να αξιολογήσει τις 941 περιπτώσεις που καταγράφηκαν την Τρίτη ως τον αριθμό ρεκόρ που έχει δει μέχρι τώρα στο νησί, είπε, “Αυτή είναι μια απολύτως ανησυχητική εξέλιξη, και οι καμπάνες κινδύνου χτυπούν για όλους”.

Αναφέροντας ότι η πιθανότητα αύξησης των περιπτώσεων ή διατήρησης αυτών των υψηλών αριθμών σταθερών για μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε το Υπουργείο να σκεφτεί, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι εάν ξεπεραστούν τα σύνορα και χαθεί ο έλεγχος, οι ασθενείς θα αυξηθούν και ορισμένοι από αυτούς μπορεί να πεθάνουν αρρωσταίνοντας σοβαρά. Ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό και να προστατεύσουν την υγεία τους και των αγαπημένων τους.

Σε μια ερώτηση σχετικά με το εάν αντιμετωπίζουμε μια μη ελεγχόμενη κατάσταση, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις σήμαινε νοσηλεία κατά την προσεχή περίοδο, το ποσοστό αυτό είναι 5% και μερικά από αυτά θα οδηγήσουν σε θάνατο.

Ο υπουργός συνέχισε τα λόγια του ως εξής:

«Στα νοσοκομεία, δεν υπάρχουν πλέον οι ηλικιωμένοι που είναι ευάλωτοι στον ιό, τώρα υπάρχουν κυρίως υγιείς νέοι και είμαστε σε αυτήν την κατάσταση επειδή δεν είναι προσεκτικοί, συμπεριφέρονται πολύ χαλαρά και δεν ακολουθούν βασικά μέτρα προσωπικής προστασίας. Έχουμε τώρα τα αδέλφια μας, τους καλύτερους φίλους, τους ανιψιούς, τους δασκάλους και τα παιδιά μας στα νοσοκομεία. Δεν έχουμε την άνεση να χάσουμε την ανθρώπινη ζωή.

Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και όλοι έχουμε κοινωνικές και προσωπικές ευθύνες. Τώρα έχουμε εμβόλια και όσο περισσότερο το αξιολογούμε σε αυτόν τον πόλεμο, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε σε θέση να νικήσουμε τον αόρατο εχθρό. Πρέπει να εφαρμόσουμε τους βασικούς νόμους μέχρι τον εμβολιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τον σχηματισμό ασυλίας στην κοινωνία. Για αυτόν τον λόγο, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, να περιορίζουν τις επαφές και τις κινήσεις τους, να φορούν μάσκες όπου είναι απαραίτητο και να συνεχίζουν να εφαρμόζουν προσωπικά πρωτόκολλα υγείας στους χώρους εργασίας. Με όλες αυτές τις μικρές ενέργειες, μπορούμε να προστατευθούμε από την αύξηση των περιπτώσεων και την αύξηση του αριθμού των ασθενών και των θανάτων ».

Όταν ο αριθμός των περιπτώσεων αυξάνεται περαιτέρω, τι είδους μέτρα έχουν προγραμματιστεί και εάν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια στα νοσοκομεία για να ξεπεραστεί αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι υπάρχουν έως και 400 κρεβάτια στα νοσοκομεία και ο απαραίτητος εξοπλισμός και τα φάρμακα είναι διαθέσιμα .

Ο υπουργός συνέχισε ως εξής:

«Η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα μειώνει σημαντικά το βάρος στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Το μόνο πράγμα που απαιτείται είναι επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, ειδικοί γιατροί και προσωπικό υγείας. Είναι το προσωπικό, όχι μόνο ένα μηχάνημα, που θα σώσει τις ζωές των πολιτών. Δυστυχώς, όπως και σε άλλες χώρες, το ανθρώπινο δυναμικό δεν είναι άπειρο εδώ.

Βρισκόμαστε σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κατάσταση εδώ και 15 μήνες και όχι μόνο οι πολίτες αλλά και οι επαγγελματίες υγείας είναι πλέον κουρασμένοι. Εφαρμόζοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι στάσεις και οι συμπεριφορές καθενός από εμάς μπορούν να δημιουργήσουν ένα εμπόδιο προστασίας για τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας μειώνοντας τον αριθμό των περιπτώσεων και των ασθενών.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα περιορισμού ή εάν ένα νέο κλείσιμο ήταν στο δρόμο, ο Ιωάννου είπε ότι πρόκειται για ένα σενάριο στο τραπέζι, αλλά μπορεί να αποφευχθεί με την εφαρμογή των μέτρων και των συνεχιζόμενων εμβολίων, και είναι γνωστό ότι η εφαρμογή πρωτοκόλλων υγείας αποτρέπει την εξάπλωση του ιού. Δήλωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να επιβάλει περιορισμούς στους πολίτες, αλλά να συνεργαστεί για να μειώσει το επιδημιολογικό βάρος.

.Source